Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

27 Ιουν 2015

Eurogroup: Η Ευρώπη παίρνει μέτρα για να αποφύγει διάχυση του κινδύνου

«Το δημοψήφισμα δεν θα λύσει τα προβλήματα. Είναι δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να κάνει δημοψηφίσματα αλλά όταν πρόκειται για συμφωνίες που προσπαθούμε να κάνουμε μέσα στο Eurogroup θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση για μια τέτοια απόφαση» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup, από το οποίο απουσίαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης.


Και συνέχισε ο κ. Σόιμπλε:

 Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίζει με δημοψηφίσματα
 Αλλά παράταση του προγράμματος δεν υπάρχει και αποφασίσαμε ομόφωνα για να δούμε ποιά είναι η κατάσταση τώρα, τι να περιμένουμε, τι να υπολογίζουμε τις επόμενες ημέρες
 Η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, πώς θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της;
 Ακούσαμε το διάγγελμα Τσίπρα, είδαμε τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, πολύ υψηλές
 Είμαστε σαφείς ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε κάθε κίνδυνο διάχυσης του κινδύνου
 Είμαστε σε καλό δρόμο, είμαστε αποφασισμένοι για να αποτρέψουμε κάθε ανασφάλεια στις χρηματαγορές
 Η Ελλάδα παραμένει μέρος της ευρωζώνης και της Ευρώπης
 Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να συμπαρασταθούμε όσο μπορούμε περισσότερο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε:

 Συζητήσαμε τις διευθετήσεις του EFSF με την Ελλάδα και τις όποιες επιπτώσεις από αυτές.
 Oλοι μας σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε για να διατηρηθεί ακέραια η ευρωζώνη. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τεχνική υποστήριξη.
 Το Eurogroup, το οποίο αποτελείται από 19 μέλη και θέλω να το τονίσω αυτό, είναι έτοιμο να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα. Η λήξη του EFSF χωρίς ένα νέο πρόγραμμα θα απαιτήσει δράσεις από την ελληνική κυβέρνηση
 Πάντα έλεγα ότι η πόρτα είναι ανοιχτή.
 Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, πιθανώς δεν θα τελειώσει ποτέ. Αυτό που ξέρω είναι πως αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που χάραξε χθες, το πρόγραμμα θα λήξει. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι (για μέτρα που να σταματάνε την μετάδοση) τις επόμενες ημέρες.
 Δεν μιλήσαμε για μετάδοση συγκεκριμένα, μόνο πολύ γενικά. Η άτυπη αυτή συνεδρίαση έλαβε χώρα μετά από αίτημα πολλών υπουργών. Ο κ. Βαρουφάκης έφυγε από μόνος του από το Eurogroup και η άτυπη συνεδρίαση έγινε γιατί ζητήθηκε από άλλους υπουργούς. Θα συγκληθεί Eurogroup αν χρειαστεί. Δεν το έχουμε προγραμματίσει, αλλά παρακολουθούμε την κατάσταση.

 «Το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει το βράδυ της Τρίτης»

Σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου, νωρίτερα, ο κ. Ντάισλεμπλουμ ανακοίνωσε το Οχι στην παράταση του προγράμματος που ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Τα υπόλοιπα 18 μέλη της Ευρωζώνης εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή έπρεπε να στηλιτευτεί», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ, ενώ αναφερόμενος ξανά στο δημοψήφισμα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει άδικα την πρόταση των Θεσμών στην κρίση του ελληνικού λαού.

«Το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου», είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, πιθανώς στις 19.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος, θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωζώνη θα μπορέσει να προστατευθεί από την ελληνική κρίση.

«Θέλουμε να εργαστούμε στενά για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης», είπε και αποκάλυψε ότι στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα βρεθεί ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης. 

«Θα υπάρξουν κίνδυνοι για την Ελλάδα»

Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά με την έκβαση του ελληνικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις που θα έχει, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι αν οι Έλληνες πουν «όχι» στην πρόταση των Θεσμών, τότε η πιθανότητα βελτιωμένης συμφωνίας θα είναι περιορισμένη, καθώς η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και «θα υπάρξουν κίνδυνοι» για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως στο σενάριο του «όχι», η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τις υποχρεώσεις της.

«Ακόμη και με "ναι" θα υπάρξουν προβλήματα»

Όμως, όπως είπε, αν οι πολίτες πουν «ναι» στη συμφωνία και τις προτάσεις των πιστωτών, τότε τίθεται θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.

«Θέλω να ξέρω τι θα συμβεί εάν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι «Ναι». Αυτό που τίθεται υπό εξέταση είναι η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης», είπε , ωστόσο, προειδοποίησε πως ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση, θα υπάρξουν προβλήματα για την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα διαχείρισης. Πρέπει να δούμε ποιον θα εμπιστευτούμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα», υπογράμμισε.

«Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση»

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ρευστότητας τόνισε πως για το ζήτημα αυτό, πρέπει να δώσει απαντήσεις η ΕΚΤ, μετά τη λήξη του προγράμματος και πρόσθεσε πως είναι αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου