Για τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τις ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα που βρίσκεται σε οριακό σημείο μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ μίλησε για όλα όσα έχουν γίνει στα Eurogroup, για τις προτάσεις που έχουν έρθει στην Ελλάδα, γιατί προτείνει η ελληνική κυβέρνηση «όχι» και δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες, καθώς και ότι θα λυθούν όλα μετά από μια συμφωνία που θα έρθει μετά την Κυριακή αν υπερισχύσει το «όχι» που προτείνει.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ.Βαρουφάκης απόψε στην ΕΡΤ:
Το Eurogroup είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία συζήτησης και διαπραγματεύσεων. Σήμερα η κα Μέρκελ εξέφρασε ότι η άποψη της είναι να περιμένουμε δημοψήφισμα πριν αρχίσουμε την συζήτηση ξανά. Το Eurogroup στην πλειοψηφία του σήμερα ακολούθησε ίδια γραμμή. Η Γαλλία μόνο είχε άλλη άποψη, ο κ.Σαπέν έλεγε ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Τρία Eurogroup έθεσαν θέματα στο τι σημαίνει το δημοψήφισμα.
Τους εξήγησα στους εταίρους ότι η σύσταση μας για «όχι» προς τον λαό, είναι υπέρ του ευρώ για μια ευρωπαϊκή πορεία και αμοιβαίως επωφελή λύση. Το «όχι» αφορά την λογική πρότασης που ήρθε από τους θεσμούς.
Είμαι πολιτικός 5-6 μήνες μόνο. Θα μιλήσω ως ένας πρωτόλειος πολιτικός. Μου κάνει εντύπωση η πλήρης αναντιστοιχία όσων λένε σε αίθουσες και μετά σε δηλώσεις. Η συζήτηση μου με τον κ.Σόιμπλε είναι πολύ καλή. Με καταλαβαίνει καλά και εγώ το ίδιο. Είναι αναντίστοιχα όμως όσα λέει και όσα λέμε μεταξύ μας μετά. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτε άλλο. Τα άλλα είναι επικοινωνιακός θόρυβος.
Το Εurogroup είναι θεσμός, δεν είναι ουσιαστικό βήμα για διάλογο. Μιλάνε πρώτα θεσμοί, μετά ο αρμόδιος υπουργός που έχει το θέμα με 7-8 λεπτά και μετά οι υπόλοιποι με 6. Δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικά πράγματα στα Eurogroup. Έρχονται όλοι με δεδομένες θέσεις.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα τα έχουν. Χθες καταθέσαμε νέες προτάσεις πάνω στις δικές τους. Ήταν πρόταση για ΦΠΑ, συντάξεις, θέματα αγοράς προϊόντων και ιδιωτικοποιήσεων. Πρέπει να πούμε στον κόσμο για την ουσία. Το ένα είναι το πακέτο μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πολίτικης. Εχουμε εντυπωσιακή σύγκλιση εδώ και καιρό σε αυτό. Μετά πήγαμε στο χρηματοδοτικό πακέτο και το χρέος. Για να κουμπώσει η συμφωνία, για να γίνει βιώσιμο. Είπαμε όχι στην πρόταση της 25ης Ιουνίου, γιατί δεν ήταν βιώσιμη πρόταση. Δεν ήταν μέσα σε σχέδιο με αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση. Είπαμε «όχι» για να βγει από το μυαλό όλων ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε πάλι διαπραγματεύσεις, απειλές και συζήτηση grexit.
Δευτέρα πρωί θέλουμε να πάμε σε συζήτηση για την βιωσιμότητα λύσης, μην διαπραγματευόμαστε ξανά. Μας έκαναν πρόταση μη λύσης του προβλήματος. Ήθελαν νέο μνημόνιο τον Οκτώβριο. Για αυτό πήγαμε σε δημοψήφισμα, δεν είχαμε εντολή για κάτι τέτοιο από τον λαό όμως. Δευτέρα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πάμε σε λύση που θα προσποιείται ότι έλυσε, ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν υπογράφουμε μία συμφωνία η οποία προσποιείται ότι λύνει το πρόβλημα
Στις 25 Ιουνίου μας ήρθε η τελική πρόταση θεσμών, λίγο πριν αρχίσει το τέλος του προγράμματος. Ένα κείμενο συγκροτημένο, με τρία μέρη. Μας παρουσιάστηκε ως τελεσίγραφο. Το παίρνουμε ή το αφήνουμε. Αν το παίρναμε και υπογράφαμε που είχαμε εντολή από τον λαό, θα έμπαινε μετά το θέμα της βιωσιμότητας. Ο Σόιμπλε έλεγε ότι ούτε αυτό δεν θα μπορούσε να το περάσει από την γερμανική Βουλή. Ούτε η Γερμανία το θεωρούσε βιώσιμο ή ότι θα το πέρναγε από την Βουλή της. Εμείς θέλαμε να το περάσουμε από την κρίση του ελληνικου λαού.
Οι θεσμοί μας κάνουν συνεχώς προτάσεις τελευταία. Και καλές. Το δημοψήφισμα τους ενεργοποίησε. Λένε τώρα δεν υπάρχει πια η πρόταση. Σήμερα και χθες μιλάγαμε για το μεταρρυθμιστικό της πρότασης της 25ης Ιουνίου. Αυτό είναι τακτικισμός από μέρους τους. Αν είχε λήξει η ιστορία τι κάναμε χθες και σήμερα; Προφανώς δεν έχει λήξει τίποτε.
Την πρώτη εβδομάδα που ήμουν υπουργός ήρθε ο κ.Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο να γνωριστούμε. Εκείνη την ιστορική ημέρα, με ότι έγινε στην συνέντευξη Τύπου, μου είπε στο γραφείο μου «μνημόνια ή το πρόγραμμα θα καταρρεύσει». Τον ρώτησα αν μας απειλείται με έξοδο από ευρώ, και μου είπε «όχι». Τον ρώτησα αν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες και θα πάνε σε capital controls και μου είπε προφανώς. Υπήρχε σχέδιο από την πρώτη μέρα που βγήκαμε κυβέρνηση. Η Ευρώπη ξέρει να βρει λύση από τα σαγόνια της αποτυχίας έστω και στο τέλος.
Το να δώσουμε την δική μας πρόταση στο δημοψήφισμα για να ψηφίσει ο λαός είναι άτοπο. Με την πρόταση των θεσμών, έχει ουσία το δημοψήφισμα. Αυτό κάνουμε. Συνεχώς καταθέσουμε προτάσεις. Μία φορά έκαναν πρόταση οι θεσμοί, στις 25 Ιουνίου. Και αυτό δίνουμε στο λαό. Οι πολίτες αποφασίζουν, ο λαός είναι κυρίαρχος στην Ελλάδα.
Στόχος μας είναι η συμφωνία. Είμαι διατεθειμένος να ξεχάσω ότι έγινε και έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ο Ραχόι έλεγε να πέσουμε ως κυβέρνηση, είχε έρθει και στην Ελλάδα προεκλογικά να βοηθήσει τη ΝΔ. Η Ευρώπη έχει καθήκον να βρει λύση. Θα έχει κόστος για όλους αν δεν το κάνει. Δευτέρα πρωί πάμε σε συμφωνία με το αγκάθι να βγαίνει εκτός.
Τα ΑΤΜ θα έχουν λεφτά κανονικά. Στο Υπουργείο έχουμε ομάδα δράσης που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα θέματα. Έκλεισαν τις τράπεζες μας.
Η πιο σημαντική απόφαση σήμερα είναι της ΕΚΤ και λέω ότι βοήθησε ο κ.Ντράγκι θετικά σε αυτό, δηλαδή να απορριφθεί η πρόταση πολλών γερακιών να κουρευτούν τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Βοήθησε μαζί με τον κ.Στουρνάρα και το χαιρετίζω αυτό. Ήταν κίνηση καλής θέλησης. Μπορούμε να προχωρήσουμε τώρα στο δημοψήφισμα. Η Ελλάδα είναι και θα είναι στο ευρώ. Πάμε για την καλύτερη λύση. Εμείς προτείνουμε βιώσιμη λύση με μια μετριοπαθή πρόταση.
Από τις 25 Ιανουαρίου έχουμε διαφωνίες μέσα στην ομάδα του ΥΠΟΙΚ, αλλά είμαστε ενωμένοι. Ο Τύπος προσπαθεί να δημιουργήσει χάσματα, αλλά δεν θα τα καταφέρει.
Αμέσως μετά την λύση θα λυθεί το θέμα με τις τράπεζες. Η Κύπρος ήταν άλλο θέμα. Είχε άλλο πρόβλημα, με τράπεζες και καταθέσεις. Έχουμε πρόβλημα διαπραγμάτευσης εμείς. Εμάς μας έκλεισαν τις τράπεζες από την Ευρώπη. Μετά την συμφωνία που θα κάνουμε αυξάνει τον ELA η ΕΚΤ, λύνεται το θέμα και μετά βγαίνουμε και από τον ELA.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου