Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

12 Ιουλ 2015

Το Eurogroup ζητάει πρώτα τα μέτρα - Φόβοι ότι αναφέρει το Grexit

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα μέχρι να κάνει αλλαγές σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό σύστημα και να ενισχύσει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει το προσχέδιο της δήλωσης των υπουργών της Ευρωζώνης μετά από τη σύσκεψη της Κυριακής.


16:50 Δεν θα υπάρξει τελικά κοινό ανακοινωθέν, οι διαφωνίες δεν το επιτρέπουν
15:53 Το Keep Talking Greece τουίταρε ότι η ανακοίνωση του Eurogroup αναμένεται την επόμενη ώρα

Ολλανδός πρωθυπουργός: Μέτρα, αλλιώς Grexit

15:52 Μαρκ Ρούτε (Ολλανδός πρωθυπουργός): Η ελληνική πρόταση συζητήθηκε για εννιά ώρες στο Eurogroup και ξανά σήμερα. Δεν θα το σχολιάσω αυτό. Ο δρόμος προς τη βοήθεια θα ανοίξει όταν οι Ελληνες θα είναι έτοιμοι να πάρουν μέτρα ώστε η ελληνική οικονομικά να μπορεί να συντηρηθεί μόνη της.

Αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία για τη διαπραγμάτευση του προγράμματος ESM, τότε το Grexit είναι από μόνο του γεγονός. Σήμερα θα δούμε αν οι Ελληνες μπορούν να πειστούν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα με αντάλλαγμα τη στήριξη. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ως χώρα, ανεξάρτητα από τη βοήθεια, πρέπει απλά να πάρεις από μόνη σου αυτά τα μέτρα, αν πιστεύεις ότι είναι σημαντικά. Δεν θα σχολιάσω γιατί ακυρώθηκε η Σύνοδος των 28.

15:51 Διαφορετική εκδοχή παρουσιάζει το ιταλικό Reuters για το προσχέδιο του Eurogroup. Το κοινό σημείο είναι πάντως ότι οι υπουργοί δεν θεωρούν ότι υπάρχει η βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις του τρίτου προγράμματος. Επίσης, κοινό σημείο είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αλλαγές που αφορούν ΦΠΑ, συντάξεις, ΕΛΣΤΑΤ.

Το Reuters μεταδίδει ότι επιπλέον η ευρωζώνη απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος, ζητά την ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και μεταφορά δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ. σε ταμείο για να πουληθούν και να αποπληρωθεί μέρος του χρέους.

15:50 Η Τάρα Παλμέρι, δημοσιογράφος του Politico τουίταρε πριν από λίγη ώρα: 

«Aξιωματούχος της ΕΕ: Προσωρινό Grexit και ιδιωτικοποίηση των δημοσίων περιουσιακών της στοιχείων περιλαμβάνεται στο 4 σελίδων έγγραφο του Eurogroup που θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής».

Λίγο αργότερα ξανατούιταρε: «Απαιτήσεις στο τραπέζι από αξιωματούχο της ΕΕ: Αν οι διαπραγματεύσεις ξαναξεκινήσουν η Ελλάδα θα χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία, αν δεν υπάρξει συμφωνία προσωρινό Grexit». 

Τι λέει το Reuters

Σύμφωνα με το Reuters, οι προϋποθέσεις που ορίζει το προσχέδιο δεν επέτρεψε στους υπουργούς του Eurogroup να πάρουν απόφαση για το επόμενο χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα, επειδή αυτοί οι όροι θα πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή.
«Το Eurogroup... κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ακόμη η βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα», αναφέρει το προσχέδιο σύμφωνα με το Reuters.

Για να ξεκινήσουν αυτές οι συζητήσεις, οι υπουργοί θέλουν πρώτα από η Ελλάδα να βελτιώσει το σύστημα που αφορά τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, να διευρύνει τη φορολογική βάση για να ενισχύσει τα έσοδα και να ενδυναμώσει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
«Μόνο μετά από τη νομική εφαρμογή των προαναφερόμενων μέτρων μπορούν οι διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο κατανόησης να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες που θα έχουν ολοκληρωθεί», αναφέρει ακόμη το προσχέδιο που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών που ξεκινά στις 5 μ.μ.

WSJ: Αναφέρει και το Grexit

Τη γερμανική πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για πέντε χρόνια περιλαμβάνει το προσχέδιο του Eurogroup που συντάσσεται αυτή την ώρα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.
Η συνεδρίαση διήρκεσε 2,5 ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα ήταν δύσκολες.

Με αρνητικές δηλώσεις προσήλθαν λίγο μετά τις 12:30 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, αν και νωρίτερα η ανακοίνωση για ακύρωση της Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ γέμισε πολλούς με αισιοδοξία.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου