Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

7 Μαρ 2015

Η Ζωή στο Κούγκι; Πρόλαβε ο Καμμένος…

Όταν μιλάει η/ο πρόεδρος της Βουλής, σημαίνει ότι αυτά που λέει εκφράζουν (και) την κυβέρνηση, αφού από την πλειοψηφία εκλέγεται. Έτσι συμβαίνει διαχρονικά.


Μήπως αυτό τελείωσε με την εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο τρίτο αξίωμα της Πολιτείας; Ομολογώ ότι δεν μπορώ να καταλήξω σε ασφαλές συμπέρασμα. Βλέπω ότι μια-δυο φορές η κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις, για να μην πω ότι την αποδοκίμασε.

Τι ήταν αυτό που είπε πάλι προχτές; Ότι, δηλαδή, αν δεν είναι παρόντες οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Βουλής και, επομένως, για κάποια νομοσχέδια μπορεί να τεθεί θέμα ακυρότητας. Όχι, δεν πιστεύω στην εύκολη εξήγηση ότι «η Ζωή φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή». Τη θεωρώ ανοησία. Προφανώς, έχει κάποιο «κόλλημα» με το θέμα αυτό, μπορεί να είναι κάποια θεσμολαγνική ιδιοτροπία. Τα έχουν αυτά ορισμένοι της νομικής επιστήμης. Φαίνεται ότι πέσαμε σε τέτοια περίπτωση.

Όπως και να έχει, πάντως, δεν νομίζω ότι αυτή η θέση της βολεύει την κυβέρνηση. Το αντίθετο. Γι’ αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης φρόντισε να την «αδειάσει» ελαφρώς, λέγοντας ότι αν η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει κάποιον νόμο, θα το κάνει με δικό της νέο νόμο. Σαν να της έλεγε «άσε αυτά με την Χρυσή Αυγή απ΄ έξω». Περισσότερο σαφής ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τους ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος αποδοκίμασε ανοιχτά αυτήν την άποψη της προέδρου της Βουλής, λέγοντας ότι είναι προσωπική της (άρα δεν εκφράζει το κόμμα, ούτε την κυβέρνηση).

Κι αν αυτή η θέση είναι κάποια θεσμολαγνική ιδιοτροπία, τι να πει κανείς για μια άλλη, που επίσης εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου; Ότι, δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι «επαχθές και επονείδιστο», άρα (δεν το είπε, αλλά είναι λογική συνέπεια) δεν πρέπει να πληρωθεί;

Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, η θέση αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου μοιάζει με κάποιες από τις προεκλογικές θέσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις οποίες, όμως, είχε φροντίσει εγκαίρως να λειάνει ο σημερινός υπουργός Γ. Σταθάκης (εδώ όσα είχε πει σε ανύποπτο χρόνο). Φυσικά, η όποια αμφισβήτηση του χρέους εξαφανίστηκε από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να μη χαθεί ό,τι έχει απομείνει από την εμπιστοσύνη των δανειστών. Στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους: η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της». Και εδώ ανάλογη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. Επομένως, αυτό που είπε η πρόεδρος της Βουλής βοηθάει, ή δυσκολεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και δανειστών, τώρα που  η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας;

Χρειάζεται, όντως, πολύ διεστραμμένο μυαλό για να πιστέψει κανείς ότι το παιχνίδι είναι σικέ. Ότι, δηλαδή, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε αυτό που είπε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Για να υπάρχει ένα «φόβητρο». Δεν το πιστεύω. Αντίθετα, πιστεύω ότι η ανακίνηση αυτής της θέσης δυσκολεύει την κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Αν, δηλαδή, κάποιος υπουργός Oικονομικών μεθαύριο στο Eurogroup ρωτήσει τον Βαρουφάκη ή την άλλη βδομάδα κάποιος  ευρωπαίος ηγέτης τον Τσίπρα «ώστε το χρέος σας είναι επαχθές και επονείδιστο;», οι δικοί μας θα πετάξουν από τη χαρά τους, ή θα ψάχνουν δικαιολογίες; Μάλλον το δεύτερο. Άρα, η Κωνσταντοπούλου κάνει του κεφαλιού της. Αλλωστε, αυτά τα έχει πει πριν από την ίδια ο Καμμένος. Την έχει προλάβει και για το «Κούγκι», θα το κάνει πρώτος εκείνος.

Αν θέλει να ταυτίζεται με τον Καμμένο, με γεια της με χαρά της. Τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, πάντως, δεν τους βοηθάει. Ακόμη και ο στόχος του «κουρέματος» (με όποιον τρόπο) δεν εξυπηρετείται με την επαναφορά θέσεων που επισήμως έχουν εγκαταλειφθεί.

Ορισμένα θέματα είναι πολύ σοβαρά, για να γίνονται παιχνίδια στον βωμό προσωπικών εμμονών και της ακόρεστης δίψας για συνεχή προβολή. Κι όσο νωρίτερα το ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, τόσο το καλύτερο για την κυβέρνηση και τη χώρα. Η κ. Κωνσταντοπούλου εξελέγη για να διοικεί τη Βουλή. Όχι για να αποφαίνεται επί παντός, ούτε για να ασκεί εξωτερική και οικονομική πολιτική.




www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου