Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

3 Μαρ 2015

Απειλές για πιστωτικό γεγονός και πτώχευση πάνω από την κυβέρνηση

Σχεδόν σε καθημερινή βάση, πλέον, οι εταίροι και δανειστές προειδοποιούν την Ελλάδα ότι τυχόν αθέτηση πληρωμής υποχρεώσεων ισοδυναμεί αυτόματα με πιστωτικό γεγονός και πτώχευση.

Η ελληνική κυβέρνηση ως σήμερα δεν δείχνει να έχει λάβει στα σοβαρά αυτές τις προειδοποιήσεις και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Είναι ενδεικτικό ότι η τελευταία δήλωση σε αυτό το θέμα ανήκει στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος σημείωνε ότι «δεν θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε για 400 εκατ. ευρώ»!
Μεγάλες χρηματοπιστωτικές ανάγκες
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την ένταση και το βάρος του χρηματοδοτικού προβλήματος του κράτους κατά τον μήνα Μάρτιο προειδοποιούν ευθέως πως αν δεν υπάρξουν έγκαιρα κινήσεις και ενέργειες από το σύνολο της νέας κυβέρνησης, επαπειλείται πιστωτικό γεγονός, ικανό να επιφέρει την πτώχευση. Ας σημειωθεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους υπολογίζονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Από αυτά, περίπου 3,2 δισ. ευρώ αφορούν σε δόσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πληρωμές ομολόγων (κουρεμένων από το PSI) που κατέχουν ιδιώτες του εξωτερικού. Τα υπόλοιπα περίπου 3,8 δισ. ευρώ αφορούν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που κατέχουν κρατικοί οργανισμοί και εγχώριες τράπεζες.
Βαρουφάκης: Θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, αλλά την ΕΚΤ...
Μιλώντας στο πρακτορείο Assοciated Press, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν τα χρέη προς το ΔΝΤ, ωστόσο για τα χρέη προς την ΕΚΤ είπε ότι τελούν υπό συζήτηση. «Στις αποπληρωμές στο ΔΝΤ φυσικά πρόκειται να δώσουμε προτεραιότητα. Δεν πρόκειται να είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε». Για τα χρέη προς την ΕΚΤ είπε πως ανήκουν σε άλλη κατηγορία. «Θα πρέπει να το καθορίσουμε αυτό σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς», τόνισε. Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον αποπληρωμών προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, και σχεδόν 6,7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ το καλοκαίρι. Αλλά αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας και δυσκολεύεται με τις προγραμματισμένες αποπληρωμές του χρέους της, αναφέρει το πρακτορείο.
Πώς δανείζεται σήμερα η Ελλάδα;
Επειδή οι αγορές έχουν κλείσει για την Ελλάδα και οι δανειστές έκλεισαν τη στρόφιγγα ώσπου η νέα κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε, μόνο με έντοκα γραμμάτια (δανεισμός από ελληνικές τράπεζες) το ελληνικό κράτος καλύπτει τις βραχυχρόνιες ανάγκες του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα χρησιμοποιήσει τα έντοκα με στόχο να καλύψει τις βραχυχρόνιες ανάγκες, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και υπέρβαση του ορίου των 15 δισ. Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τους δανειστές είναι αποκαρδιωτικά και για δανεισμό από έντοκα γραμμάτια.

Reuters: Απίθανο ο Ντράγκι να αφήσει την Ελλάδα να εκδώσει έντοκα άνω των 15 δισ.
Σήμερα, μηνύματα μέσω του Reuters στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Αθήνα, η οποία ζητά να αυξηθεί το ποσό έκδοσης εντόκων γραμματίων πάνω από 15 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, είναι εξαιρετικά απίθανο να άρει η ΕΚΤ τον περιορισμό της έκδοσης εντόκων γραμματίων στην Ελλάδα πέραν των 15 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει το Reuters, αν και η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει να παίξει αποφασιστικό ρόλο στο μέλλον της Ελλάδας, αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας φοβούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι μπορεί να προκληθεί έξοδος της χώρας απ' τη Νομισματική Ένωση μέσω ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί να συμβεί από μία στάση πληρωμών που δεν θα υποστηρίζεται όμως από ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Ήδη ο Έλληνας υπ. Οικονομικών, όπως σημειώνει το πρακτορείο, έχει μιλήσει για το θέμα με τον Μάριο Ντράγκι και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΚΤ, όταν είχαν συναντηθεί στις αρχές του περασμένου μήνα. Όπως έλεγε ανώνυμα αξιωματούχος της ΕΚΤ στο πρακτορείο, «θα συμφωνήσω με τη θεωρία ότι εάν ξεφορτωθείς ένα σάπιο μήλο, τότε θα επωφεληθούν τα υπόλοιπα», δίνοντας το στίγμα των προσθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Και ο Σόιμπλε απείλησε με πιστωτικό γεγονός
Την ίδια ώρα, δεν έχουν τέλος τα πυρά και οι απειλές από τους εταίρους προς την ελληνική κυβέρνηση, με το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μιλούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ακόμα και για πιστωτικό γεγονός. Νωρίτερα το μεσημέρι εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε πως αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιστωτικό γεγονός, είπε πως «ο κ. Σόιμπλε εννοεί αυτά που λέει. Δεν απειλεί, απλώς περιγράφει μία κατάσταση».
Μάλιστα το Βερολίνο εξέφρασε για μία ακόμα φορά τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών να μιλάει συνεχώς στα ΜΜΕ. «Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε τόσες συνεντεύξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο που χάσαμε τον λογαριασμό». Παράλληλα, εκνευρισμός και δυσφορία φαίνεται πως προκάλεσε η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα σε Ισπανία και Πορτογαλία για μέτωπο κατά της Ελλάδας. Το σχόλιο από το Βερολίνο ήταν πως «στην Ευρώπη δεν μπορείς να κατηγορείς τους εταίρους σου», ενώ επισημαίνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.
Σόιμπλε: Πιστωτικό γεγονός η μη πληρωμή των υποχρεώσεων στην ΕΚΤ
Υπενθυμίζεται πως απαντώντας σε ερώτηση στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD εάν η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη σε σχέση με τις πληρωμές της Ελλάδας στην ΕΚΤ αποτελούν απειλή ή ακόμη και εκβιασμό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει: «Ούτε το ένα ούτε το άλλο, διότι έχει υπογράψει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της πλήρως και έγκαιρα. Γνωρίζει -πρέπει να το γνωρίζει, διότι είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και καθηγητής Οικονομίας, άρα τα ξέρει όλα αυτά- ότι τη στιγμή που δεν θα πληρώσει εγκαίρως την πρώτη δόση, αυτό σημαίνει πιστωτικό γεγονός. Αν συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να ευθύνομαι γι' αυτό».
Η Ελλάδα εκτός δημοπρασιών
Εξάλλου υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό θα ξεκινήσει – εκτός απροόπτου - την Δευτέρα 9/3 και η μοναδική χώρα που δεν θα συμμετέχει σ’ αυτό από την Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα. Το «πρόγραμμα» προβλέπει αγορές της τάξης των 60 δις. ευρω από τα οποία τα 45 δισ. ευρω θα αφορούν σε αγορές κρατικών τίτλων μεσοσταθμικής  διάρκειας περίπου 7,5 ετών. Οι αγορές θα γίνουν με δημοπρασίες στις οποίες εκ των προτέρων – την Πέμπτη – θα έχει ορισθεί το ύψος, η διάρκεια  και το είδος των τίτλων που θα αγοράσει η κάθε κεντρική τράπεζα, εκτός της ΤτΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου