Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

29 Νοε 2013

Αντιπλημμυρικά έργα στο Λήλαντα πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές

Ο Κώστας Μαρκόπουλος αντιλαμβανόμενος την μεγίστης σημασίας ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στο Λήλαντα ποταμό και αφουγκραζόμενος την αγωνία των κατοίκων, κυρίως στις εκβολές του ποταμού, συμβάλλει στην ανάδειξη του προβλήματος και προσπαθεί για την επίλυση του. 
Μετά τις πλημμύρες του 2009, ύστερα και από δικές του πιέσεις, εξασφαλίστηκε το ποσό των 8 εκατ. ευρώ, από τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
Το τελευταίο διάστημα αφού εξακρίβωσε την ευστάθεια πληροφοριών που είχε, ενημέρωσε τους κατοίκους για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως υγροβιότοπου και τις πιθανές επιπτώσεις. Σχετικά εξέδωσε δελτίο τύπου στις 3-10-2013. Έχει ήδη κάνει δύο συναντήσεις με τον σύλλογο «ΟΑΣΗ» των κατοίκων. Στις 27-11-2013, κατέθεσε ως Αναφορά στην Βουλή των Ελλήνων την επιστολή του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Νικολάου, του Δήμου Χαλκιδέων, κ. Συρόγιαννη Γεώργιου, προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχο Περγαντά. Επιπλέον κατέθεσε και Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων, το κείμενο της οποίας ακολουθεί, ώστε να ενεργοποιηθούν τα αρμόδια υπουργεία και όλοι οι φορείς για την επίλυση του προβλήματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: 
Εσωτερικών κ. Μιχελάκη Ιωάννη
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη Ιωάννη
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ

Θέμα: «Αντιπλημμυρικά έργα στο Λήλαντα ποταμό πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές» 

Στην περιοχή του Ληλάντιου πεδίου της Εύβοιας, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2009, σημειώθηκε η μεγαλύτερη πλημμύρα των τελευταίων δεκαετιών. Από την υπερχείλιση του Λήλαντα ποταμού τουλάχιστον 400 σπίτια γέμισαν λάσπες και φερτά υλικά. Αγροτικές καλλιέργειες καταστράφηκαν σε πολλές περιοχές του νομού και υποδομές όπως δρόμοι, γέφυρες, δίκτυα υδροδότησης υπέστησαν τεράστιες ζημιές, σε ορισμένες δε περιπτώσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ευτυχώς στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.
Είναι κατανοητό, οι εικόνες των προσφάτων φονικών καταστροφών στη Ρόδο να ανασύρουν στους κατοίκους της Εύβοιας, μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2009 και ταυτόχρονα να αναρωτούνται εάν αυτά τα 4 χρόνια που πέρασαν το ελληνικό κράτος φρόντισε να θωρακίσει τις πληγείσες περιοχές. Δυστυχώς η εικόνα που έχουν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς για τα έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει είναι απογοητευτική έως τραγική. Και τότε, κάποιοι είχαν προειδοποιήσει ότι μετά τις φωτιές του 2007 θα έπρεπε όλες οι πληγείσες περιοχές να θωρακιστούν με αντιπλημμυρικά έργα, αλλά φαίνεται ότι μιλούσαν σε «ώτα μη ακουόντων». Τώρα όσοι διαπιστώνουν ότι ούτε οι καταστροφές των πλημμύρων του 2009 δεν έχουν επισκευαστεί, τρέμουν με το ενδεχόμενο ισχυρών καιρικών φαινομένων.
Αμέσως μετά τις πλημμύρες του 2009, και μετά από προσωπικές μου ενέργειες, εκχωρήθηκαν από τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ 8 εκατ. Ευρώ από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., για αντιπλημμυρικά έργα στον Λήλαντα, με προβλεπόμενο χρόνο εκτέλεσής τους έως το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, δηλαδή 31-12-2013. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι λόγω διαφόρων αγκυλώσεων και προβλημάτων, που είτε αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες, είτε απλά τους επιτείνουν την αντίληψη περί ανοργάνωτου κράτους που συντηρεί την ατιμωρησία των υπευθύνων και αναζητά ενόχους μόνο αφού συντελεστεί η καταστροφή, σε βαθμό πολλές φορές να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. 
Παρά το γεγονός ότι αμέσως μετά τις πλημμύρες του 2009, ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε την διάθεση στο νομό 2,1 εκατ. Ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων εκτάκτων αναγκών και 16,3 εκατ. Ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προαναφερομένων 8 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα), φαίνεται ότι ελάχιστα διατέθηκαν για έργα στο Λήλαντα ποταμό. 
Τα σημεία στα οποία εντοπίζεται δυστοκία με αποτέλεσμα την στασιμότητα και αδυναμία εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων στο Λήλαντα ποταμό είναι η οριοθέτηση – χάραξη της κοίτης του ποταμού, η οριστική μελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και το γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2012 εκδόθηκε Π.Δ. με το οποίο οι εκβολές του ποταμού χαρακτηρίστηκαν υγρότοπος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας διατείνεται ότι έχει ανατεθεί από το 2003, από την τότε Νομαρχία Εύβοιας, μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Λήλαντα, ενώ δηλώνει ότι έχει έτοιμη μελέτη για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού από το 2009. Παράλληλα, κανείς δεν έχει απαντήσει με ποιο τρόπο, χωρίς να γνωρίζουν τίποτε κάτοικοι και τοπικοί φορείς, χαρακτηρίστηκαν το 2012 οι εκβολές του ποταμού υγροβιότοπος.
Πρίν βρεθούμε προ δυσάρεστων πάλι καταστάσεων, με δεδομένο το γεγονός ότι από το 1975, αυθαίρετα ή μη, η περιοχή γύρω από το δέλτα του ποταμού έχει οικοδομηθεί, η Κυβέρνηση οφείλει να κάμψει τις αγκυλώσεις και να προχωρήσει σε έργα, ενώ παράλληλα να εξηγήσει στους πολίτες ποιοί είναι οι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι δεν απορροφήθηκαν τα προσφερόμενα κονδύλια τα οποία πολλές φορές εξασφαλίζονται μετά από προσπάθειες και πιέσεις των τοπικών βουλευτών.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί

1) Ισχύει μέχρι σήμερα η δέσμευση των 8 εκατ. Ευρώ από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., για αντιπλημμυρικά έργα στον Λήλαντα ποταμό ή έχουν χρησιμοποιηθεί αλλού; Πού οφείλεται η καθυστέρηση απορρόφησης τους μέχρι σήμερα; Αν υπάρχουν ακόμη δεσμευμένα ποιές είναι οι άμεσες ενέργειες σας ώστε να μην χαθούν και χρησιμοποιηθούν για τα προγραμματισμένα έργα; Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί αλλού ποιες πηγές χρηματοδότησης σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για την εκτέλεση των έργων;
2) Ρωτήθηκε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας για τον χαρακτηρισμό των εκβολών του ποταμού Λήλαντα ως υγροβιότοπου;
3) Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας έχουν αποστείλει ερωτήματα για να διερευνήσουν τη δυνατότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην κοίτη του ποταμού που έχει κηρυχθεί υγροβιότοπος; Υπό ποιές προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν αυτά τα έργα;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου