Στις 7 η ώρα το απόγευμα η Αριστερή Πτέρυγα συνεδριάζει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί απέναντι στις εξελίξεις.
Προς νέο κόμμα;
Είναι γνωστή ήδη η απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να καταψηφίσει τη συμφωνία, ενώ αρνείται να υπογράψει το πολυνοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή. Ο κ. Λαφαζάνης επηρεάζει περί τους 30 βουλευτές, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ πολλαπλασιάζουν τις παρασκηνιακές κινήσεις.
Αν διαγραφούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, οι εν λόγω βουλευτές μπορούν να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή, πιο ισχυρή από αυτή της Χρυσής Αυγής και του Ποταμιού και να είναι ουσιαστικά η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.
Ο Κορωνάκης κατά των διαγραφών
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κατέστησε σαφές ότι όσο είναι γραμματέας θα προσπαθήσει να διαφυλάξει με κάθε τρόπο την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που συνεδριάζει από το πρωί, ο κ. Κορωνάκης διαμήνυσε σε όσους ζητούν διαγραφές των διαφωνούντων ότι δεν θα συμβάλει σε πειθαρχικά μέτρα. «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων δεν υπερψηφίζουν», φέρεται να τόνισε.
Ειλημμένη η απόφαση του ανασχηματισμού
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανταρσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.
Ανασχηματισμός, νομοσχέδια, Κοινοβουλευτική Ομάδα και Κεντρική Επιτροπή. Αυτά είναι τα θέματα που συζητούν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου οι Κορωνάκης, Μαντάς, Σκουρλέτης και Τσακαλώτος, ενώ από το Μαξίμου αποχώρησαν πριν από λίγοι οι Γεροβασίλη, Σπίρτζης και Δραγασάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρίσιμο νομοσχέδιο είναι έτοιμο και έχει δοθεί στον πρωθυπουργό, ο οποίος αναλαμβάνει κάθε πολιτική ενέργεια για την ψήφισή του από την Ολομέλεια.
Θολό τοπίο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Την άποψη ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης εξέφρασε ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον Real FM 97.8.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να σταθεί το επόμενο διάστημα έστω και σαν κυβέρνηση μειοψηφίας, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε: «Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε λίγο χρόνο. Ο διάλογος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης φυσικά, πρέπει να γίνει. Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πολιτικού διαλόγου.
Να διερευνήσουμε το αν ισχύει ότι με τις διαφορετικές μας απόψεις ήρθαμε έως εδώ, αν με τις διαφορετικές απόψεις μας μπορούμε να παραμείνουμε όλοι μαζί. Εγώ επιθυμώ το πρώτο. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνει.
Εάν υπάρχει θέμα ότι δεν μπορεί να στηριχθεί η κυβέρνηση, παρά τις όποιες διαφωνίες, τότε θα προχωρήσει –υποθέτω- για όσο χρονικό διάστημα επιβάλλουν οι συνθήκες ως κυβέρνηση μειοψηφίας, πριν ληφθούν άλλες αποφάσεις που δεν ξέρω ποιες θα είναι».
Το κλίμα είναι πολωμένο
Έχοντας κάνει ήδη μια πρώτη χαρτογράφηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα καλέσει τους διαφωνούντες να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Αν δηλαδή είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη συμφωνία και τη νέα πορεία που αυτή χαράσσει ή να υπονομεύσουν για ακόμα φορά τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης, καλώντας τους εμμέσως πλην σαφώς να παραιτηθούν.
«Το κλίμα είναι πολωμένο, υπάρχει εσωκομματικό θέμα» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο iefimerida.gr, εξηγώντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να εκτονωθεί η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.
Φλαμπουράρης: «Επιδίωξη των αντιδραστικών δυνάμεων είναι να μας ταπεινώσουν, να μας διχάσουν ως λαό, να μας διαλύσουν ως χώρα»
Να συναισθανθούν τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας και να αποτρέψουν το διχασμό καλεί όλες τις πλευρές ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η πλήρης δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη έχει ως εξής:
«Ορισμένοι επιμένουν να οδηγήσουν τη χώρα μας εκτός της Ευρωζώνης.
Παρότι στη σύνοδο κορυφής αποτράπηκε το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, οι ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που το επιχείρησαν δεν το βάζουν κάτω.
Ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία μας έδωσαν μάχη στις Βρυξέλλες και απέκρουσαν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ανατροπής του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής μας.
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ανεξάρτητα σε ποιό κόμμα ανήκουμε, θα πρέπει να συναισθανθούμε τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας. Να κατανοήσουμε την επιδίωξη αντιδραστικών δυνάμεων να μας ταπεινώσουν, να μας διχάσουν ως λαό, να μας διαλύσουν ως χώρα. Να μην συμβάλλουμε συνειδητά ή ασυνείδητα στην επιτυχία τέτοιων σχεδίων».
Ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό
Θέμα ωρών, τέλος, είναι οι αλλαγές στα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να συγκροτήσει ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα που θα μπορεί να εφαρμόσει πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων. Πάντως, το blame game με τους υπουργούς της Αριστερής Πλατφόρμας συνεχίζεται για τα καλά, αφού δεν έχουν υποβάλει -προσώρας- παραιτήσεις.
Απόλυτα έγκυρες πηγές μεταφέρουν στο iefimerida.gr ότι έχει ήδη ζητηθεί από συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ένας πρώτος κατάλογος ονομάτων για τον ανασχηματισμό που ο ίδιος έχει αποφασίσει να κάνει. Ειδικότερα, για τη θέση του υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι φαβορί η νυν αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, ενώ για τη θέση του υπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, επικρατέστερος είναι ο κ. Σάββας Ρομπόλης. Ακόμη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μετακινήσεις αρκετών ακόμη υπουργών σε άλλα πόστα.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν πάρα πολύ πιθανή και την αποχώρηση του αναπληρωτή υπουργού άμυνας Κώστα Ήσυχου, ενώ προηγήθηκε και η παραίτηση του Νίκου Χουντή από τον υπουργικό θώκο του αναπληρωτή ΥΠΕΞ προκειμένου να διαδεχθεί στις Βρυξέλλες τον Μανώλη Γλέζο
Από το Μέγαρο Μαξίμου, τέλος, είναι κάθετοι ότι δεν αναμένονται υπουργοποιήσεις βουλευτών από άλλα κόμματα. Αντιθέτως, δεν αποκλείουν τη συμμετοχή προσώπων από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο και τα οποία θα είναι ευρύτερης συναίνεσης κατά το παράδειγμα των Γιάννη Πανούση, Νίκου Παρασκευόπουλου και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίοι δεν είναι κομματικοί.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου