Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

3 Αυγ 2015

«Καλοκαιρινή εκστρατεία 2015» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας

Με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library, πραγματοποιεί για τέταρτη συνεχή χρονιά την «Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2015». 
Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από 200.000 παιδιά επισκέφθηκαν 140 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα και έλαβαν μέρος σε κάποιες από τις περίπου 8.400 δράσεις που έγιναν συνολικά. 
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας συμμετέχει και φέτος σ’ αυτή την πανελλήνια δράση, μέσα από ένα καλοκαιρινό ταξίδι γνώσεων και φαντασίας, στο οποίο είναι όλοι καλεσμένοι. 

Από την έναρξη της «Καλοκαιρινής εκστρατείας 2015», δηλαδή σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας έγιναν 28 συναντήσεις, υπό το γενικό τίτλο «Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη…». Όσον αφορά την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή από τη Δευτέρα 27 έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου, έγιναν οι εξής δράσεις: 


 «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ο χάρτης του κόσμου»

Μαζί με το Γιάννη Ζαμπούνη, ο οποίος μας υποδέχθηκε στην πλαζ Αστέρια στην παραλία της Χαλκίδας, μάθαμε πώς να φτιάχνουμε παλιούς χάρτες για να ανακαλύψουμε τους χαμένους θησαυρούς και χρησιμοποιήσαμε την πυξίδα μας για να προσανατολιστούμε στα μακρινά μας ταξίδια. Επίσης, με τη βοήθεια της Ιωάννας Τσατσαρώνη, αποτυπώσαμε με πολλά χρώματα και διάφορα σχέδια τις ιστορίες του χάρτη μας για να μην τις ξεχάσουμε! 
«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι πειρατές»

Με τη βοήθεια της μηχανής του χρόνου και τη συνδρομή του Γιάννη Ζαμπούνη, μεταφερθήκαμε σε άλλες εποχές και μεταμορφωθήκαμε σε πειρατές. Από την πλαζ Αστέρια, υπό την καθοδήγηση του «Καπετάν Κουπή», σαλπάραμε με το πειρατικό μας καράβι για ένα μαγικό ταξίδι, αντιμετωπίζοντας περιπέτειες πολλές: Ήρθαμε αντιμέτωποι με τα κύματα, τα βάλαμε με τον αέρα και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, αντιμετωπίσαμε τους εχθρούς μας αλλά στο τέλος βρήκαμε το χαμένο θησαυρό και μοιραστήκαμε το χρυσάφι δίκαια. 

«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… Μάγοι και μάγισσες κρύβονται στη βιβλιοθήκη!»

Αφού μετατρέψαμε το χώρο της Βιβλιοθήκης σε μηχανή του χρόνου, διαβάσαμε παραμύθια με μάγους και μάγισσες και ανακαλύψαμε τη δύναμη του καλού έναντι του κακού με τη βοήθεια της Κατερίνας Γατσαποστόλη, της Ευαγγελίας Σκουφά και της Ιωάννας Τσατσαρώνη. 

«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… Χορεύουμε μαγοχορούς πάνω στα σκουπόξυλά μας!»

Με τη συνδρομή της Αφροδίτης Ολυμπίου και της Μαίρης Τακλή, ανακαλύψαμε μαγικά φίλτρα και ραβδάκια, φορέσαμε μαγικά καπέλα, καβαλήσαμε τη μαγική μας σκούπα και ταξιδέψαμε σε μαγισσοχώρες χορεύοντας και τραγουδώντας. 

«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια φανταστική χώρα των ζώων»


Επιλέγοντας τα κατάλληλα βιβλία, με τη βοήθεια της Ευαγγελίας Σκουφά, στήσαμε μια έκθεση όλων των ζώων που πρωταγωνιστούσαν στις ιστορίες τους και μιλήσαμε για τις συνήθειές τους και τη σχέση τους με τους ανθρώπους. 

«Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το κυνήγι του θησαυρού»

Με βοηθούς μας την Κατερίνα Γατσαποστόλη και την Ελένη Αθηναίου, εντοπίσαμε ιστορίες με διάφορα ζώα, παίξαμε το κυνήγι θησαυρού στα ράφια της Βιβλιοθήκης, εξιστορήσαμε τις περιπέτειές των ζώων-πρωταγωνιστών και αποτυπώσαμε τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους στο χαρτί. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου