«Σε μια περίοδο που η χώρα καλείται να εντείνει την αναπτυξιακή προσπάθεια, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων ΕΣΠΑ, τα φαινόμενα αδράνειας ή δυσλειτουργίας της ΓΓΕΤ προκαλούν έντονη ανησυχία.» αναφέρει προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Συμεών Κεδίκογλου, μέλος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, σε ερώτηση που συνυπογράφει μαζί με τρεις ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο Συμεών Κεδίκογλου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισημαίνουν ότι φαίνεται να ελλείπει ο απαραίτητος σχεδιασμός και η επαρκής διαβούλευση για το νέο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Επιπλέον, τα προωθούμενα άκριτα σχέδια αναδιάρθρωσης των Ερευνητικών Κέντρων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, και παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση της ερευνητικής κοινότητας, καταμαρτυρούν έλλειψη σχεδιασμού.
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο Υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού με ποιο τρόπο προτίθεται να συμβάλει σε έναν ενιαίο και μακρόπνοο Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Έρευνα και την Ανάπτυξη στη χώρα, με ποιον τρόπο θα βελτιωθεί η τρέχουσα λειτουργία της ΓΓΕΤ και ποιες πρωτοβουλίες και δράσεις θα αναληφθούν για την ενίσχυση της ‘Έρευνας και της Καινοτομίας και την αναχαίτιση του κύματος επιστημονικής μετανάστευσης.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Θέμα: «Προβλήματα στη λειτουργία Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας»
Σε μια περίοδο που η χώρα καλείται να εντείνει την αναπτυξιακή προσπάθεια, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων ΕΣΠΑ, τα φαινόμενα αδράνειας ή δυσλειτουργίας της ΓΓΕΤ προκαλούν έντονη ανησυχία. Ειδικότερα:
Παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε ερευνητικά προγράμματα που δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της ΓΓΕΤ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα:
• την καθυστέρηση (περίπου 11 μηνών) στην αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ».
• την ελλιπή αξιολόγηση ορισμένων προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΡΗΠΙΣ» για τα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) και την καθυστέρηση στη χρηματοδότηση των έργων.
• την καθυστέρηση της προκήρυξης του προγράμματος «Ελλάδα - Ισραήλ 2012-2014: Διμερής Συνεργασία Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε&ΤΑ) Ελλάδας - Ισραήλ 2012-2014 προς όφελος των επιχειρήσεων».
Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι φαίνεται να ελλείπει ο απαραίτητος σχεδιασμός και η επαρκής διαβούλευση για το νέο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Έλλειψη σχεδιασμού καταμαρτυρούν και τα προωθούμενα άκριτα σχέδια αναδιάρθρωσης των Ερευνητικών Κέντρων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, και παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση της ερευνητικής κοινότητας. Την ίδια στιγμή δεν γίνεται καμία ενέργεια για τη δικτύωση των ΕΚ, τα οποία βρίσκονται διεσπαρμένα σε διάφορα Υπουργεία, για την ισότιμη δικτύωση ΑΕΙ και ΕΚ και τη διασύνδεσή τους με τον παραγωγικό τομέα, καθώς και την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας που μαστίζει τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα ΑΕΙ και τα ΕΚ αποτελούν θεμελιώδη παράγοντα διεξόδου από την οικονομική κρίση και πυλώνα στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας,
ερωτάστε:
1. Προτίθεστε να συμβάλετε, και με ποιον τρόπο, σε έναν ενιαίο και μακρόπνοο Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Έρευνα και την Ανάπτυξη στη χώρα;
2. Δεδομένων των αδυναμιών που επισημάνθηκαν ανωτέρω με ποιον τρόπο θα βελτιωθεί η τρέχουσα λειτουργία της ΓΓΕΤ ιδίως στους τομείς της διαφάνειας, της ταχύτητας, της αποτελεσματικότητας και της συνέχειας, όσον αφορά στην προκήρυξη, αξιολόγηση και υλοποίηση ερευνητικών/αναπτυξιακών προγραμμάτων;
3. Ποιες πρωτοβουλίες και δράσεις θα αναληφθούν για την ενίσχυση της ‘Ερευνας και της Καινοτομίας και την αναχαίτιση του κύματος επιστημονικής μετανάστευσης;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου