Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

6 Ιαν 2013

Ένας Έλληνας γράφει ιστορία σε τεχνολογικές ανακαλύψεις στην μακρινή Αυστραλία


Ο oμογενής επιστήμονας, Σταν (Ευστράτιος) Σκαφίδας ψηφίστηκε από την εφημερίδα «The Age» ως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστραλίας που «θα γράψουν ιστορία στα χρόνια που έρχονται», χάρη στο γενετικό τεστ που ανακάλυψε και το οποίο μπορεί να προβλέπει αν ένα παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να είναι αυτιστικό.

Σύμφωνα με την ανακάλυψη, το γενετικό αυτό τεστ θα είναι διαθέσιμο σε πέντε χρόνια και θα προβλέπει με ακρίβεια 70% αν ένα παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να είναι αυτιστικό, επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη παρέμβαση της επιστήμης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Molecular Psychiatry».


Ο Σταν Σκαφίδας γεννήθηκε το 1971 στη Μελβούρνη και το «μικρόβιο» της τεχνολογίας το είχε από παιδί γι' αυτό, όπως αναφέρει, τα δώρα που ζητούσε είχαν πάντα σχέση με ηλεκτρονικές μηχανές και υπολογιστές. Επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα, όπου ζουν οι περισσότεροι συγγενείς του, ενώ αναφέρει ότι και οι δύο γονείς του είναι από την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο Σταν Σκαφίδας είναι σήμερα επικεφαλής της έρευνας στο NICTA (εθνικό ερευνητικό κέντρο της Αυστραλίας) και κατέχει βραβεία αριστείας σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας. Το NICTA είναι σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς προθέσεων διέγερσης του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή του βιονικού ματιού.

Ο Σταν Σκαφίδας είναι, επίσης, ο συνεφευρέτης του AFH, ενός κρίσιμου συστατικού της τεχνολογίας συνύπαρξης Bluetooth. Μέχρι σήμερα, η AFH τεχνολογία έχει ενσωματωθεί σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές Bluetooth και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Κατέχει πάνω από είκοσι διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, στα ασύρματα και σε άλλα συστήματα επικοινωνίας.

Ο ίδιος λέει ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του είναι η παροχή βιονικής όρασης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ο κ. Σκαφίδας παραδέχεται ότι «χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά» αλλά «οι ανθρώπινες δοκιμές δεν είναι πολύ μακριά για μια συσκευή που θα μπορούσε πραγματικά να χαρακτηριστεί πραγματικά θαύμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου