Στο πλαίσιο της αναγκαιότητας κοινής Επιμελητηριακής δράσης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος αυτής, πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 σύσκεψη των Προέδρων και των Εκπροσώπων των Επιμελητηρίων της Στερεάς Ελλάδας.
Η σύσκεψη αυτή των προέδρων και των εκπροσώπων των Σωματείων-Συλλόγων, είχε σκοπό - μέσα από ένα ευρύ διάλογο - να καταγραφούν με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας που υπάρχουν στην Περιφέρειά μας και να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων, που ακολούθως θα κατατεθεί από τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Στερεάς Ελλάδας στην Κυβέρνηση και κυρίως στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα και στον κ. Σίμο Κεδίκογλου.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κος Π. Αγνιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας, κος Γ. Γαζής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, κος Χ. Τσάμπρας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κος Α. Διαμαντάρας καθώς επίσης και εκπρόσωποι των επαγγελματικών σωματείων - συλλόγων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους τόνισε ότι «τα Επιμελητήρια πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σημερινή δύσκολη συγκυρία και να ενισχυθούν με περισσότερες αρμοδιότητες προκειμένου να βοηθήσουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις. Τα Επιμελητήρια είναι φορείς ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Όσο μεγαλύτερη η εμπλοκή των Επιμελητηρίων τόσο ευκολότερος ο δρόμος προς την ανάπτυξη.» Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που υπάρχουν στο Νομό Ευβοίας και πρότεινε να γίνουν κοινές ενέργειες από τα πέντε Επιμελητήρια, μέσω μίας συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Περιφέρειας. Πρότεινε δε, «να γίνει μία συνάντηση όλων των Επιμελητηρίων που στον Νομό τους υπάρχουν συνεταιριστικές τράπεζες με στόχο να γίνουν κοινές ενέργειες για να ενταχθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να συνεχίσουν να στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κος Αγνιάδης επεσήμανε ότι «για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να περάσει μέσα από το «επιχειρείν». Πρότεινε να δημιουργηθεί σε επίπεδο περιφέρειας ομάδα νέων επιχειρηματιών. Να θωρακιστούν τα ΚΕΤΑ και η ΑΝΔΙΑ»
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κος Διαμαντάρας επεσήμανε ότι τα Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας μέσα από κοινές δράσεις και προγράμματα πρέπει να οργανωθούν, συντονιστούν και προγραμματίσουν τις ενέργειές τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρότεινε να δημιουργηθεί μία μόνιμη Επιτροπή εκπροσώπων των Επιμελητηρίων, η οποία θα συντονίσει τις ενέργειες για την δημιουργία συνδέσμου νέων επιχειρηματιών, ενίσχυσης του τουρισμού με την προβολή των ιστορικών μνημείων, ιαματικού τουρισμού, προβολής των εγχώριων τοπικών προϊόντων όπως π. χ με την συμμετοχή στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας, κος Γ. Γαζής είπε «ότι στη νέα τάξη πραγμάτων που βρίσκεται σήμερα η κοινωνία και η οικονομία θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τις μελλοντικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέσα από κοινή επιμελητηριακή δράση, τονίζοντας ότι πρέπει τα Επιμελητήρια να συναποφασίζουν για θέματα της αγοράς και όχι απλά να γνωμοδοτούν.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, κος Τσάμπρας τόνισε κυρίως «τα προβλήματα που δημιουργούνται στον τομέα του τουρισμού στον Νομό Ευρυτανίας, εξαιτίας του άθλιου οδικού δικτύου, την έλλειψη συστηματικού ελέγχου των αδειών των ενοικιαζόμενων δωματίων από τον ΕΟΤ, του υψηλού ποσοστού ΦΠΑ 23% σε έναν νομό που στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, εν αντιθέσει με τα νησιά.»
Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων και από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας.
Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή με εκπροσώπους από τα Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας, η οποία μέσα από συντονισμένες προσπάθειες θα έχει ως στόχο:
• Την προβολή των τοπικών προϊόντων, σε επίπεδο περιφέρειας με την διοργάνωση φεστιβάλ τοπικών προϊόντων που θα προσελκύει εμπορικούς αντιπροσώπους και από το εξωτερικό.
• Την τουριστική προβολή των Νομών Στερεάς Ελλάδας έτσι ώστε να γίνει η Στερεά Ελλάδα τόπος προσέλκυσης εγχώριων τουριστών μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα προβολής των ιαματικών πηγών οι οποίες πρέπει πρώτα να πιστοποιηθούν, των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων του κάθε νομού, δίνοντας έμφαση κυρίως στον σχολικό τουρισμό.
• Τη σύσταση μίας περιφερειακής ομάδας νέων επιχειρηματιών προκειμένου οι νέοι να μείνουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στην ώθηση της οικονομίας. Την διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού για την επιχειρηματικότητα σε επίπεδο περιφέρειας. Την διοργάνωση Ομογενειακού συνεδρίου επιχειρηματιών.
• Την εντατικοποίηση προσπαθειών προκειμένου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να ενταχθεί στο στόχο 1
• Να γίνουν ενέργειες στήριξης των συνεταιριστικών τραπεζών που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο σημειώνοντας τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν στις τοπικές οικονομίες.
Παράλληλα εκτός από τις ενέργειες σε περιφερειακό επίπεδο, πρέπει να γίνουν ενέργειες και προς την Κεντρική Εξουσία για την ουσιαστική καταπολέμηση των φαινόμενων που ανακόπτουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η θέσπιση ενός δικαιότερου και λιγότερου δαιδαλώδους φορολογικού θεσμικού πλαισίου, η πάταξη της γραφειοκρατίας που χρόνια ταλανίζει το δημόσιο βίο και στοιχίζει χρόνο και κόστος, η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής βίζας με ισχύ ενός εξαμήνου για μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών, η μείωση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λ.π.
Κοινή παραδοχή όλων των Προέδρων και των εκπροσώπων των επαγγελματικών σωματείων είναι ότι ο ρόλος των Επιμελητηρίων στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων που αφορούν τις επιχειρήσεις και την Ανάπτυξη, είναι κομβικής σημασίας. Τα Επιμελητήρια μέσα από συντονισμένες προσπάθειες μπορούν να συμβάλλουν έτσι ώστε η χώρα να ανακτήσει την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της, να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης και να καταφέρει να ανατρέψει το υπάρχον ασφυκτικό οικονομικό κλίμα. Τα Επιμελητήρια καλούνται να προετοιμάσουν το δικό τους σχέδιο εξόδου της οικονομίας μας από την κρίση, τη δική τους αναπτυξιακή πρόταση, το δικό τους μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου