Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

18 Μαρ 2013

Αυτοπεποίθηση - Μία άγνωστη λέξη;


Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση υποτιμούν τον εαυτό τους συνεχώς, και δεν μπορούν να φανταστούν ότι οι άλλοι τους βρίσκουν χαρίσματα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους τους εμποδίζει απλώς να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προχωρήσουν μπροστά. Δεν πιστεύουν σε αυτό που κάνουν, οπότε γιατί να προσπαθήσουν; Χάνουν λοιπόν καθημερινά ευκαιρίες! Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που δεν νιώθουν σίγουροι για το ρόλο τους προσπαθούν, για να αισθανθούν πιο άνετα, να παρουσιάσουν μια εικόνα που δεν τους ανήκει. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυσκολία να βρουν έναν τρόπο που τους ταιριάζει καλύτερα και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. 

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση όμως, μπορούν να σκέφτονται και να δρουν ανεξάρτητα και πιο ελεύθερα, δίνοντας έτσι στις σχέσεις τους με τους άλλους ένα χαρακτήρα πιο αυθεντικό και ολοκληρωμένο.
Πώς να πάρετε τον έλεγχο;
Όσοι δεν έχετε αυτοπεποίθηση, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε μια ταυτότητα δική σας μοναδική. Δηλαδή, πρέπει να έχετε μια σαφή εικόνα για το ποιος πραγματικά είστε: ένα άτομο μοναδικό, με τα πάθη του, τον χαρακτήρα του, την ευαισθησία του, τα γούστα του ... Στη συνέχεια, προσπαθείστε να τονίζετε τις αρετές σας, την εμπειρία σας, την οργανωτική σας ικανότητα, την ικανότητα να ακούτε τους άλλους, τις μαγειρικές σας ικανότητες ... επειδή σίγουρα θα υπάρχει ένας τομέας στον οποίο να μπορείτε να αισθάνεστε πιο άνετα ή πιο άξιοι από ότι άλλοι. Μην διστάζετε να βάλετε στο χαρτί μια λίστα με τις ικανότητές σας και να τις υπενθυμίζετε στον εαυτό σας καθημερινά. Πρέπει όμως και να αποσυνδεθείτε από βιώματα και πεποιθήσεις που έχουν εντυπωθεί μέσα σας από την παιδική ή εφηβική σας ηλικία. Πολύ συχνά, η έλλειψη αυτοπεποίθησης προέρχεται από την κριτική ματιά ή τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς που ενδεχομένως να λαμβάνατε κατά τη διάρκεια της παιδικής σας ηλικίας.
Τα 5 βασικά κλειδιά της αυτοπεποίθησης
Αποδοχή: Πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας το δικαίωμα να έχει τις απόψεις του, τις σκέψεις του, τις δράσεις και αντιδράσεις του, τις οποίες και θα πρέπει να ιδιοποιηθείτε, χωρίς ποτέ να τις υποτιμήσετε ή να τις αρνηθείτε. Σε καθημερινή βάση, καλείστε να δώσετε τη γνώμη σας σε μια συνομιλία, ακόμη και αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με το τι σκέφτονται οι άλλοι, ακόμη και αν φαντάζεστε ότι δεν έχει ενδιαφέρον. Πρώτα δοκιμάστε σε στενό κύκλο, για παράδειγμα στην οικογένεια, στη συνέχεια, όταν νιώσετε πιο άνετα εκφράστε τη γνώμη σας στους φίλους σας. Τελευταίο βήμα: στο γραφείο, στους συναδέλφους σας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης.
Αυθεντικότητα: Να είσαστε αυθεντικοί στις σχέσεις σας και να μην προσπαθείτε να διαστρεβλώνετε την αλήθεια, προκειμένου να γίνεστε αρεστοί. Δεν μπορείτε να οικοδομήσετε τη συμπεριφορά σας πάνω σε αυτή των άλλων, γιατί ο καθένας διαθέτει τον δικό του τρόπο έκφρασης. Παράδειγμα: τολμήστε να πείτε στην σύντροφό σας ότι δεν σας άρεσε καθόλου η ταινία τρόμου με την οποία εκείνος ξετρελάθηκε.
Βάλτε στόχους: Ορίστε για τον εαυτό σας καθημερινές μικρές προκλήσεις. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε τις ικανότητες και τους περιορισμούς σας, θέτοντας εφικτούς στόχους. Προσπαθήστε σταδιακά, βήμα προς βήμα με αυξανόμενη δυσκολία. Στη συνέχεια παρατηρήστε τα αποτελέσματα για να βρείτε τι πρέπει να αλλάξετε και να προσαρμόσετε. Επίσης, το να εξετάσετε τις αποτυχίες σας, σας επιτρέπει να αξιολογείσετε τι πήγε στραβά, και έτσι να αποφύγετε τα ίδια λάθη.
Η μέθοδος «Αξίζω»: Επαναλάβετε το πρωί και το βράδυ θετικές φράσεις: «μπορώ να το κάνω», «έχω τα προσόντα για αυτή τη δουλειά ...», «είμαι ο καλύτερος», «αξίζω» ... Είναι η θετική σκέψη και αυτή βοηθά να χτίσετε την αυτοπεποίθηση σας και να μην βλέπετε τα πάντα αρνητικά. Αλλά για να λειτουργήσει αυτή η μέθοδος, πρέπει πρώτα να πιστέψετε στη δύναμή σας!
Αντιμετωπίστε τις καταστάσεις: Αντί να τρέχετε συνεχώς μακριά από καταστάσεις που μπορεί να εξελιχθούν δυσάρεστα, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε και να προχωρήσετε μπροστά. Μην κατεβάζετε το βλέμμα όταν σας κοιτάζουν, απαντήστε και επανεκκινήσετε τη συζήτηση... Το σημαντικό είναι να δημιουργείτε νέες εμπειρίες και σταδιακά να κατανοήσετε καλύτερα αυτές τις καταστάσεις που σας αγχώνουν.



http://www.letsfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου