του Αλέξανδρου-Αριστοτέλη Κουπατσιάρη, αναπληρωτή δασκάλου
Σητεία, 9 του Σεπτέμβρη 2015
Αυτό το άρθρο δεν θα είχε γραφεί αν ο αριθμός των αναπληρωτών που εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση της χώρας χρόνο με το χρόνο μειωνόταν ή παρέμενε σταθερός, ως συνάρτηση των διορισμών που θα γίνονταν στις κενές οργανικές θέσεις κάθε χρόνο και την ύπαρξη αναπληρωτών μόνο στις λειτουργικές ανάγκες της εκπαίδευσης.
Τέτοια εποχή λοιπόν, λίγο πριν τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων ανά την Ελλάδα, παρατηρείται να δημοσιεύεται ο τρόπος τοποθέτησης των αναπληρωτών. Να θυμίσω ότι κατά τα προηγούμενα έτη, τουλάχιστον από το 2009 που έχω προσωπικά εικόνα και ιδία εμπειρία, αλλά και για πριν μπορούμε να αναφερθούμε, υπήρχαν Διευθύνσεις Εκπαίδευσης/νομοί που τοποθετούσαν με βάση την πραγματική υπηρεσία, νομοί που τοποθετούσαν μέσω ΠΥΣΠΕ, νομοί που κρατούσαν τη σειρά κατάταξης από τους πίνακες αναπληρωτών, νομοί που κάθε Διευθυντής Εκπαίδευσης με ή χωρίς τη συνδρομή αιρετών και άλλων έκανε ότι ήθελε...κ.α. Τα τελευταία χρόνια βέβαια ακολουθείται ο κανόνας, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, που συνοπτικά αφορά την τοποθέτηση με τα εξής κριτήρια:
α) οι γονείς τεσσάρων παιδιών, που είναι ανήλικα ή σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία
β) οι πάσχοντες από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
γ) οι γονείς με τρία ή δύο ή ένα παιδί
δ) οι έγγαμοι χωρίς παιδιά και
ε) οι έχοντες τα περισσότερα μόρια. Μεταξύ των ανηκόντων στην ίδια κατηγορία που προέρχονται από τον πίνακα Β΄ προτιμώνται οι έχοντες και εντοπιότητα.
Έχω λοιπόν την άποψη ότι το σύστημα, με βάση τις ισχύουσες εγκυκλίους, που εφαρμόζεται αντιβαίνει την ισονομία και οδηγεί σε κατάφορες αδικίες στη σειρά επιλογής σχολείου μετά την πρόσληψη στις οικείες Διευθύνσεις. Δηλαδή για παράδειγμα, αν και υπερβολικό, ένας με 0,5 μόρια προϋπηρεσίας και έγγαμος, κατά το νόμο, διαλέγει πρώτος έναντι άλλου με 50 μόρια προϋπηρεσίας και άγαμο!
Προϋπόθεση πρώτη είναι να δημιουργηθεί ένας πίνακας προϋπηρεσίας που θα έχει αφομοιώσει όλη την προσφερθείσα προϋπηρεσία και το διπλασιασμό των μορίων όσων υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτο και στη συνέχεια δεύτερος πίνακας με όσους έχουν μηδενική προϋπηρεσία. Προϋπόθεση δεύτερη είναι να επικαιροποιηθεί ο πίνακας δυσπρόσιτων σχολείων και μόνο, χωρίς την ύπαρξη απομακρυσμένων κι άλλων, στην πραγματικότητα του 2015.
Η σειρά κατάταξης των αναπληρωτών για επιλογή σχολείου να είναι αποκλειστικά η πραγματική συνολική προϋπηρεσία. Στην περίπτωση της επιτυχίας/επιτυχιών στον ΑΣΕΠ να πριμοδοτούνται όπως πριμοδοτούνται και κατά την ένταξη των επιτυχόντων αυτών στους πίνακες αναπληρωτών. Αυτά αναφορικά με τους έχοντες προϋπηρεσία. Στους μηδενικής προϋπηρεσίας να τηρείται η σειρά κατάταξης με βάση το βαθμό πτυχίου κατά το εξάμηνο κτήσης του πτυχίου. Και στις δύο περιπτώσεις στην τελική κατάταξη να μοριοδοτούνται κατά περίπτωση τα παρακάτω:
1) οι περιπτώσεις αναπηρίας ή ασθενειών κατά την κείμενη νομοθεσία αναλογικά. Δηλαδή ανάλογα με το ποσοστό αντίστοιχη μοριοδότηση. Για 80% κι άνω: 20 μόρια, 67-79%: 15 μόρια και 50-66%: 8 μόρια.
2) η συνυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αν συμπέσει να υπηρετούν στο ίδιο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ: 6 μόρια
3) η εντοπιότητα: 3 μόρια
4) οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί: 4 μόρια
5) και για το ένα παιδί: 3 μόρια. για το δεύτερο: 5 μόρια, για το τρίτο: 6 μόρια και για κάθε άλλο: 7 μόρια.
Η πρόταση λοιπόν που περιγράφεται παραπάνω είναι βήμα προβληματισμού και εξορθολογισμού και βέβαια επιδέχεται διορθώσεις προς τη δικαιότερη μοριοδότηση προς τη σειρά κατάταξης μετά την κλήση στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανάλογα με το τι είναι βαρύνον και τι όχι. Επίσης για λόγους συντομίας δεν επεκτάθηκα σε ειδικές κατηγορίες, όπως χηρεία, διαζευγμένοι κτλ.
Μια σημείωση προς τους συναδέλφους και συναδέλφισσες αναπληρωτές και αναπληρώτριες:
βιώνοντας κι εγώ την αδιοριστία και τα αδιέξοδα των πολιτικών ειδικά των τελευταίων ετών στο χώρο της εκπαίδευσης, ήθελα με αυτό μου το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο, αυτόν δηλαδή που θεωρώ πολιτικά ορθό στη σημερινή εποχή της αδιαφορίας της κοινωνίας για τα προβλήματά της και της ευθείας αμφισβήτησης της πολιτικής και του συνδικαλισμού ως λύση αυτών, μακριά από την πόλωση, τις φωνές, τον τακτικισμό και το λαϊκισμό, να συμβάλω, αν αυτό γίνεται με το παρόν, με προβληματισμούς και προτάσεις πάνω στα προβλήματά μας...
Θα ήθελα λοιπόν να μας ευχηθώ καλή ευκολία για τη νέα σχολική χρονιά και σε αυτούς που προβλέπεται άμεσα και στους υπόλοιπους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου