Υπάρχουν ορισμένα διατροφικά λάθη που μπορεί να κάνεις
είτε από άγνοια, είτε από παραπληροφόρηση.
Ας δούμε μερικά από αυτά:
-Βράζεις για πολλή ώρα το φαγητό
Το βράσιμο μπορεί να φαίνεται ένας απλός, εύκολος τρόπος να μαγειρέψεις τα λαχανικά χωρίς να προσθέσεις λάδι, αλλά αυτός ο τρόπος μαγειρικής μπορεί να αφαιρέσει το 90% των θρεπτικών στοιχείων μιας τροφής. Τα μεταλλικά στοιχεία, όπως το κάλιο και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η B και η C, φεύγουν μαζί με το νερό.
Ας δούμε μερικά από αυτά:
-Βράζεις για πολλή ώρα το φαγητό
Το βράσιμο μπορεί να φαίνεται ένας απλός, εύκολος τρόπος να μαγειρέψεις τα λαχανικά χωρίς να προσθέσεις λάδι, αλλά αυτός ο τρόπος μαγειρικής μπορεί να αφαιρέσει το 90% των θρεπτικών στοιχείων μιας τροφής. Τα μεταλλικά στοιχεία, όπως το κάλιο και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η B και η C, φεύγουν μαζί με το νερό.
-Θεωρείς το αβοκάντο εξωτικό
Αυτό το φρούτο είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξήσεις τα θρεπτικά συστατικά που παίρνεις προσθέτοντάς το στις σαλάτες και τα σάντουιτς. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Είναι αλήθεια ότι είναι επίσης πλούσιο και σε λιπαρά, αλλά είναι μονοακόρεστα, που κάνουν καλό στην καρδιά. Μισό αβοκάντο έχει μόλις 153 θερμίδες.
-Τσιγκουνεύεσαι τα καρυκεύματα
Τα αρωματικά και τα μπαχαρικά δεν ενισχύουν απλώς τη γεύση στη μαγειρική χωρίς να προσθέτουν λιπαρά ή νάτριο - πολλά από αυτά τα αρωματικά συστατικά σε προστατεύουν κι από την τροφική δηλητηρίαση. Αφού εξέτασαν 20 συνηθισμένα καρυκεύματα ενάντια σε πέντε γένη βακτηρίων (όπως τα E. Coli, ο σταφυλόκοκκος και η σαλμονέλα), ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ διαπίστωσαν ότι όσο πιο υψηλή η αντιοξειδωτική αξία του μπαχαρικού, τόσο πιο μεγάλη είναι η ικανότητά του να παρεμποδίζει τη δραστηριότητα των βακτηρίων. Τα σκόρδα, η κανέλα και η ρίγανη είναι τα πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των παθογενών αυτών μικροβίων που δημιουργούνται από τις τροφές. Επίσης, μια ξεχωριστή μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry δείχνει ότι το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο και η δάφνη είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
-Αγοράζεις πολλά λαχανικά
Εντάξει, μπορεί όντως το να αγοράζεις μεγάλη ποσότητα λαχανικών στην αρχή της βδομάδας να είναι ο σίγουρος τρόπος να καταναλώνεις τις πέντε μερίδες που συστήνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Εξάλλου, με όλα αυτά τα καρότα, τα πράσινα λαχανικά, τα μήλα και τα άλλα φρούτα γύρω σου, θα τρως περισσότερα, οπότε θα παίρνεις και περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, σωστά; Κι όμως. Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία στα φρούτα και τα λαχανικά αρχίζουν να μειώνονται από τη στιγμή της συγκομιδής κιόλας. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την ώρα που τα αγόρασες, τόσο λιγότερα θρεπτικά στοιχεία περιέχουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου