Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

16 Δεκ 2013

Τι διδάσκει το ποδόσφαιρο για τη ζωή!

Επιτύμβια Στήλη 4ος αιών. π.Χ.,
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών)
Το προσφιλές σε όλους μας άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο, διδάσκει, και μάλιστα… διαχρονικά, βαθιά νοήματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τη ζωή μας. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου, αν τα αναγάγουμε στον τρόπο ζωής μας, θα παρατηρήσουμε εκπληκτικές ομοιότητες! 

Το ποδόσφαιρο είναι πολλά περισσότερα από μία μπάλα που κυνηγούν είκοσι δύο παίχτες, είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία, ένα άθλημα που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και δικαίως του απονέμουν τον τίτλο του βασιλιά των σπορ. Παρουσιάζοντας τις διδαχές του ποδοσφαίρου, θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται να απλοποιήσουμε τις ορολογίες για να κατανοηθούν από όλους...


1) Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού (σύνεση). Στο ποδόσφαιρο ένα αντικανονικό και σκληρό μαρκάρισμα στον αντίπαλο, τιμωρείται με κίτρινη κάρτα. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά που ο ίδιος παίχτης υποπέσει σε ανάλογο παράπτωμα, θα αντικρύσει την κόκκινη κάρτα και θα αποβληθεί από τον αγώνα. Έτσι και στη ζωή, ένα σημαντικό παράπτωμα μπορεί να συγχωρεθεί, η επανάληψη του παραπτώματος όμως, συνήθως τιμωρείται με μόνιμο κόστος!



2) Τα πισώπλατα χτυπήματα… ακυρώνονται (εντιμότητα). Πρόκειται για τον γνωστό όρο του «offside», δηλαδή σε περίπτωση που ο παίχτης που δεχθεί πάσα, βρίσκεται πίσω από τον τελευταίο παίχτη της αντίπαλης ομάδας, αυτομάτως ακυρώνεται η ενέργεια. Πράγματι, όντας ένα αντρικό άθλημα το ποδόσφαιρο, δε θα μπορούσε να επικροτεί τις «πισώπλατες» ενέργειες, κάτι που συμβαίνει και στους άγραφους νόμους της ζωής… η κοινωνία απεχθάνεται και ακυρώνει τους ανθρώπους που λειτουργούν πισώπλατα!



3) Τα πέναλτι τα χάνουν οι… μεγάλοι παίχτες (υπευθυνότητα). Το πέναλτι θα λέγαμε ότι είναι ο πιο απλός τρόπος για να πετύχει ένας ποδοσφαιριστής γκολ. Αυτή η ευκολία, ίσως είναι και ο λόγος που κάνει πολλούς ποδοσφαιριστές να κυριευθούν από υπερβολική σιγουριά, ώστε τελικά να μην καταφέρουν να πετύχουν γκολ με αυτόν τον τρόπο. Είναι γεγονός ότι οι καλύτεροι παίχτες συνήθως χάνουν πέναλτι και μάλιστα σε κρίσιμους αγώνες. Έτσι και στη ζωή, παρατηρούμε άξιους ανθρώπους να αποτυγχάνουν σε απλά πράγματα, όχι γιατί δε διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες, αλλά γιατί δεν ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στις καταστάσεις!



4) Έξυπνα… φάουλ σε δύσκολες καταστάσεις (προνοητικότητα). Ένα από τα νοητικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας ποδοσφαιριστής, είναι η διορατικότητα, η ικανότητα δηλαδή να «διαβάζει» τις φάσεις, όπως λένε και οι ποδοσφαιρόφιλοι. Ένας διορατικός παίχτης μπορεί να σώσει από δυσάρεστες καταστάσεις την ομάδα του, κάνοντας για παράδειγμα κάποιο φάουλ για να κόψει το ρυθμό της αντίπαλης ομάδας, γι’ αυτό και λέγεται «έξυπνο» φάουλ, γιατί αποτρέπει εγκαίρως τον κίνδυνο. Έτσι και στη ζωή, η διορατικότητα είναι σημαντικό στοιχείο για την επιτυχή εξέλιξη των καταστάσεων. Πολλές φορές φερ' ειπείν, ενώ βλέπουμε να οδηγούμαστε προς την αποτυχία, δεν πράττουμε τίποτα ώστε να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Τα προσωπικά τεχνάσματα είναι εκείνα που κάνουν τη διαφορά και δίνουν λύσεις, όταν οι καταστάσεις αρχίζουν και δυσκολεύουν!



5) Πτώση... εκτάκτου ανάγκης (ανδρεία). Ένα ακόμη στοιχείο ενός καλού ποδοσφαιριστή είναι τα γερά πατήματα... να μην πέφτει εύκολα κάτω δηλαδή, όταν δέχεται τα σκληρά μαρκαρίσματα των αντιπάλων. Οι ποδοσφαιριστές λοιπόν, πρέπει να μπορούν να στέκονται όρθιοι, εκτός όμως από κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις που για να ανακόψουν τον αντίπαλο, πρέπει να πέσουν στα πόδια του και να κάνουν το λεγόμενο «τάκλιν». Ειδικά οι αμυντικοί, οφείλουν να είναι πολύ αποτελεσματικοί στα τάκλιν τους, γιατί πολλές φορές αποδεικνύονται σωτήρια για την ομάδα τους. Έτσι και στη ζωή, σκοπός είναι να μπορούμε να στεκόμαστε όρθιοι και να προχωράμε, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν στιγμές όμως, που οφείλουμε να «πέσουμε» για να βοηθήσουμε κάποιον να σηκωθεί, ή να «βουτήξουμε» σε μια δύσκολη κατάσταση για να βγάλουμε από μια δυσμενή θέση ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Είναι περιπτώσεις που τα λόγια είναι περιττά και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πέσουμε... στη φωτιά!



6) Τα εν οίκω μη εν δήμω (εμπιστοσύνη). Η οικία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι τα αποδυτήρια. Εκεί συγκεντρώνονται οι παίχτες πριν και μετά από τις προπονήσεις και τους αγώνες. Το «κλίμα» των αποδυτηρίων, δηλαδή οι καλές σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων μιας ομάδας, αποτελεί εφαλτήριο για μια επιτυχημένη πορεία. Οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στα αποδυτήρια πρέπει να μένει μόνο εκεί! Πολλοί ποδοσφαιριστές κρίθηκαν ανεπιθύμητοι στην ποδοσφαιρική τους καριέρα από ομάδες, γιατί είτε χαλούσαν το οικογενειακό κλίμα των αποδυτηρίων, είτε μιλούσαν στους έξω για το τι συμβαίνει μέσα! Έτσι και στη ζωή, οι σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, είναι αυτές που καθορίζουν και την ποιότητά της. Όποια προβλήματα αντιμετωπίζει ένα σπίτι, πρέπει να μένουν μέσα στα όρια του σπιτιού… γιατί ως γνωστόν, οι επιτήδειοι καραδοκούν!



7) Εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση (ετοιμότητα). Η θέση του τερματοφύλακα είναι μια πολύ ιδιαίτερη θέση, καθώς ο τερματοφύλακας καλείται να υπερασπιστεί την εστία του, πραγματοποιώντας πολλές φορές σωτήριες επεμβάσεις για την ομάδα του, γι’ αυτό και είναι η θέση που εμπνέει σιγουριά στους παίχτες, όσο καμία άλλη! Εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση είναι δυο στοιχεία, που κάνουν τον τερματοφύλακα να επεμβαίνει εγκαίρως ώστε να αποτρέπει το κακό για την ομάδα του, που λέγεται… γκολ! Έτσι και στη ζωή, υπάρχουν κάποιες λιγοστές αλλά πολύ δύσκολες στιγμές, από τις οποίες μπορούμε να βγούμε νικητές χάρη στην εγρήγορση και την αυτοσυγκέντρωσή μας στο στόχο. Τα αντανακλαστικά και η αφοσίωση σώζουν ακόμα και ζωές…!



8) Ένας για όλους και όλοι για έναν (αλληλεγγύη - αυτοπεποίθηση ). Η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη και η καλή συνεργασία, αποτελούν βασικά συστατικά μιας υγιούς ποδοσφαιρικής ομάδας. Το ποδόσφαιρο εκτός από άθλημα τακτικής και φυσικών δυνατοτήτων των παιχτών, είναι και ένα άθλημα ψυχολογίας. Υπάρχουν παίχτες που μπορεί σε κάποιο σημαντικό αγώνα να μην αποδώσουν καθόλου καλά, υπάρχουν παίχτες που μπορεί να διανύσουν μια μεγάλη περίοδο αγωνιστικής αναποτελεσματικότητας, αλλά επίσης υπάρχουν και παίχτες που μπορεί να πρωταγωνιστήσουν ηγετικά, ώστε η ομάδα τους να πετύχει τη νίκη. Όπως καταλαβαίνετε, η τόνωση της ψυχολογίας είναι σημαντικό κριτήριο για μια ομάδα, και αφορά τόσο τη σχέση μεταξύ των παιχτών όσο και τη σχέση παιχτών και προπονητή. Η ιστορία του ποδοσφαίρου έχει δείξει ότι υπήρξαν παίχτες, που ενώ δεν απέδωσαν καλά σε μια ομάδα λόγω μη προσαρμοστικότητας και κακής ψυχολογίας, έκαναν μια θαυμάσια καριέρα σε μία άλλη ομάδα. Αυτό διδάσκει για τη ζωή, ότι προτού αποκτήσει ένας άνθρωπος χαμηλή αυτοεκτίμηση, ας βεβαιωθεί πρώτα ότι τα άτομα που τον περιβάλλουν, δεν τον έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση!



9) Η βιασύνη και η οργή είναι αρνητικοί παράγοντες (ψυχραιμία). Πολλές φορές, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι ένας πόλεμος νεύρων μεταξύ των παιχτών των αντιπάλων ομάδων. Προκλητικές συμπεριφορές με σκοπό να οδηγήσουν τον αντίπαλο σε αντιαθλητική συμπεριφορά και αποβολή. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, που έχουν χαθεί αγώνες και κύπελλα, εξαιτίας των παιχτών που αντιδρούν σε τέτοιου είδους προκλήσεις. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη ζωή μας. Ερχόμαστε δηλαδή αντιμέτωποι με πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν την παράλογη αντίδρασή μας, με αποτέλεσμα το λιγότερο, να εκτεθούμε. Συμπέρασμα; Όταν εξουσιάζει η οργή, η οποιαδήποτε ικανότητα είναι απλώς μια αμελητέα ποσότητα!



10) Ουδείς αναντικατάστατος (ταπεινότητα). Το ποδόσφαιρο προάγει την αξία του συνόλου και όχι την προβολή του ατόμου. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι εκδήλωσαν υπεροπτική και αλαζονική συμπεριφορά είχαν εντελώς καθοδική πορεία… από τον αγωνιστικό χώρο στον πάγκο και από εκεί στα αζήτητα…! Ο ποδοσφαιριστής δείχνει την αξία του μέσα στο γήπεδο, συνεπώς τα ηθικά παραπτώματα έχουν δυσάρεστες συνέπειες για τον ίδιο. Έτσι και στη ζωή, οι άνθρωποι πολλές φορές περιαυτολογούν, καυχιούνται, αυτοπροβάλλονται, φτάνοντας στο σημείο να γίνουν πολύ απωθητικοί και εν τέλει να παραμεριστούν από το κοινωνικό τους περιβάλλον.



11) Η πεμπτουσία είναι το γκολ (επινοητικότητα - αποφασιστικότητα). Η δουλειά ενός επιθετικού είναι να καταφέρνει να βάζει με κάθε τρόπο τη μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας και να χαρίζει τη νίκη στην ομάδα του. Πρέπει να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, γιατί ίσως να μην έχει πολλές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα να βοηθήσει την ομάδα του να βάλει γκολ. Οξυδέρκεια, φαντασία, τόλμη και αποφασιστικότητα είναι μερικά από τα πνευματικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας ικανός επιθετικός. Έτσι και στη ζωή, αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε προβληματική λειτουργία, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να βάλουμε το πολυπόθητο «γκολ» της επιτυχίας.



Αυτή ήταν η βασική ενδεκάδα συσχετισμών, ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και τη ζωή. Βέβαια στις μέρες μας, όλα αυτά τα ωραία μηνύματα που προάγει το ποδόσφαιρο επισκιάζονται από τις ενέργειες εκείνων που επωφελούνται εις βάρος του, δυσφημίζοντας και βλάπτοντάς το, και οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την ουσιαστική έννοια του ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση του αθλητικού πνεύματος. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε το ποδόσφαιρο να αποτελεί εξαίρεση σε μια εποχή γενικής παρακμής. Τα νέα παιδιά που επιθυμούν να γίνουν ποδοσφαιριστές, πέρα από ταλέντο και προπόνηση, χρειάζονται "την προώθηση των ειδικών". Οι ποδοσφαιριστές παραμερίζουν το οποιοδήποτε συναίσθημα γιατί είναι πολλά τα λεφτά… υπογράφοντας συμβόλαια με τα οποία ανήκουν ολοκληρωτικά στις εργοδότριες εταιρείες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Με τη σειρά τους οι παράγοντες που διαχειρίζονται τις τύχες των ομάδων, πουλούν φανατισμό και στήνουν αγώνες θησαυρίζοντας. Οι διαιτητές, σε ρόλο κρουπιέρηδων, υπακούουν μετά χαράς στο παιχνίδι του τζόγου που κάνουν οι παράγοντες… και οι αθλητικογράφοι, πιστοί στα συμφέροντα που εξυπηρετούν, μεροληπτούν, διαμορφώνοντας τους θύτες και τα θύματα, τους ήρωες και τα φαντάσματα, την οπαδική πόρωση γενικότερα. 

Όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου, δε θα μπορούσε να μην έχει αντίκτυπο στους φιλάθλους οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε οπαδούς, λειτουργώντας είτε με αφέλεια, είτε με επιτηδειότητα, ωστόσο όμως και οι δύο τρόποι, τους κάνουν εξίσου επικίνδυνους για το άθλημα. Όσον αφορά τους ρομαντικούς του αθλήματος, ας ελπίσουμε ότι θα επαληθευτεί το ρητό, μπάλα είναι και… γυρίζει!


Υ.Γ. Η αναφορά σχετικά με τους ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, αθλητικογράφους, σαφώς και εξαιρεί κάποιους ελάχιστους ίσως, οι οποίοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι πάνω από όλα αγαπούν το αθλητικό ιδεώδες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου