Όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 35 βαθμούς Κελσίου
και η δυνατότητα να βρεθούμε σε κάποια παραλία για να δροσιστούμε είναι
ανύπαρκτη, τότε η διατροφή μας είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να μην… εκραγούμε
από τη ζέστη.
Ο ήλιος
λάμπει, τα πουλιά κελαηδούν, η θάλασσα γίνεται και πάλι… λαχταριστή, μαζί με
όλ’ αυτά όμως καταφτάνουν και οι –εφιαλτικές για πολλούς- υψηλές θερμοκρασίες,
οι οποίες θα αποτελούν τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας για τους επόμενους
3 μήνες. Εύλογα, με τέτοιες θερμοκρασίες αλλάζουν αναγκαστικά και οι συνήθειές
μας προκειμένου να ελαφρύνουμε τις επιπτώσεις της ζέστης στον οργανισμό μας και
η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό τομέα από τον οποίο μπορούμε να ξεκινήσουμε.
Όπως καταλαβαίνετε,
η βαριά κουζίνα η οποία σας κράτησε παρέα όλο το χειμώνα προκειμένου να
ζεσταθείτε, τώρα πρέπει να αρχίσει σιγά-σιγά να αποτελεί παρελθόν, μέχρι να
ξαναπέσει η θερμοκρασία και ο καιρός να επιτρέπει ξανά την κατανάλωσή της.
Καταρχάς, θα
έχετε παρατηρήσει και μόνοι σας ότι η επιθυμία σας για βαριά γεύματα έχει πλέον
εξασθενήσει κι αυτό που επιζητάτε είναι κυρίως ελαφριά μικρότερα γεύματα, όχι
πολύ μαγειρεμένα και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Με τέτοιου είδους
γεύματα, δεν επιβαρύνουμε κι άλλο τον οργανισμό μας, αλλά απεναντίας τον
δυναμώνουμε, ενυδατώνοντάς τον και λαμβάνοντας θρεπτικά συστατικά, χωρίς να
βαρυστομαχιάζουμε, καθώς παραλύουμε από τη ζέστη.
Για να
καταφέρουμε, λοιπόν, να τη βγάλουμε «καθαρή» και αυτό το καλοκαίρι χωρίς να μας
«ρίξει» η ζέστη και το… φαγητό, χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας στα
πρότυπα της εποχής. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παρακάτω τροφές θα μας
προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Δοκιμάστε τες!
1.Πράσινα
φυλλώδη λαχανικά: Στα παιδικά
μας χρόνια, η μαμά και η γιαγιά δεν μας επέτρεπαν να σηκωθούμε από το τραπέζι
αν δεν τελειώναμε και τη σαλάτα μας μαζί με το φαγητό κι απ’ ό,τι φαίνεται δεν
το έκαναν για να μας τιμωρήσουν για τις αταξίες που κάναμε. Τα πράσινα λαχανικά
όπως το σπανάκι, το σγουρό λάχανο, το μπρόκολο κ.ά., περιέχουν αρκετό ασβέστιο,
στοιχείο απαραίτητο για τις θερμορυθμιστικές ιδιότητες του σώματος. Η
θερμορύθμιση, όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα, είναι η διαδικασία με την
οποία ο οργανισμός ρυθμίζει την εσωτερική του θερμοκρασία και το ασβέστιο που
περιέχουν σχεδόν όλα τα πράσινα λαχανικά, είναι αυτό που χρειάζεται το σώμα
προκειμένου να σταλεί το σήμα έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Τώρα,
λοιπόν, που ξέρετε το λόγο, δεν θέλετε να ευχαριστήσετε τη μαμά σας;
2.Ολική άλεση: Ίσως μοιάζει δύσκολο να το
πιστέψετε, όμως, η ολική άλεση μας παρέχει πρόσθετη προστασία απέναντί στις
καυτές, υγρές μέρες των καλοκαιρινών μηνών. Σχεδόν όλα τα προϊόντα ολικής
άλεσης περιέχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς
ως το ηρεμιστικό της φύσης. Με την ικανότητα να χαλαρώνει τους μυς και τα
νευρικά κύτταρα –συν του ότι αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου στο αίμα- το
μαγνήσιο κάνει πολύ καλή δουλειά στο να βοηθάει το σώμα να διατηρεί σταθερή
θερμοκρασία.
3.Τροφές και
φρούτα πλούσια σε τανίνες: Οι τανίνες είναι ουσίες που δίνουν σε κάποιες τροφές μια στυφή αίσθηση.
Όταν καταναλώνουμε, λοιπόν, τροφές με τανίνες, όπως σταφύλι, μπανάνα, βερίκοκα,
νεκταρίνια, φασόλια, ροδάκινα, κανέλα, ρίγανη κ.ά., οι ιστοί του σώματος
συστέλλονται και αυξάνεται η απορρόφηση του νερού από τον οργανισμό. Βάλτε τις
τροφές αυτές καθημερινά στη διατροφή σας και όσον αφορά τα φασόλια, μην τα
προτιμήσετε στην κλασσική μορφή της φασολάδας (που δεν μοιάζει και πολύ
καλοκαιρινή), αλλά προσθέστε τα σε σαλάτες.
8.Γαλακτοκομικά:
Όπως τα πράσινα
λαχανικά, έτσι και τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο, διευκολύνοντας
τη ρύθμιση της εσωτερικής μας θερμοκρασίας, ενώ η περιεκτικότητά τους σε
βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην καταπράυνση των αλλεργιών και των
εξάψεων που μας «χτυπούν» κυρίως τις καλοκαιρινές ημέρες. Συν του ότι ένα
παγωμένο γιαούρτι με κομματάκια φρέσκων δροσερών φρούτων, ακούγεται πιο
δροσιστικό κι από το παγωτό, όταν το θερμόμετρο δείχνει 40 βαθμούς υπό σκιάν.
http://www.clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου