Για τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων ενημέρωσε ο αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά και αντιπρόεδρος του ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ-WTERT κ. Κωνσταντίνος Ψωμόπουλος το Δημοτικό Συμβούλιο Ερέτριας.
Ο κ. Ψωμόπουλος, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσίασε στοιχεία από τη μελέτη που εκπόνησε το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ-WTERT) με θέμα την «ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων ως μοχλό ανάπτυξης».
Ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας υπογράμμισε ότι η ενεργειακή διαχείριση των αποβλήτων και τελικά η καύση των απορριμμάτων, ίσως να είναι μονόδρομος. Τόνισε την ανάγκη οι αιρετοί να ενημερωθούν για την αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων και τους κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απέναντι στους πολίτες και στο περιβάλλον.
Επίσης, ο κ. Βελέντζας τόνισε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, προκειμένου να προχωρήσει η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι για τη λειτουργία των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), ο Δήμαρχος τόνισε ότι δεν αφορούν το Δήμο Ερέτριας δεδομένου ότι έχουν αποκατασταθεί και δεν λειτουργούν πλέον στην περιοχή μας ΧΑΔΑ .
Ο κ. Ψωμόπουλος συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου Ερέτριας κ. Βασίλη Βελέντζα, να αξιοποιηθεί για την διαχείριση των απορριμμάτων το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι οι παλιές μονάδες καύσης λιγνίτη με μικρό κόστος μετατρέπονται σε μονάδες ενεργειακής καύσης.
Σε ό,τι αφορά τους ΧΑΔΑ ο κ. Ψωμόπουλος υπογράμμισε ότι είναι ότι χειρότερο όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τον άνθρωπο καθώς το τοξικό ισοδύναμο μιας χωματερής είναι πολύ περισσότερο από τη βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα 2.000 τσιγάρων την ημέρα! «Οι πρόγονοί μας φρόντισαν σε κάθε τετραγωνικό τούτης της χώρας να αφήσουν μάρμαρα σμιλεμένα εμείς φροντίσαμε σε κάθε τετραγωνικό να αφήσουμε μερικά κιλά σκουπίδια», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωση: ολόκληρη την παρουσίαση της μελέτης με θέμα «ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων ως μοχλό ανάπτυξης», μπορείτε να την διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερέτριας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου