Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

23 Μαΐ 2012

Ελληνορωσικό Συνέδριο στην Ερέτρια, 24 με 27 Μάη

 
H παρουσίαση του 2ου Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου με θέμα «Το νέο οικονομικό μοντέλο των σχέσεων της Ρωσίας με την Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων και της καινοτομίας», έγινε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν για το Ελληνορωσικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ερέτρια, ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής Εμπορικών και Οικονομικών Σχέσεων με την Ελλάδα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας κ. Βαντίμ Σκριάμπιν, ο Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και Υπεύθυνος τουριστικής προβολής κ. Νίκος Πέππας, ο Α’ Γραμματέα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Βασιλιέφ Μαξίμ, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων υπεύθυνος τουριστικής προβολής του Δήμου, κ. Κων/νος Ρουσόπουλος, η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ υπεύθυνη για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κ. Ζλακώνη Λίλιαν.

Τη συνέντευξη τύπου συντόνισε η δημοσιογράφος Κάτια Τσιμπλάκη.
Επίσης, το παρών τους έδωσαν οι χορηγοί του συνεδρίου μεταξύ άλλων ήταν, ο κ. Νίκος Μπατιστάτος (BATISTATOS CONSTRUCTION), ο κ. Νίκος Στράτης (ιδιοκτήτης του Negroponte και του Μiramare),ο κ. Σ. Πετρώφ (ιδιοκτήτης του Olympic Star), o κ. Kαρλής (BUDGET CAR RENTAL), ο κ. N.Αγγελής ιδιοκτήτης του Star99fm, καθώς επίσης και εκπρόσωπος του FAMOUS SOTIRIOU TRAVEL. Τέλος την συνέντευξη τύπου παρακολούθησαν όλοι οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ερέτριας και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σέττας.

Τμήματα των εισηγήσεων των ομιλητών:

Aποσπάσματα της ομιλίας του δημάρχου Ερέτριας κ. Βασίλη Βελέντζα στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του 2ου Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου.

Για τον Δήμο της Ερέτριας η φιλοξενία του σημαντικού Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου, αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση καθώς η Αυτοδιοίκηση αποτελεί την κινητήρια δύναμη στις αναπτυξιακές πολιτικές και στην διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας απαλλαγμένου από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το άνοιγμα του δίαυλου επικοινωνίας με την Ρωσία, με την οποία μας ενώνουν κοινές αξίες και ιδανικά, σε πολιτικό θρησκευτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, έχει ως στόχο την ενίσχυση του τουρισμού, την διάνοιξη νέων εμπορικών οδών καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται και στους δύο αυτούς τομείς.

Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στη δύνη μια βαθιάς οικονομικής κρίσης και να πληρώνει τα λάθη των πολιτικών επιλογών που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, όμως δεν πρέπει να μοιρολατρούμε. Αντίθετα, πρέπει να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας από τις στάχτες, λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα “άνθρωπος”. Αυτό έχουμε ως στόχο να κάνουμε στην Εύβοια και ειδικότερα στην Ερέτρια, να αξιοποιήσουμε την γεωγραφική της θέση, το κλίμα, το μοναδικής αισθητικής περιβάλλον, την θάλασσα, το βουνό, την ναυτιλία, τις νέες καλλιέργειες, την διορατικότητα και την ευελιξία των κατοίκων. Αυτή είναι και η ευκαιρία που προσφέρει σε Έλληνες και Ρώσους, τούτο το Επενδυτικό Συνέδριο. Η δημιουργία ενός προτύπου συνεργασίας, η υλοποίηση καινοτόμων επενδύσεων, η προώθηση της πράσινης ενέργειας και της επιχειρηματικότητας, η συνεργασία στο εμπόριο, στην κτηματαγορά, στις μεταφορές και φυσικά στον τουρισμό είναι ορισμένοι από τους στόχους που έχουμε θέσει ως αποτέλεσμα των εργασιών του σημερινού συνεδρίου μας.

Αποσπάσματα της ομιλίας του Εκτελεστικού Γραμματέα της Επιτροπής Εμπορικών και Οικονομικών Σχέσεων με την Ελλάδα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας κ. Βαντίμ Σκριάμπιν.
Ο κ. Σκριάμπιν υπογράμμισε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η Ελλάδα, η Εύβοια αποτελεί το ιδανικό νησί προκειμένου να πραγματοποιηθεί το 2ο Ελληνορωσικό Επενδυτικό Συνέδριο. Η Ρωσία έχει μεγάλες δυνατότητες προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς, από τον τουρισμό, μέχρι τις κατασκευές και τα αγροτικά προϊόντα. Το σύνθημα της εκστρατείας που κάνουμε στη Ρωσία για την Ελλάδα είναι: «Ξεκουραστείτε στην Ελλάδα, βοηθήστε την Ελλάδα». Και στους Έλληνες λέμε: Ελάτε στη Ρωσία, βοηθήστε τα προϊόντα σας». Στη Ρωσία υπάρχει ένα project που δημιούργησαν Ρώσοι δήμαρχοι οι οποίοι διοργανώνουν ένα Σαββατοκύριακο πώλησης Ελληνικών προϊόντων. Από αυτό το είδος των λαϊκών αγορών ο στόχος μας είναι τα Ελληνικά προϊόντα να καταφέρουν να τοποθετηθούν και στα ράφια των Ρωσικών Super Market”.

Αποσπάσματα της ομιλίας του εκπροσώπου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Υπεύθυνου τουριστικής προβολής κ. Νίκου Πέππα.
«…Με το δήμαρχο Ερέτριας δώσαμε συνεντεύξεις σε δύο ραδιόφωνα εφημερίδες, περιοδικά «ΒΡΑΔΥΝΗ ΜΟΣΧΑ» που βγαίνει σε 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα, και ΙΝΤΡΕΝΕΤΙΚΑ κανάλια της Μόσχα και όλης της Ρωσίας.
Είναι γεγονός ότι η Εύβοια δεν είναι γνωστή στις ξένες τουριστικές αγορές σαν τουριστικός προορισμός αφού το νησί μας μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε οργανωμένα τη διαφημιστική προβολή του και τη συμμετοχή του σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
Από τις συζητήσεις με τους ρώσους ειδικούς διαπιστώθηκε ότι οι Ρώσοι αγαπούν την Εύβοια, τον πολιτισμό της, τις ομορφιές της, τα παραδοσιακά φαγητά της, τη φιλοξενία των κατοίκων, αλλά προ πάντων επιθυμούν να επενδύσουν σε αγορά γης και ακίνητα. Επίσης θεωρούν ιερή υποχρέωση να επισκεφθούν και να προσκυνήσουν κυρίως τον Όσιο Ιωάννη Ρώσο στο Προκόπι αλλά άλλες Ευβοϊκές μονές.
Στη Μόσχα υπάρχει εκκλησία Αγίου Ιωάννη Ρώσου και σύλλογος «Άγιος Ιωάννης Ρώσος», στον οποίο ο κ. Σκριάμπιν είναι αντιπρόεδρος και για το Σεπτέμβριο ετοιμάζει συνέδριο για τον προσκυνηματικό τουρισμό και τον Όσιο Ιωάννη Ρώσο.
Η Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας, αποτελεί έναν ιδανικό και εξαίρετο προορισμό διακοπών τόσο για τους Έλληνες όσο και τους επισκέπτες του εξωτερικού.
Όμως μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστή, σαν τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών, χάρη στις φυσικές της ομορφιές, την ποικιλία του εδάφους, την πολιτιστική κληρονομιά, τη ζωντανή τοπική παράδοση, τη λαϊκή τέχνη, το χαμόγελο και τη φιλοξενία των κατοίκων, τη γαστρονομία και τις παραδοσιακές συνταγές.

Τα πλεονεκτήματα της Εύβοιας
Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Εύβοια, γιατί διαθέτει ορισμένους πολιτιστικούς και τουριστικούς πόρους, που αποτελούν μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς και που δύσκολα θα συναντήσει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χώρο:
-Το Παλιρροιακό Φαινόμενο του στενού του Ευρίπου στη Χαλκίδα
-Ιαματικέ πηγές και Ιαματικά Λουτρά στη βόρεια Εύβοια
-Το Απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς
-Το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς.
Οι μονές και τα Προσκυνήματα, κυρίως ο ναός του Αγίου Ιωάννη Ρώσου -στο Προκόπι
-Τα Δρακόσπιτα της Καρυστίας
-Η ΣΚΥΡΟΣ και τα Αλογάκια
-Το αρχαιολογικό πάρκο και το μουσείο της Ερέτριας
Το συνέδριο ευχόμαστε και πιστεύουμε ότι θα έχει επιτυχία, θα βοηθήσει στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στη ρώσικη αγορά, θα προσελκύσει ρώσους επενδυτές και θα διαδώσει τον Ευβοϊκό τουρισμό στους Ρώσους πολίτες».
Αποσπάσματα της ομιλίας του Α’ Γραμματέα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Βασιλιέφ Μαξίμ.
«Το συνέδριο αυτό, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, όταν η Ελλάδα, βιώνει μια δύσκολη περίοδο, και ενδιαφέρεται για την προσέλκυση νέων συνεργατών και την εξεύρεση νέων τομέων για την ανάπτυξη. Μια χώρα με σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπου η απελευθέρωση της νομοθεσίας στον τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών, ενέκρινε ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό ανοίγει πρόσθετες δυνατότητες για τους Ρώσους επιχειρηματίες να εισέλθουν στις αγορές της Ελλάδα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο εμπορικός-οικονομικός τομέας της Ρωσίας είναι παραδοσιακά ένας από τους βασικούς εταίρους στην Ελλάδα. Ο όγκος του κύκλου εργασιών του εμπορίου το 2011, εκτιμάται έφτασε στις ΗΠΑ 7 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κοντά στα προ της κρίσης επίπεδα, με σημαντική αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων προς τη Ρωσία, με ανάλογες αυξήσεις των ναύλων και των τουριστικών ανταλλαγών. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα φέτος θα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες, ο αριθμός των οποίων θα ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο .
Ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής συνεργασίας μας ανήκει, φυσικά, στον στρατηγικής σημασίας τομέα της ενέργειας. Σήμερα, η Ρωσία καλύπτει περισσότερο από το 50% της ελληνικής ζήτησης για φυσικό αέριο και περίπου 30% - του πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων. Μαζί, έχουμε εμπλακεί σε μεγάλης κλίμακας έργα, όπως το «South Stream», τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και το ρόλο της Ελλάδα ως ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο».
Εισήγηση της δημοσιογράφου Κάτιας Τσιμπλάκη στην συνέντευξη τύπου
«Φέτος το σημαντικό αυτό συνέδριο που έχει στόχο να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων Επιχειρηματιών και να ενισχύσει τις υφιστάμενες διμερείς εμπορικές σχέσεις, πραγματοποιείται στην Εύβοια και συγκεκριμένα την Ερέτρια, από τις 24 έως τις 27 Μαΐου.
Πριν δώσω το λόγο στους εκλεκτούς ομιλητές που εργάσθηκαν ακατάπαυστα για την διοργάνωσή του, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βρίσκεται η χώρα μας αλλά και της αστάθειας που δημιουργεί η νέα προσφυγή στις κάλπες θα ήθελα να σας περιγράψω εν’ συντομία τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας.
Έλληνες και Ρώσοι έχουμε κοινή συνισταμένη και περισσότερα από ένα κοινά σημεία επαφής. Ο πολιτισμός, η ιστορία, η θρησκεία, η εξωστρέφεια, η επικοινωνία, ο τρόπος διασκέδασης, η καταναλωτική νοοτροπία, είναι μόνο η αφετηρία και αποτελούν το άριστο πρωτογενές υλικό για να υπάρξει περεταίρω ανάπτυξη.
Από εκεί και πέρα χρειάζεται δουλειά. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρχει σύσφιξη στις σχέσεις των δύο χωρών, το 2014 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος της Ελλάδας στην Ρωσία» και αντιστρόφως.
 «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς», αναφέρει μια ρώσικη παροιμία που ταιριάζει γάντι στο πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας την βαθιά οικονομική κρίση και να κάνει βήματα μπροστά. Και σε αυτό το σημείο το ευοίωνο σημάδι έρχεται στον τομέα του εμπορίου.
Μέχρι το Νοέμβριο του 2011 η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθε στα 290 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 32%.
Τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές προς τη Ρωσία καταλαμβάνουν τα αγροτικά προϊόντα, οι καρποί και τα φρούτα που αγγίζουν το 46%, τα παρασκευάσματα των λαχανικών και φρούτων το 20% , τα καπνά το 15%, τα ιχθυρά το 10%, τα λίπη και τα λάδια το 5% και από 1% οι ζωοτροφές, τα αλκοολούχα ποτά και τα διάφορα παρασκευάσματα διατροφής.
Επίσης, εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν το 2010 οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Ελλάδα στη Ρωσία, καθώς τόσο οι εξαγωγές όσο και το μερίδιο της χώρας μας επί του συνόλου αυξήθηκαν κατά 134,1% και κατά 8,8% αντίστοιχα.
Οι αθλητικές και άλλες διοργανώσεις, όπως η χειμερινή Ολυμπιάδα, αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στον τομέα των κατασκευών επιδιώκεται η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργα προετοιμασίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Ρωσία τα επόμενα χρόνια καθώς και σε μεγάλα έργα υποδομής των μεγάλων Δήμων της Ρωσίας.
Αντίστροφα, το ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς και η μεγαλύτερη πρόκληση για την χώρα μας είναι να μπορέσει να λύσει το γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας. Να κάνει δηλαδή περισσότερο παραγωγικό τον Δημόσιο Τομέα και να περιορίσει τη γραφειοκρατία εξαλείφοντας τις καθυστερήσεις για τα νέα επενδυτικά σχέδια. Να δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορούσε ο ιδιώτης επενδυτής να κινηθεί. Και φυσικά η χώρα μας πρέπει να προωθήσει τις εξαγωγές της και να αναδείξει τα τυποποιημένα ποιοτικά προϊόντα που διαθέτει.
Η εποχή του δόγματος ότι μόνο «ο Ελληνικός ήλιος, τα γαλανά νερά, το greek σουβλάκι και καμάκι» ήταν αρκετά για την ανάπτυξη του τουρισμού έχει περάσει αντιστρεπτή.
Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιχειρηματίες και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού που βρίσκονται σήμερα κοντά μας. Τα συνεχή ταξίδια στη Ρωσία, η αναζήτηση νέων τρόπων προσέκλυσης τουριστών και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος όπως όλα δείχνουν, αφήνουν μια αχτίδα φωτός στο νησί μας, την Εύβοια.
«Πάνω από τη Μόσχα υπάρχει το Κρεμλίνο, πάνω από το Κρεμλίνο υπάρχει ο Ουρανός», λέει επίσης μια ρωσική παροιμία που αναφέρεται στους δεσμούς με το Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία. Και στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού τα πρώτα βήματα για την σύσφιξη των σχέσεων της Ρωσίας ιδιαίτερα με την Εύβοια έχουν ήδη γίνει. Όμως αυτό είναι ένα θέμα που θα αναλύσουν οι ομιλητές αυτής της συνέντευξης τύπου».
Τέλος ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων υπεύθυνος τουριστικής προβολής τ, κ. Κων/νος Ρουσόπουλος και η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ υπεύθυνη για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.Ζλακώνη Λίλιαν, αναφέρθηκαν στους τρόπους τουριστικής ανάπτυξης της Εύβοιας και της Χαλκίδας και στην ανάγκη να εξευρεθούν πρωτότυποι τρόποι προώθησης των τουριστικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου