Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

20 Ιαν 2015

Oι... αγαπητικοί της Κεντροαριστεράς

Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές και ο κατακερματισμένος χώρος της Κεντροαριστεράς επιχειρεί να βρει βηματισμό και χώρο να αναπνεύσει κινούμενη ασφυκτικά ανάμεσα στις μυλόπετρες της πόλωσης και της σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.

Ο ρόλος του κυβερνητικού εταίρου και η τρίτη θέση αποτελεί βασικό παράγοντα πολιτικής παρουσίας για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αφού ιδεολογικά βρίσκονται σε αφασική κατάσταση, ενώ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου πασχίζει να αναδειχθεί υπαρκτή πολιτική δύναμη με την είσοδό του στη Βουλή.

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για την αυτοδυναμία τόσο οι κεντρώες δυνάμεις θα σπεύδουν προεκλογικά να τον «πλαγιοκοπήσουν» αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, χωρίς κυβερνητικό ρόλο, να μπουν στο πολιτικό περιθώριο.

Η καμπάνια που κάνει το ΠΑΣΟΚ έχει τριπλό στόχο και εκφράζεται κυρίως μέσα από τις τοποθετήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Από τη μια επιχειρεί να… «αποταυτιστεί» από την Ν.Δ. και τις δεξιές κυβερνητικές επιλογές και από την άλλη να υπονομεύσει στο έπακρο το εγχείρημα Παπανδρέου και την πολιτική διαδρομή του Ποταμιού.

Ο Βενιζέλος, όλο και πιο συχνά τις τελευταίες μέρες, επιχειρεί όχι μόνο να τονίσει τα όσα θετικά θεωρεί ότι συνεισέφερε το ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και να σημειώσει την άρνηση του Σαμαρά στις δικές του προτάσεις, χρεώνοντάς του ουσιαστικά το κυβερνητικό αδιέξοδο και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Η Ν.Δ. προσχώρησε στις αντιλήψεις μας, αλλά δεν το έκανε ούτε ολοκληρωμένα ούτε με τον τρόπο που θέλουμε ούτε με το ύφος ούτε με την αισθητική που θέλουμε. Δεν έχουμε εκλεκτικές συγγένειες με τη Νέα Δημοκρατία επειδή κυβερνήσαμε ένα διάστημα με τη Νέα Δημοκρατία». Στη φράση αυτήν επιχειρεί να συμπυκνώσει τη διαφορά με το κόμμα του Σαμαρά και κυρίως να ανακόψει τη φυγή ψηφοφόρων του προς τα δεξιά.

Σκληρή κριτική

Για το Ποτάμι, ο Βενιζέλος επιφυλάσσει ακόμα σκληρότερη κριτική, αφού την αποκαλεί Νέα ΔΗΜΑΡ, υπαινισσόμενος ότι κάποια στιγμή θα ξεφουσκώσει και θα διαλυθεί: «Αυτήν τη στιγμή είναι μια κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει παλαιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, συνταξιούχους εθνικιστές, νεοφιλελεύθερους οι οποίοι αγωνίστηκαν από την εποχή του κ. Μητσοτάκη μέχρι την εποχή του κ. Μάνου.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει τι σημαίνει η νέα ΔΗΜΑΡ, ας το πω έτσι, σε σχέση με την καμπύλη της παλιάς. Γιατί το να διεκδικείς την τρίτη θέση, τη θέση του εγγυητή, σημαίνει ότι έχεις βιώματα, εμπειρίες, υπευθυνότητα και βεβαίως πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς στρατηγικό».Με όλα αυτά επιχειρεί να πλασαριστεί στην τρίτη θέση επισείοντας δε τον κίνδυνο να είναι η Χρυσή Αυγή αυτή που θα πάρει την τελευταία διερευνητική εντολή.

Η πίεση λοιπόν του Βενιζέλου προς αναποφάσιστους ψηφοφόρους που παλινωδούν μεταξύ των κεντρώων μικρών κομμάτων είναι προφανής. Στο ίδιο πλαίσιο επιχειρεί να απαξιώσει πλήρως την κίνηση για ίδρυση νέου κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, αφού δεν παραλείπει να τονίσει τη βεβαιότητά του ότι δεν θα εισέλθει στη Βουλή, αξιοποιώντας τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν μια επίδοση από 1% έως 2,5%.

Για τους στενούς συνεργάτες του Βενιζέλου η εκδοχή να καταποντιστεί πλήρως το κόμμα του Παπανδρέου θα είναι μια ιδανική εξέλιξη, αφού θα σημάνει το τέλος του συγκεκριμένου πόλου, όπως λένε, και το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί χωρίς εσωτερική εσωστρέφεια.

Επισημαίνουν ότι τα ψηφοδέλτια που κατέβασε ο Παπανδρέου είναι πολύ φτωχά, ενώ σημειώνουν πως, πέρα από τις δημοσκοπικές επιδόσεις, σημαντικό ρόλο για την αποτυχία του εγχειρήματος παίζουν τα σημαντικά στελέχη που είτε έμειναν στο ΠΑΣΟΚ είτε δεν τόλμησαν να θέσουν υποψηφιότητα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Προσπάθεια διάσπασης

Η φράση του Βενιζέλου για την κίνηση του πρώην πρωθυπουργού είναι ενδεικτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα, ως μια αποτυχημένη δηλαδή προσπάθεια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ: « Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να αποχωρήσει από το κόμμα που τον ανέδειξε πρόεδρο και πρωθυπουργό, από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, αυτά έχουν κριθεί. Έχουν κριθεί και δημοσκοπικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, έχει την κοίτη του και καλώ και παρακαλώ όλους τους οπαδούς, τα μέλη, τα στελέχη να δώσουν χρήσιμη και κρίσιμη ψήφο για την παράταξη και τη χώρα. Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιοδήποτε προσωπικό παιχνίδι».

Μάλιστα, ο Βενιζέλος επιχειρεί να… τρομάξει κοινωνικές δυνάμεις, όταν με σαφή ειρωνική διάθεση για την απόπειρα του πρώην πρωθυπουργού να ξαναμπεί στο πολιτικό παιχνίδι επισημαίνει: «Αν ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ξαναχειριστεί τα θέματα και να βοηθήσει στην εκπροσώπηση της χώρας, μπορεί να το κάνει».

Από το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών πάντως εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η μάχη τους θα είναι νικηφόρα με την είσοδό τους στη Βουλή και επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη δημοσκόπηση είναι η ανταπόκριση των ψηφοφόρων στις ομιλίες Παπανδρέου και τις πολιτικές εκδηλώσεις που κάνουν.

Παρ’ ότι αναγνωρίζουν ότι τα ψηφοδέλτιά τους έχουν πολλούς νέους και άφθαρτους αλλά άγνωστους, που είναι δύσκολο μέσα σε 20 μέρες να προσεγγίσουν αποτελεσματικά τους ψηφοφόρους, επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι ο κόσμος αναζητά την ανανέωση. Απαντάνε μάλιστα ότι σε πολλές περιφέρειες, παρ’ ότι κόμμα τριών εβδομάδων, έχουν καλύτερα ψηφοδέλτια από το ΠΑΣΟΚ.

Αποκρούοντας τη λογική της χαμένης ψήφου, σημειώνουν ότι ο Παπανδρέου είναι διεθνής συνομιλητής σε υψηλότατο επίπεδο, που θα πρέπει να είναι στην επόμενη κρίσιμη Βουλή. Και παρά το γεγονός ότι ξορκίζουν το ενδεχόμενο να μην μπουν στη Βουλή, επισημαίνουν ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ήρθε για να μείνει, σημειώνοντας ότι έτσι κι αλλιώς η χώρα εισέρχεται σε μια νέα πολιτική φάση, με μεγάλη πολιτική ρευστότητα. Φιλοδοξούν δε ότι, αν εισέλθουν στη Βουλή, θα εκλέξουν βουλευτές, εκτός από τις 5 περιφέρειες του λεκανοπεδίου, και από Αχαΐα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και σε μια από τις περιφέρειες της Κρήτης.

Το Ποτάμι, από την πλευρά του, μοιάζει να αγνοεί πανηγυρικά τις επιθέσεις του Βενιζέλου και να εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τόση τοξικότητα που δεν το αφορά ένας πολιτικός διάλογος, έστω και μέσω αντιπαράθεσης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τις τελευταίες μέρες δίνει σχεδόν μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εισπράξει ψήφο φόβου που φροντίζει να δημιουργεί η Ν.Δ.  Θέτοντας σκληρές προϋποθέσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν στους Αμπελοκήπους ότι θα τους φέρει ψήφους. Το ύφος της σχετικής προχτεσινής ανακοίνωσης είναι ενδεικτικό: «Ο εφιάλτης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία του. Σκεφτείτε 20 συνιστώσες να συζητούν κάθε μέρα πώς θα ψηφίσουν οι 151 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις συνεργασίες, τις αποφάσεις τις παίρνει ο λαός και όχι τα κομματικά κονκλάβια. Το Ποτάμι ως ισχυρή τρίτη δύναμη θα επιβάλει στο παλιό σύστημα να συνεργαστεί. Η χώρα δεν μπορεί να είναι μια ακυβέρνητη πολιτεία. Δεν παρακαλάμε όμως για συνεργασίες. Συνεργαζόμαστε – όταν συνεργαζόμαστε – για να σώσουμε τη χώρα».

Πήξαμε στους σωτήρες σ’ αυτήν τη χώρα…





http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου