Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ελληνες, για το δημοψήφισμα, μετά από μία εβδομάδα- κόλαση, με κλειστές τράπεζες, ελέγχους κεφαλαίων, ατελείωτες ουρές μπροστά από ΑΤΜ και εικόνες ντροπής με συνταξιούχους που στριμώχνονταν για ώρες μπροστά από τα υποκαταστήματα για να πάρουν μέρος της σύνταξής τους.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 μ.μ., με τους ψηφοφόρους να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο «Ναι» και το «Οχι» στην πρόταση των δανειστών. Μία πρόταση που πλέον δεν είναι πάνω στο «τραπέζι», ενώ από το αποτέλεσμα θα καθοριστεί και το πώς θα συνεχιστούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, αλλά και το τι θα συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες.
Αλλωστε, τη Δευτέρα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αναθεωρήσει την πολιτική της για την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις την εβδομάδα που προηγήθηκε είχε αποφασίσει να «παγώσει» τον ELA. Στο μεταξύ, από την Παρασκευή προκάλεσε έντονη ανησυχία το σενάριο που δημοσίευσαν οι Financial Times για πλάνο «κουρέματος» καταθέσεων, το οποίο διέψευσαν η Λούκα Κατσέλη και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών το απόγευμα του Σαββάτου.
Αν και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, μέχρι άλλα υψηλόβαθμα μέλη της, έχουν δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα έπειτα από το δημοψήφισμα θα έχει κλείσει η συμφωνία, τα μηνύματα των προηγούμενων ημερών από την ευρωζώνη μιλούν για το αντίθετο. Ιδιαίτερα η γερμανική κυβέρνηση, όπως και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν επισημάνει σε κάθε τόνο ότι η συμφωνία ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα δεν θα έρθει σύντομα, καθώς πλέον η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε νέα βάση, με νέους όρους, έπειτα από τη λήξη του προγράμματος. Ολα αυτά, με το χρόνο να πιέζει, καθώς οι τράπεζες είναι κλειστές- σύμφωνα με δήλωση του Αλέξη Τσίπρα θα ανοίξουν μόνο με συμφωνία- ενώ πλησιάζει και η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα, καθώς στις 20 Ιουλίου έρχεται πληρωμή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στις 21.00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος
Οσο για το πότε θα μπορούμε να έχουμε μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος, ο Μιχάλης Καριώτογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θα διαχειριστεί την παρουσίαση του αποτελέσματος, σημείωσε ότι για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις:
να έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων της χώρας,
αυτά τα εκλογικά τμήματα να είναι ισόποσα κατανεμημένα ανά την επικράτεια και
η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων να είναι άνω του 4%. Αντιθέτως, όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» τόσο πιο αργά θα εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα.
Βασική προϋπόθεση για ασφαλές αποτέλεσμα στις 21:00 είναι να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.
Ωστόσο, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα παράτασης της εκλογικής διαδικασίας έως και κατά δύο ώρες, σε εκλογικά τμήματα όπου υπάρχουν ακόμη ουρές εκλογέων. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η μετάδοση αποτελεσμάτων πριν κλείσουν οι κάλπες και στο τελευταίο εκλογικό τμήμα.
Η ασφαλής εκτίμηση θα είναι δυνατή τόσο γρήγορα χάρη στο σύστημα SRT, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2006. Αποτελείται από ειδικά κινητά τηλέφωνα που μοιράζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους 4.800 εκλογικών τμημάτων, οι οποίοι ενημερώνουν γρήγορα την εταιρεία για το αποτέλεσμα.
Exit poll δεν θα υπάρξουν αυτή τη φορά, αλλά θα μεταδοθούν στις 19:00 οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ποια ψηφοδέλτια θα είναι έγκυρα
Στο δημοψήφισμα, για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο οι πολίτες θα πρέπει να σημειώσουν έναν σταυρό εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την απάντηση «Ναι (εγκρίνεται)» ή «Οχι (δεν εγκρίνεται)».
Κάθε άλλο σύμβολο καθιστά το ψηφοδέλτιο άκυρο. Εγκυρα είναι και τα ψηφοδέλτια στα οποία ο σταυρός έχει σημειωθεί εκατέρωθεν της προτιμώμενης απάντησης.
Πού ψηφίζετε
Μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου μπορούν να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι για το πού θα ψηφίσουν.
Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (πατήστε ΕΔΩ), όπου βάζοντας κάποιος τα στοιχεία του μαθαίνει πού ψηφίζει.
Εναλλακτικά, έχει τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 213 136 1500 για το διάστημα που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.
Τι ισχύει για τους ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015. Σε Αττική, Πειραιά, Θεσσαλονίκη πρέπει να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα που αντιστοιχεί στο επώνυμό τους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ψηφίζουν στο τελευταίο τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος του τόπου διαμονής τους.
Ανοιχτά τα γραφεία διαβατηρίων
Ανοιχτά θα είναι τα γραφεία διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το ωράριο λειτουργίας των γραφείων διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα ορίζεται από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι και τη λήξη αυτής, δηλαδή κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00.
Επισημαίνεται ότι το προσωπικό των γραφείων θα παρέχει τις υπηρεσίες του προς το κοινό, για την παράδοση των διαβατηρίων, που έχουν ήδη εκτυπωθεί και είναι έτοιμα για να τα παραλάβουν οι δικαιούχοι τους, προκειμένου να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τα γραφεία διαβατηρίων μπορούν οι πολίτες να βρουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr/ Οδηγός του Πολίτη - Δικαιολογητικά (http://www.passport.gov.gr)
Πηγή: www.iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου