Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

21 Ιουν 2015

Επιστολή του Θ.Μπουραντά στον Υπουργό για αποκατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης

Με επιστολή του, προς τον αναπληρωτή του υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας Τουρισμού κ. Χρήστο Σπίρτζη ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου, ζητά την συνδρομή του υπουργείου, προκειμένου να αποκατασταθεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης, το οποίο υπέστη τεράστιες ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4-4-2014.
Στην επιστολή του ο Μπουραντάς, αναφέρεται στην ιστορική σχέση του κτιρίου με την κοινωνία, στον χαρακτηρισμό του ως Διατηρητέο Νεότερο Μνημείο και στους κινδύνους που ελλοχεύουν εξ αιτίας της οποίας καθυστέρησης στην αποκατάσταση των ζημιών.
Είναι αναγκαία, η άμεση εξαίρεση πόρων για την αναγκαία, η άμεση εξαίρεση πόρων για την ανακατασκευή του κτιρίου, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μέσω του <<Αστικά Ακίνητα Α.Ε.>> τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες μελέτες και των <<ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.>> που μπορούν να αναλάβουν την κατασκευή του έργου.


Η επιστολή του Δημάρχου κ. Μπουραντά στον αναπληρωτή υπουργό κ Σπρίτζη.

Θέμα: Υπολειπόμενες μελέτες για την επενακατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης. 

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
  Στην Κύμη της Εύβοιας, από τις αρχές του περασμένου αιώνα λειτουργούσε το Α’ Δημοτικό σχολείο Κύμης. Η κατασκευή του βασίστηκε σε σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα Τσίλλερ και η χρηματοδότησή του έγινε από τον ευεργέτη Συγγρό. Το κτίριο αυτό που έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Νεώτερο μνημείο ,είναι χωροθετημένο στην Ανατολική είσοδο της πόλης ,το πιο επίκαιρο σημείο της περιοχής ,με θέα το Αιγαίο και αντίκρυ στην καταπράσινη κοιλάδα που έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ). 
Μετά από λειτουργία εκατόν δέκα ετών, την 4.4.2014 υπέστη καταστροφική πυρκαϊά, που αφάνισε, όπως φαίνεται και από τις συνημμένες φωτογραφίες, πέρα από την σκεπή τα πατώματα τις πόρτες και όλο τον εξοπλισμό, μια κρίσιμη εκπαιδευτική υποδομή για την πόλη της Κύμης και ένα ισχυρό πολιτιστικό και αισθητικό τοπόσημο, δεμένο με την ιστορία του τόπου. Ενεργό σε όλες τις φάσεις της κοινωνικής ζωής της ευρύτερης περιοχής ,παρείχε με την άνεσή του, τον εύστοχο σχεδιασμό του, τις κλασσικές αναλογίες του και τις ψηλοτάβανες αίθουσές του το απαραίτητο περιβάλλον για έμπνευση στοχασμό, μάθηση και δημιουργία. Ανέθρεψε τις ελπίδες και τα όνειρα και ζυμώθηκε με τους πόθους και τις αγωνίες των Κυμαίων από το 1904 που τέθηκε σε λειτουργία . Αν εξαιρέσει κανείς το διάστημα της γερμανικής κατοχής κατά το οποίο είχε μετατραπεί σε διοικητήριο της γερμανικής δύναμης κατοχής , προσέφερε απλόχερα στους χώρους του στην διαπαιδαγώγηση .
Σήμερα είναι βαριά λαβωμένο, ζεί στις καρδιές μας και περιμένει την φροντίδα μας .Είναι βαθειά υποχρέωσή μας απέναντι στους συμπολίτες μας και την ιστορία του τόπου , πέραν της νομικής πλευράς της αποκατάστασης του ως Νεότερου μνημείου, να άρουμε την αίσθηση του μοιραίου και τετελεσμένου. Τα απομεινάρια του θησαυρού αυτού πρέπει και μπορούν να ανασυντεθούν σε μια ολότητα. Οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο, για να μην καταπονείται το κτίριο που είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και για την αντιμετώπιση του διδακτικού προγράμματος και της επαναφοράς της ομαλότητας με την αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων που ανέλαβαν το βάρος της αναπλήρωσης της απώλειας με όλες τις επιπτώσεις που συνεπάγεται από αυτή η προσπάθεια.
 Ο Δήμος μας μέχρι τώρα, βασιζόμενος στην εθελοντική πρωτοβουλία των τοπικών στελεχών του, ειδικών επιστημόνων, Τοπογράφων, Γεωλόγων, Αρχιτεκτόνων ,Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων , έχει εκπονήσει μέρος των μελετών αποκατάστασης που απαιτούνται, χωρίς να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει έστω και στοιχειωδώς την ολοκλήρωση των μελετών που προαναφέρονται.
 Για τον σκοπό της εξεύρεσης πόρων ,της αποκατάστασης και της ανακατασκευής του κτιρίου , επισκεφτήκαμε μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ. ,κ. Ι. Μπενάκη ,με τον Αντιδήμαρχο Κύμης κ. Αλέξανδρο Θεοδώρου και τον Αντιπρόεδρο της ΔΕ Κύμης Αρχιτέκτονα-Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη ,τον διευθύνοντα σύμβουλο των «Αστικά Ακίνητα Α.Ε.» κύριο Ηρακλή Δρούλια στον οποίο παρουσιάσαμε την σχετική μελέτη. Μας εξήγησε ότι μπορούν οι υπηρεσίες του να αναλάβουν τις διαδικασίες για την ανακατασκευή του κτιρίου και να χρηματοδοτήσουν τις σχετικές μελέτες υπό την προϋπόθεση της υπογραφής της σχετικής υπουργικής απόφασης. 
 Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και με την επιπλέον ιδιότητά σας σαν Μηχανικού και τ. Προέδρου του ΤΕΕ παρακαλούμε να εγκρίνετε το σχετικό αίτημά μας που είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης των μελετών, όπως παραπάνω αναφέρεται και έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου μας αναλύονται όπως εξής:
 Α’) Τοπογραφική Αποτύπωση και Γεωτεχνική εκτίμηση 33602 € περιλαμβανομένου του ΦΠΑ 
 Β’) Αρχιτεκτονική ,Στατική και Μηχανολογική μελέτη 26568 € περιλαμβανομένου του ΦΠΑ
 Δηλαδή σύνολο προεκτιμούμενων αμοιβών 60170 € περιλαμβανομένου του ΦΠΑ
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι συμφωνούμε να κατασκευαστεί το έργο από την επιχείρηση «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.»εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Με εκτίμηση,
  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 

Αθανάσιος Γ. Μπουραντάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου