Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

19 Ιουν 2012

Χάστε τα περιττά κιλά τρώγοντας τις σωστές ώρες


Εκτός από το τι επιλέγετε να φάτε, οι ώρες που γευματίζετε παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, τόσο για το βάρος, όσο και για την υγεία σας.
Μήπως ξυπνάτε το βράδυ και κατευθύνεστε σαν… ζόμπι προς το… ψυγείο αδειάζοντάς το ή μήπως τρώτε μόνο όταν πεινάσετε; Οι συνήθειές μας ως προς τις ώρες που τρώμε και κατά πόσο είμαστε τακτικοί στα γεύματά μας ή όχι, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά και ενός υγιούς οργανισμού.

Αντί, λοιπόν, να μένετε όλη μέρα νηστικοί στο γραφείο και να αδειάζετε όλη την ψησταριά απέναντι από το σπίτι σας το βράδυ ή να τρώτε άτακτα και χωρίς πρόγραμμα, μπορείτε να υιοθετήσετε τις συμβουλές των ειδικών που σας μεταφέρουμε, έτσι ώστε να νιώσετε σιγά-σιγά το πρήξιμο να φεύγει, τη σιλουέτα σας να λεπταίνει και τον οργανισμό σας να δυναμώνει.
  • Προγραμματίστε τα γεύματά σας κάθε 3 ή 4 ώρες
Κάποιοι τρώνε μόνο το μεσημέρι και «τσιμπούν» κάτι το βράδυ, άλλοι τρώνε πρωινό και μεσημεριανό, αφήνοντας τον εαυτό τους νηστικό όλο το απόγευμα και βράδυ, ενώ πολλοί μπορεί να παραμείνουν όλη την ημέρα με έναν-δύο ή και παραπάνω καφέδες στο γραφείο και να φάνε το βράδυ μια και καλή, μόλις γυρίσουν σπίτι. Όπως ξέρουμε, όμως, ο μεταβολισμός μας για να δουλεύει σωστά και να μας βοηθάει να «κάψουμε» θερμίδες, πρέπει να λαμβάνει τακτικά «καύσιμο», δηλαδή τροφή, έτσι ώστε να διατηρεί το ρυθμό του. Όταν, λοιπόν, εμείς τον τροφοδοτούμε μια φορά την ημέρα ή χωρίς πρόγραμμα, αυτός αρχίζει να «τεμπελιάζει» και να μη δουλεύει στους ρυθμούς που θα έπρεπε και κάπως έτσι αρχίζουν τα κιλά να συσσωρεύονται. Αυτό που μπορεί να σώσει την κατάσταση, είναι να τρώτε κάτι κάθε 3 ή 4 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι ή θα τρώτε τα 3 κύρια γεύματα και 2 σνακ ενδιάμεσα ή θα καταναλώνετε 4-5 μικρά γεύματα καθημερινά, τις ίδιες ώρες. Έτσι θα αποτρέψετε την ξαφνική και υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού και γλυκών που προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης, θα αφήσετε τη λεπτίνη να κάνει τη δουλειά της όσον αφορά τον έλεγχο της όρεξης και του μεταβολισμού και θα ισορροπήσετε την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη.
  • Φάτε πρωινό μέσα σε μία ώρα από την ώρα που θα ξυπνήσετε
Οι μαμάδες δεν μας πίεζαν χωρίς λόγο να φάμε πρωινό γιατί είναι «το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας». Προφανώς και είχαν ακούσει τους ειδικούς να τονίζουν το πόσο κακό κάνει η απουσία πρωινού από την καθημερινότητά μας, όσον αφορά το μεταβολικό μας ρυθμό. Αν, λοιπόν, ξυπνήσουμε, ετοιμαστούμε και φύγουμε κατευθείαν για τη δουλειά χωρίς να φάμε τίποτα, η πιθανότητα να χάσουμε την ισορροπία στα γεύματά μας την υπόλοιπη μέρα, να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες και να επιλέξουμε περισσότερες επεξεργασμένες τροφές με κορεσμένα λιπαρά στη συνέχεια της ημέρας είναι πολύ μεγαλύτερη. Και για του λόγου το αληθές, πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό ζυγίζουν περισσότερο, συν του ότι το να το προσπερνάμε συστηματικά, οδηγεί στην αύξηση των ορμονών του στρες.
  • Προσπαθήστε να μην τρώτε 2-3 ώρες πριν κοιμηθείτε
Όταν κοιμόμαστε συνήθως στις 11, και στις 10 φάμε μισή πίτσα μόνοι μας, τότε σύμφωνα με τους ειδικούς ο οργανισμός μας θα υποστεί τις παρακάτω, όχι και πολύ ευχάριστες συνέπειες: θα αυξηθεί η θερμοκρασία μας, το σάκχαρο του αίματος και η ινσουλίνη, θα εμποδίσουμε την απελευθέρωση μελατονίνης και θα μειωθεί η απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης. Όλα τα παραπάνω, όπως είναι εύλογο, διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου μας, όπως επίσης και τη φυσική διαδικασία καύσης λίπους που προκύπτει από έναν καλό και ποιοτικό ύπνο. Συν τοις άλλοις, η έλλειψη ύπνου που μπορεί να προκύψει, οδηγεί σε περισσότερες λιγούρες την επόμενη ημέρα και μεγαλύτερη πιθανότητα να υπερβάλουμε στα γεύματά μας. Αν θέλετε να φάτε πριν τον ύπνο, προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα με έμφαση στην πρωτεΐνη και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος (π.χ. ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μια ελαφριά σαλάτα με κομματάκια κοτόπουλου κ.ο.κ.)
  • Ξεκινήστε την ημέρα με πρωτεΐνη
Για να έχετε καλύτερο έλεγχο της όρεξής σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, δοκιμάστε να καταναλώσετε αμυλούχους υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτα, ψωμί, κουάκερ κ.λπ) στο μεσημεριανό και το βραδινό ή μετά τη γυμναστική σας κι όχι στο πρωινό σας. Προτιμήστε το πρώτο γεύμα της ημέρας να αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη (αβγά, γάλα, σάντουιτς με γαλοπούλα κ.ο.κ.), έτσι ώστε να πεινάτε και να τρώτε λιγότερο στη συνέχεια της ημέρας.
  • Φροντίστε να τρώτε μετά τη γυμναστική σας

Αν η άσκηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μετά την προπόνησή σας χρειάζεται να τρέφεστε σωστά, με τα κατάλληλα γεύματα. Το γεύμα μετά τη γυμναστική, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό να μην περιέχει πολύ λίπος και να έχει πιο υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, έτσι ώστε να ξαναβρούμε τη χαμένη μας ενέργεια και να αναπληρώσουμε το χαμένο γλυκογόνο των μυών. Καλό είναι επίσης, να μην αφήσουμε να περάσει πολλή ώρα πριν φάμε κάτι, αλλά να ετοιμάσουμε ένα γεύμα μέσα στα πρώτα 45 λεπτά μετά το τέλος της άσκησης.

  • Τι άλλο πρέπει να θυμάστε:

-Μην κάνετε ποτέ γυμναστική με άδειο στομάχι: Για να πραγματοποιήσετε σωστά την προπόνησή σας χρειάζεστε ενέργεια και η αποχή από το φαγητό για πολλές ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση. Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει να προσέξετε το γεύμα σας να είναι ελαφρύ και να μεσολαβούν 1,5 με 2 ώρες μέχρι την ώρα του γυμναστηρίου.

-Επικεντρωθείτε στο φαγητό σας: Όταν τρώτε, προσπαθήστε να μην ασχολείστε με τίποτε άλλο πέραν του φαγητού σας. Αυτό σημαίνει να μην τρώτε καθώς δουλεύετε, βλέπετε τηλεόραση, σερφάρετε στο διαδίκτυο κ.ο.κ., καθώς με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιθανό να καταναλώσετε ασυναίσθητα περισσότερες θερμίδες.

-Δώστε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη: Καταναλώστε πρώτη την πρωτεΐνη στο πιάτο σας και αφήστε τα υπόλοιπα για μετά. Δίνοντας προτεραιότητα στην πρωτεΐνη, θα καταφέρετε να αισθανθείτε πιο γρήγορα το σήμα του εγκεφάλου ότι έχετε χορτάσει κι έτσι να σταματήσετε να τρώτε.

-Αφήστε το αλκοόλ για το τέλος: Αν το γεύμα σας συνοδεύεται από κρασί ή αλκοόλ εν γένει, προτιμήστε να το απολαύσετε μετά το γεύμα σας, έτσι ώστε να τονώσετε τις ορμόνες που εμπλέκονται στον έλεγχο της όρεξης και την πέψη.

Πηγή: clickatlife.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου