Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

2 Ιουλ 2015

Εκλεισαν οι πόρτες μέχρι το δημοψήφισμα

Τέλος στις συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα της Κυριακής έβαλαν οι υπουργοί Οικονομικών στη σημερινή τηλεδιάσκεψη. 

Όπως είπε σε μαγνητοσκοπημένη του δήλωση αμέσως μετά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεδομένης της πολιτικής κατάστασης και της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρξε έδαφος για ουσιαστική συζήτηση. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε τη θλίψη του για την παρούσα κατάσταση, δεδομένου, όπως είπε ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ και την ευρωζώνη.


Από την πλευρά του πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι το Eurogroup θεωρεί ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα κινείται στην σωστή κατεύθυνση, ενώ ο ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan van Overtveldt μίλησε σύμφωνα με τους FT για ένα «μείγμα οργής και απογοήτευσης».

«Δεν μας έκαναν όλους να γελάσουμε… η παρούσα ελληνική κυβέρνηση ζητά από τον ελληνικό λαό εντολή. Είναι δύσκολο να διαπραγματευτείς με μια κυβέρνηση που ζητά εντολή», είπε σε συνέντευξη.

Η δήλωση

Συζητήθηκαν οι δυο επιστολές του πρωθυπουργού αλλά και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, είπε ο Ντάισελμπλουμ. 

«Πρώτα απ’ όλα αναφορικά με το αίτημα της παράτασης του παλαιού προγράμματος, που συζητήσαμε χθες επιβεβαιώσαμε τη θέση που είχαμε από το περασμένο Σάββατο. Η πολιτική κατάσταση δεν άλλαξε. Δεν υπάρχει έδαφος για παράταση. Ετσι, δυστυχώς το πρόγραμμα έληξε τα μεσάνυχτα χθες το βράδυ.

Δεύτερον, υπήρξαν οι προτάσεις από τις ελληνικές αρχές για περαιτέρω αλλαγές στις προτάσεις των θεσμών. Αυτή τη στιγμή απλά λάβαμε υπόψη αυτές τις προτάσεις. Η βασική απόφαση ήταν ότι, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, την άρνηση των προηγούμενων προτάσεων, το δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του «όχι», δεν υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συζητήσεις σε αυτό το σημείο.

Δεν θα υπάρξουν συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, είτε στο Eurogroup είτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Απλά θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή και θα το λάβουμε υπόψη.

Τέλος, απλά μπορώ να πω ότι λυπάμαι πολύ για την κατάσταση, δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης στο οποίο τον στηρίζουμε απόλυτα», κατέληξε η δήλωση.

πηγή:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου