Εναλλακτικούς τρόπους για την καταβολή του εφάπαξ αναζητά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη έως το τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών, προκειμένου έως τον Ιούνιο να έχουν θεσμοθετηθεί οι νέες παρεμβάσεις στα ποσά των εφάπαξ κυρίως των ταμείων που εμφανίζουν ελλείμματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, εξετάζεται το ενδεχόμενο προαιρετικού συμψηφισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με τυχόν δάνεια που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σημειώνεται ότι η ένταξη των δικαιούχων στη ρύθμιση θα είναι προαιρετική. Η ρύθμιση αφορά περίπου 9.000 άτομα που θα έχουν δυνατότητα συμψηφισμού μέρους ή ολόκληρου του εφάπαξ με το δάνειο.
Παράλληλα, στο τραπέζι των εναλλακτικών λύσεων για την αποσυμφόρηση των δικαιούχων σε δημόσιο και ΔΕΚΟ εξετάζεται το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής του εφάπαξ. Συγκεκριμένα ο συνταξιούχος θα λαμβάνει αρχικά το 40% του εφάπαξ που δικαιούται και το υπόλοιπο έπειτα από δύο χρόνια.
Ακόμη όσον αφορά, ασφαλιστικούς οργανισμούς που χορηγούν εφάπαξ, αλλά παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα, εξετάζεται η καθιέρωση μεγαλύτερης εισφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται νέες μειώσεις στα ποσά των εφάπαξ που καταβάλλει κυρίως το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίες ενδέχεται να αγγίξουν και το 30%. Αυτή τη στιγμή στο ταμείο εκκρεμούν 62.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση το 2011 θα λάβουν μειωμένο εφάπαξ κατά 20%, ενώ οι 22.000 υπάλληλοι που υπέβαλαν το 2010 και ακόμα περιμένουν θα έχουν μείωση στο εφάπαξ 15%.
Από το έσοδα των Tαμείων εξαρτώνται οι συντάξεις
«Δεν υπάρχουν σενάρια για νέες μειώσεις συντάξεων το επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το ύψος των συντάξεων συνδέεται άρρηκτα με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
Το επίπεδο των συντάξεων τα επόμενα χρόνια, είπε, θα διαμορφωθεί με βάση την πορεία της εξέλιξης τεσσάρων σημείων. Ειδικότερα της δυνατότητας του Δημοσίου να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Ήδη, όπως είπε, έχει εξασφαλιστεί η επιχορήγηση 42,7 δισ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία για την τριετία 2013-2015, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων που κατείχαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Για το σκοπό αυτό, ιδρύεται σχετική εταιρεία και μετά την ολοκλήρωση του PSI θα ληφθούν τα σχετικά μέτρα. Το δεύτερο σημείο, αφορά στην περιστολή των δαπανών. Έως τώρα - ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης - έχουν εξοικονομηθεί 3,2 δισ. ευρώ, ενώ αναζητούνται αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι το 2012 θα εξοικονομηθούν έως 4,5 δισ. ευρώ, από το «μάζεμα» του ασφαλιστικού.
Άλλο σημείο, είναι η οργάνωση των μηχανισμών για την αύξηση εσόδων. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έως τις 5 Απριλίου θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπέζης. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα εφαρμοσθεί σε εκτεταμένο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.
Το τέταρτο σημείο αφορά στα οικονομικά των Ταμείων και στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων που επικεντρώνονται στις εισφορές. Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Α' 6μηνου του 2011, στον ΟΑΕΕ μόλις το 55% (474.000 ασφαλισμένοι) κατέβαλαν τις εισφορές τους, ενώ στον ΟΓΑ το 62%. Συνολικά οι ανεξόφλητες εισφορές προς τα Ταμεία υπολογίζονται στα 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θεωρείται εφικτό να εισπραχθούν τα 7 δισ. ευρώ αφού πολλές επιχειρήσεις που χρωστάνε έχουν κλείσει και υπάρχει αδυναμία είσπραξης.
(Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ.)
(Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου