Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

24 Απρ 2012

Ομολογία Βενιζέλου για την μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας

Η Τρόικα θα συμφωνήσει σε μια επέκταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα ως το 2015, ενώ το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμβάλλει με 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Μαρία Χούκλη και Στρατή Λιαρέλη.
 Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η χρονική επιμήκυνση εφαρμογής του προγράμματος θα επιτρέψει την ήπια προσαρμογή, χωρίς να θιχθούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, και χωρίς οριζόντιες περικοπές στον βαθμό που θα εφαρμόζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές και θα περικόπτονται οι περιττές δαπάνες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αν καταστραφεί το οικοδόμημα της χώρας δεν θα σωθεί τίποτα, ενώ αναφερόμενος σε εκείνους που θεωρούν δεδομένη την παραμονή της χώρας στο ευρώ, είπε ότι μπορεί να αναλάβουν οι εταίροι το χρέος μας και να μας αφήσουν να χρηματοδοτούμε τις δαπάνες μας από τους φόρους που συλλέγουμε πράγμα που θα ισοδυναμούσε με βίαιη προσαρμογή εντός εβδομάδων με συνέπεια τις περικοπές μισθών και συντάξεων κατά 50%-60%, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι απειλή, αλλά γνώση.
Ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς είπε «διάφορα» στο «Ζάππειο ΙΙΙ» τα οποία θεώρησε ανέφικτα, ενώ αργότερα δήλωσε πικραμένος με την λογική των υποσχέσεων του αρχηγού της ΝΔ.
Αναφορικά με την επόμενη μέρα των εκλογών είπε ότι το Κίνημα είναι αποδεδειγμένα υπέρ των συνεργασιών, επισήμανε ότι η χώρα και η οικονομία δεν αντέχουν αλλεπάλληλες εκλογές και τόνισε ότι είναι αναπόφευκτο να σοβαρευτούμε και να μην πολιτευόμαστε με τις παλαιές πολιτικές αντιλήψεις του δικομματισμού, με το κάθε κόμμα να ζητά την αυτοδυναμία με τους όρους του παρελθόντος.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ούτε η αυτοδύναμη και με ισχυρή πλειοψηφία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας διετίας «τα έβγαλε πέρα», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς (για την αυτοδυναμία της ΝΔ) συνιστούν έλλειμμα ιστορικής αίσθησης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ίδιος δεν θέτει ως απαραίτητο όρο για την επίτευξη συνεργασίας το να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ταυτόχρονα «όχι ότι δεν θα ήθελα να είμαι πρωθυπουργός», αλλά και υπογραμμίζοντας ότι «δέχομαι οποιαδήποτε αξιόπιστη λύση μιας ειλικρινούς συνεργασίας».
Εκτίμησε ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ ισοδυναμεί με αδιέξοδο, και έθεσε το ερώτημα αν ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται να μπει το όνομά του -πρώτο σε περίπτωση πρωτιάς της ΝΔ- σε ένα κατάλογο προσώπων που μαζί με την προγραμματική συμφωνία θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι εκείνο που προέχει είναι η προγραμματική συμφωνία και η ευρύτερη κοινωνική στήριξη, πέραν των «στενών» εκλογικών ποσοστών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι «καταδικασμένοι» να προτείνουν «ουδέτερα» ή «τεχνικά» πρόσωπα για πρωθυπουργούς.
Απαντώντας σε ερώτηση για κυβέρνηση τεχνοκρατών, αντέστρεψε το ερώτημα λέγοντας «ποιος θα ψηφίζει τα νομοσχέδιά της και ποιος θα αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος;»
Σημείωσε ότι είναι εφικτό να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις εκλογές, και επανέλαβε την πρότασή του, έχοντας ο ίδιος την πρώτη διερευνητική εντολή, να επιχειρήσει την συγκρότηση μιας συμμαχίας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνική αλληλεγγύη.
Υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία απαιτεί σοβαρότητα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο για κάθε συνεργασία.
Αναφερόμενος στα άλλα κόμματα είπε ότι το ΚΚΕ έχει σαφή και σεβαστή θέση για την χώρα εκτός ΕΕ και ευρώ, διέκρινε «βαθύ ρήγμα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνο» το «κόμμα της δραχμής», ενώ έκανε λόγο και για «τσάμπα Ευρωπαίους» που δεν θέλουν υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές τις δυνάμεις την ΔΗΜ.ΑΡ και τον ΛΑ.Ο.Σ.
Σε ότι αφορά τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ο κ. Βενιζέλος συμπεριέλαβε την Δημοκρατική Συμμαχία και την «Δράση», ενώ είπε ότι δεν ξέρει ακόμα τον προσανατολισμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε τις απόψεις που έχει καταθέσει για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ως την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στις 23 Απριλίου του 2010, καθώς και τις απόψεις του για τις ελλείψεις του πρώτου μνημονίου.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι πέραν των λαθών κλπ της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, το ερώτημα είναι γιατί η χώρα εκτροχιάστηκε και πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς δεν λέει κουβέντα γι' αυτό.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αρχικά ούτε η Ευρώπη είχε πειστεί για την μείωση του ελληνικού χρέους με πρώτο να αντιδρά τότε τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είπε ότι ούτε το πολιτικό σύστημα ήταν ώριμο, ενώ αντιδρούσαν και οι συντεχνίες με το ΠΑΣΟΚ να πληρώνει πολιτικό και εκλογικό κόστος γιατί συγκρούστηκε με αυτές.
Ερωτηθείς σχετικά με το ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα έχει νέο αρχηγό εδώ και ένα μήνα, είπε ότι και ο ίδιος «σαφώς προϋπήρχε» της 18ης Μαρτίου (μέρα εκλογής του ως προέδρου), ενώ πρόσθεσε ότι το νέο ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε αυτούς που υποστήριξαν το Κίνημα και οι οποίοι είναι τώρα δυσαρεστημένοι και αναποφάσιστοι.
Σε ότι αφορά τα όσα συνέβησαν με την Τρόικα και την μείωση χρέους, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «επανάσταση» την αποδοχή εκ μέρους της ΕΕ της ιδέας για μείωση του ελληνικού χρέους, είπε ότι δεν υπήρξε σύγκρουση με την Τρόικα, αλλά το κενό μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου όπου δεν υπήρχε ανάγκη καταβολής δόσης, χρησίμευσε για την προετοιμασία του «κουρέματος» του χρέους και του PSI, ενώ σε ότι αφορά το δημοψήφισμα επανέλαβε ότι αιφνιδιάστηκε, αλλά στήριξε την κυβέρνηση για να μην χάσει η χώρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα πρωτίστως και παράλληλα τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Αντώνης Σαμαράς συνάντησαν πολύ αρνητικό κλίμα στις Κάννες, πρόσθεσε ότι η παρουσία του στις Κάννες δεν ήταν τυχαία και υπογράμμισε ότι «είχα την υποχρέωση να αποσαφηνίσω το κλίμα, πράγμα που έγινε με την δήλωσή μου επιστρέφοντας από εκεί».
Τέλος ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το πολιτικό πρόβλημα του τόπου τείνει να μετατραπεί σε πρόβλημα δημοκρατίας αν κυριαρχήσει η απελπισία και η ισοπέδωση, που σπρώχνουν και νέους ανθρώπους να στηρίζουν την «Χρυσή Αυγή», ενώ χαρακτήρισε ευοίωνο το μήνυμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, τονίζοντας ότι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν επειγόντως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου