Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, μίλησε στις 24/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.
Μεταξύ άλλων, είπε:
* "Διαψεύδω κατηγορηματικά την ύπαρξη επιστολής":
Δημοσιογράφος: Η συνεδρίαση προήλθε μετά από επιστολή την οποία παραδώσατε και στον πρόεδρο του κόμματος; Σας ζητούσαν βουλευτές να υπάρξει συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας;
Δ. Αναγνωστάκης: «Όχι. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Είναι μια καθαρά εσωτερική διαδικασία που συμβαίνει σε όλα τα κόμματα και βεβαίως και εμείς, ως κοινοβουλευτική ομάδα, συνεδριάσαμε με βάση την ημερήσια διάταξη, η οποία είχε προέλθει από μια προηγούμενη συνάντηση εργασίας των βουλευτών. Σε εκείνη την συνάντηση εργασίας, τέθηκαν κάποια ζητήματα, τα οποία πήραν την μορφή ενημερωτικών σημειωμάτων, στάλθηκαν με την ημερήσια διάταξη, έτσι ώστε να γίνει μια οργανωμένη και συγκροτημένη συζήτηση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης έχει καταγράψει στην διαδρομή του, έχει αποδείξει περίτρανα σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής του ζωής, ότι είναι απόλυτα δημοκρατικός. Θα ήταν αδιανόητο για την Δημοκρατική Αριστερά να υπάρξει έστω και υπόνοια ότι οι βουλευτές ζήτησαν από τον πρόεδρο να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο».
* "Διατυπώθηκε η ανάγκη πιο συχνής παρουσίας του προέδρου στις κοινοβουλευτικές μας δράσεις":
«Δεν είναι ζήτημα παραπόνων. Έχει να κάνει με κάποιες διαπιστώσεις για το πώς μπορεί το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα να δράσουν αποτελεσματικότερα. Μέσα σε αυτές τις παρατηρήσεις, προφανέστατα, υπήρξε και η ανάγκη μιας πιο συχνής παρουσίας του προέδρου στις κοινοβουλευτικές μας δράσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι διατυπώθηκε υπό την μορφή παραπόνου...».
Δημοσιογράφος: Διατυπώθηκε υπό την μορφή ελλείμματος όμως, επιτρέψτε μου να πω...
Δ. Αναγνωστάκης: «Αυτό θα το δεχτώ... Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν έχει μόνο να ασχοληθεί με τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Μάλιστα, όταν εμείς προσπαθούμε να οικοδομήσουμε τον τρίτο πόλο, την προοδευτική κεντροαριστερά, έχει ένα πολύ μεγάλο φορτίο δουλειάς...».
* "Θα πρέπει να υπάρχει πιο συγκροτημένη διασύνδεση κόμματος - κοινοβουλευτικής ομάδας":
«Πραγματικά, η Δημοκρατική Αριστερά είναι άκρως ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στην κεντρική επιτροπή και τις υλοποιεί τόσο η εκτελεστική επιτροπή, όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα... Είναι αλήθεια ότι κάποια στιγμή υπήρξαν ζητήματα που έλειψε ο συντονισμός ανάμεσα στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα. Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πιο συγκροτημένη διασύνδεση κόμματος και κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε η πολιτική που παράγεται, να εκφράζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο, πέρα από τον ειδικό αγορητή, πέρα από τους βουλευτές, πρέπει να υπάρξει και μια άποψη από τον εκάστοτε τομέα που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα, για να υπάρξει και η έκφραση του κόμματος μέσα από την εισήγηση του δικού μας αγορητή. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να σας δείξω πού ήταν οι επισημάνσεις. Βεβαίως, οι βουλευτές είναι εκλεγμένοι από τον λαό, έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες. Εκφράστηκε η διάθεση να είναι πιο ουσιαστική η συμμετοχή τους σε αυτό το εγχείρημα που προσπαθούμε συνολικά να στήσουμε ως Δημοκρατική Αριστερά Προοδευτική Συνεργασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε διάσταση απόψεων, ένταση, όξυνση...».
Δημοσιογράφος: Υπήρξε αποκλεισμός τους, αβλεψία;
Δ. Αναγνωστάκης: «Όχι, ούτε αποκλεισμός, ούτε αβλεψία. Ήταν μια στρατηγική που ακολούθησε το κόμμα. Δηλαδή, εκτός από τους 101 που υπέγραψαν την διακήρυξη, που εκεί -αν θέλετε-, σηματοδοτείται η διεύρυνση, οι βουλευτές όμως ούτως ή άλλως, είναι συστατικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, άρα δεν σηματοδοτεί κάτι η υπογραφή τους... Αυτοί που υπέγραψαν, έχουν θεσμική ιδιότητα, συμμετέχουν σε ένα συντονιστικό όργανο που οργανώνει την διεύρυνση προς τις δυνάμεις της οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας...».
Δημοσιογράφος: Δεν θα έπρεπε να υπάρχει συμμετοχή και εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας σε αυτό το συντονιστικό όργανο;
Δ. Αναγνωστάκης: «Θα μπορούσε να υπάρχει, για να καλύψει -ας το πούμε έτσι-, αυτή την αδυναμία που παρατηρείται και από συναδέλφους - βουλευτές, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Από την άλλη, δεν είναι αυτό το καθοριστικό. Δεν είναι αυτό που δημιούργησε όλη αυτή την παραφιλολογία στα φύλλα της Κυριακής που πέρασε...».
Σε άλλο σημείο είπε: «Για να είμαστε ρεαλιστές, η Δημοκρατική Αριστερά φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή συμπιέζεται μέσα σε ένα κλίμα ρευστότητας και ρευστοποίησης του πολιτικού συστήματος. Από την άλλη, σε όλες τις έρευνες υπάρχουν ενθαρρυντικά για εμάς στοιχεία, τα οποία δεν έχουν προσελκύσει την προσοχή και είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, σε όλες τις δημοσκοπήσεις -στις περισσότερες, ίσως-, η Δημοκρατική Αριστερά έρχεται δεύτερη ως το κόμμα που ασκεί την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση, έρχεται δεύτερη στη δημοφιλία. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι έχουμε προσδοκίες να βελτιώσουμε τη θέση μας στις δημοσκοπήσεις. Το 43% -περίπου-, των αναποφάσιστων είναι ένα ακόμα στοιχείο το οποίο εδραιώνει την πεποίθηση ότι σαφώς μπορούν οι τελικές μετρήσεις -που θα είναι μέσω της κάλπης, όποτε γίνουν οι εκλογές-, να μας δώσουν τη δυνατότητα, όχι απλώς να εκπροσωπηθούμε στη Βουλή, αλλά και με ένα καλό ποσοστό».
* Για τον τρίτο πόλο και την "Ελιά":
«Ποια είναι η διαφορά της Δημοκρατικής Αριστεράς Προοδευτικής Συνεργασίας με την "Ελιά" και το "Ποτάμι"; Σε σχέση με την "Ελιά", νομίζω ότι εμείς έχουμε μια προοδευτική κατεύθυνση, γι' αυτό και σας μίλησα για "προοδευτική κεντροαριστερά". Από την άλλη, έχουμε ένα άθροισμα δυνάμεων που με επικυριαρχία του ΠαΣοΚ οδηγούν σε μια "συντηρητική κεντροαριστερά" -θα έλεγα-, και παρακαλώ και οι δύο όροι να μπουν σε εισαγωγικά... Η προοδευτική κεντροαριστερά που εμείς θέλουμε να εκφράσουμε και η συντηρητική κεντροαριστερά, όπως αυτή εκφράζεται από την "Ελιά" - ΠαΣοΚ, με την έννοια ότι το ΠαΣοΚ συμμετέχει σε μια δικομματική κυβέρνηση, που δυστυχώς υλοποιεί συντηρητικές, φιλελεύθερες πολιτικές εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας...».
* Για μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων:
«Η Δημοκρατική Αριστερά έχει καταθέσει πρόταση νόμου. Το ζητάμε και δυστυχώς έχει καθυστερήσει. Εγώ θα ήμουν και πιο σκληρός στον χαρακτηρισμό μου, θα έλεγα ότι κωλυσιεργούν κάποιοι από την κυβέρνηση. Έχουμε κάνει πρόταση νόμου για το πολιτικό χρήμα και βεβαίως και για το πολιτικό σύστημα... Είναι στις προτεραιότητές μας, προσπαθούμε να το αναδείξουμε σαφώς. Είμαστε θετικοί και θα στηρίξουμε μια τέτοια πρωτοβουλία, αν και εφόσον υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου