Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

16 Δεκ 2013

Πώς Επιδρά η Μόδα στην Ψυχολογία!

Ο λαμπερός χώρος της μόδας έχει γίνει συνώνυμος του στυλ, της κουλτούρας, της αισθητικής και της προσωπικότητας. Το στυλ, αποτελεί κριτήριο γνωρίσματος τόσο του ατόμου, όσο και ολόκληρης της κοινωνίας.
Τα πρώτα ψήγματα ενασχόλησης του ανθρώπου όσον αφορά ενδυματολογικές καινοτομίες και στυλιστικές πρωτοτυπίες, αυτό που σήμερα δηλαδή οναμάζουμε μόδα, παρατηρούνται την εποχή του Βυζαντίου, όταν οι αυτοκράτειρες, όντας φιλάρεσκες, θέλοντας να επιδείξουν την ισχύ τους σε κάθε επίπεδο, τολμούν και αρχίζουν να δοκιμάζουν νέες αισθητικές αντιλήψεις. Μάλιστα πολλές φορές ζητούν οι ίδιες από τους σχεδιαστές της εποχής, να δημιουργήσουν βάσει των προσωπικών τους επιθυμιών. Φυσικά για να ενισχυθεί ο "θεσμός" της μόδας, πρέπει να βοηθήσει ο ανταγωνισμός. Όντως στις κοσμικές συγκεντρώσεις που λάμβαναν χώρα εκείνη την εποχή, η διαφορά κομψότητας ήταν εμφανέστατη ανάμεσα στις αυτοκράτειρες του Βυζαντίου και τις "πρώτες κυρίες" άλλων χωρών. Η κομψότητα και το στυλ, κατακτούν σταδιακά ολόκληρη την Ευρώπη και γίνονται σύμβολα κύρους.


Μέχρι τότε, αν εξαιρέσουμε τα εντυπωσιακά κοσμήματα που στόλιζαν τις επιφανείς κυρίες και βασίλισσες άλλων εποχών, οι στυλιστικές παρεμβάσεις ήταν ελάχιστες. Οι άνθρωποι προτιμούσαν λιτές και λειτουργικές ενδυμασίες, που ταίριαζαν περισσότερο στον τρόπο ζωής τους. Είναι γεγονός ότι οι πρώτες κοινωνίες έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον στη δημιουργία πολιτισμικού υπόβαθρου, χάριν στην καλλιέργεια του πνεύματος. Τα πρώτα φιλοσοφικά ρεύματα άλλωστε, διακήρυτταν ότι το σώμα είναι φθαρτό και ότι εκείνο τελικά που χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο, είναι οι αρετές και όλα εκείνα τα στοιχεία που σχετίζονται με το πνεύμα και τη ψυχή.


Ερχόμενοι στο σήμερα, θα συναντήσουμε μια τεράστια καλοστημένη βιομηχανία, η οποία έχει αναγάγει τις καθημερινές συνήθειες (ενδυματολογικές, στυλιστικές, κοινωνικές), σε επιστήμη. Οι άνθρωποι παραδομένοι σε αυτό που επιτάσσει η μόδα, ακολουθούν στην πλειοψηφία τους πιστά, τα δρώμενα που καθορίζονται από τις βιομηχανίες. Σε πολλές περιπτώσεις το στυλ γίνεται εφάμιλλο των μουσικών προτιμήσεων, των ιδεολογικών απόψεων, των κοινωνικών ομάδων και του τρόπου ζωής γενικότερα. Ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να ξεχωρίσει και να προβάλει το "εγώ" του, παγιδεύτηκε - όχι μόνο έχασε την ουσία, αλλά και στοχοποιήθηκε από τις επιλογές του.


Οι νέες τάσεις της μόδας συνοδεύονται από φανταχτερές διαφημιστικές καμπάνιες και λαμπερά πρόσωπα των θεαμάτων, που ασκούν επιρροή. Καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν στοχεύοντας στη ματαιοδοξία και στην απληστία των ανθρώπων. Στην ουσία ο χώρος της μόδας έχει επιτύχει κάτι το εντελώς παράδοξο: Κατάφερε να δώσει κατακόρυφη μορφή, σε κάτι που ουσιαστικά έχει επαναλαμβανόμενη και κυκλική ροή. Έτσι για παράδειγμα, το στυλ ενός ανθρώπου που το 2003 θεωρείται οπισθοδρομικό, το 2015 μπορεί να θεωρείται η τελευταία λέξη της μόδας. Είναι πολύ απλό λοιπόν, να κατανοήσουμε ότι πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν ενέργεια, χρόνο και χρήματα, στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν πιστά κάτι, το οποίο αναπάντεχα θα βρεθεί στο δρόμο τους.


Η μόδα έχει πολύ μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες στο γυναικείο πληθυσμό. Όντως η γυναικεία ψυχολογία γίνεται πολύ πιο ευάλωτη, ώστε να καταφύγει σε μια καταναλωτική παράνοια για να καλύψει τις ανασφάλειές της και να τονώσει το ηθικό της. Ανασφάλειες που κυριολεκτικά απορρέουν από την ίδια τη μόδα και τα πρότυπα που έχει δημιουργήσει. Η γυναίκα για παράδειγμα θα προβληματιστεί για το στήθος της, το πρόσωπό της, το σώμα της. Πολλές νέες κοπέλες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του άγχους και της χαμηλής αυτοεκτίμησης, καλλιεργώντας υστερικές συμπεριφορές, επηρεασμένες από τη μόδα των αισθητικών επεμβάσεων, επιδιδόμενες σε έναν ανταγωνισμό δίχως όρια, και σαφώς δεν αναφερόμαστε στα μεγάλα αντιαισθητικά προβλήματα που χρήζουν επέμβασης.


Η μόδα ωστόσο έχει εισχωρήσει έντονα και στον αντρικό πληθυσμό. Το πρότυπο του λεγόμενου παραδοσιακού άντρα τείνει να εξαλειφθεί. Σήμερα ο άντρας θα πειραματιστεί με την εμφάνισή του και θα υιοθετήσει συνήθειες που μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν το γυναικείο φύλο. Θα λέγαμε ότι ο άντρας προσπαθεί περισσότερο να εκμοντεριστεί θέλοντας να γίνει πιο συμβατός με το γυναικείο φύλο, παρά να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες. Σημαντικό ρόλο στα στυλιστικά κριτήρια των νέων αντρών κατέχουν εκείνα τα πρότυπα που σχετίζονται με τον αθλητισμό αλλά και τα καλλιτεχνικό στερέωμα.


Στην προβολή συγκεκριμένων προτύπων βέβαια ευθύνεται κυρίως η ίδια η κοινωνία, που όχι μόνο δεν προστατεύει τους ανθρώπους, αλλά τους ωθεί να εκτιμήσουν την ευτυχία και την επιτυχία ως την απόκτηση της τέλειας εικόνας με κάθε τρόπο και κόστος. Η προσπάθεια των ανθρώπων να ακολουθήσουν τη μόδα, πολλές φορές καταλήγει σε υπερβολές και σε απογοήτευση. Το ανθρώπινο είδος έχει έντονη μιμητική συμπεριφορά, προτιμά να υποδυθεί δηλαδή κάτι το οποίο το εντυπωσιάζει παρά να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα και το δικό του στυλ. Φοβούμενο την απόρριψη εν τέλει χάνει την ελευθερία της έκφρασής του.
Σαφώς και δεν έχουμε σκοπό να κατακρίνουμε τις ατομικές επιλογές και να ηθικολογήσουμε. Συνοψίζοντας όμως θα θέλαμε να αναφερθούμε στις βαθύτερες αρνητικές επιδράσεις που προκαλούν οι τάσεις της μόδας στον άνθρωπο. Θα δούμε λοιπόν, να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ψυχική και σωματική υγεία, καθορίζοντας ακόμα και τις διατροφικές συνήθειες, δημιουργώντας αισθήματα ενοχής, έλλειψη αυτοπεποίθησης, άγχος, έλλειψη κριτικής ικανότητας και προσωπικότητας.


Αν η σχέση σας με τη μόδα υπόκειται στα πλαίσια του απλού ενδιαφέροντος και η κατανάλωση προϊόντων αποτελεί για εσάς μία διασκεδαστική δραστηριότητα, αυτό είναι κάτι το υγιές. Αν όμως η μόδα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωή σας και τις διαπροσωπικές σας σχέσεις, τότε ίσως θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσετε κάποια πράγματα. Να θυμάστε ότι η κομψότητα είναι διαχρονική και ακτινοβολεί καλύτερα, όταν εμπεριέχει στοιχεία της προσωπικότητας μας. Άλλωστε δε μπορούν να ταιριάζουν όλα σε όλους!

Γνωρίζουμε ότι οι συγκεκριμένες απόψεις ίσως να μη φαίνονται ευχάριστες σε κάποιους που κερδίζουν εξαιτίας της καταναλωτικής μανίας των ανθρώπων, η οποία είναι προϊόν της ματαιοδοξίας τους. Ας μείνουν όμως ήσυχοι, τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό στις μέρες μας, από αυτήν τη ματαιοδοξία!

http://www.lovedoctor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου