Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

11 Ιουλ 2015

Όλα τα σενάρια για την κυβέρνηση: Εκλογές, οικουμενική, ανασχηματισμός

Και τώρα τι; Είναι το ερώτημα μετά την δραματική ψηφοφορία που ανέδειξε τα βαθιά προβλήματα που έχει στο εσωτερικό του ο ΣΥΡΙΖΑ αφού οι ηχηρές διαφοροποιήσεις βουλευτών του δείχνουν ότι είναι δύσκολη η αδιασάλευτη πορεία της κυβέρνησης.

Πλέον όλα τα πολιτικά δεδομένα είναι ανοικτά και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε συγχαρητήρια μετά τα 251 «ναι» που πήρε, ο προβληματισμός είναι έντονος και όλα τα σενάρια ανοικτά αφού ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «ή πάμε όλοι μαζί ή πέφτουμε όλοι μαζί» και είχε δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία.
Τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση είναι τα εξής:
  1. Το ένα σενάριο είναι να περιμένει ο κ. Τσίπρας την επόμενη ψηφοφορία, αν η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι καλή και έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Εκεί να ζητήσει εκ νέου κάποιου είδους ψήφο εμπιστοσύνης και αν εκεί υπάρξουν ξανά διαφοροποιήσεις να πάει αμέσως σε εκλογές, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως αν χάσει τη δεδηλωμένη εκ νέου και αντιληφθει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει σε ομηρία και με το κόμμα του βαθιά διχασμένο.
  2. Το δεύτερο σενάριο είναι να αφήσει πίσω του τη χθεσινή τραυματική εμπειρία της ψηφοφορίας και να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα ώστε να συνεχίσει με την παρούσα κυβέρνηση, ίσως με κάποιες παραιτήσεις. Θα γίνουν πολιτικές ζυμώσεις και… μασάζ ώστε να περάσουν τα μέτρα χωρίς να ξαναχαθεί η δεδηλωμένη. Είναι το καλύτερο σενάριο, ωστόσο, οι δηλώσεις που έχουν γίνει από τους «αντάρτες» και γενικότερα η στάση τους δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ σοβαρά προβλήματα συνοχής, κάτι που άλλωστε όλοι γνώριζαν με τις γνωστές συνιστώσες που είχαν «ηρεμήσει» εξαιτίας της κυβερνητικής προοπτικής.
  3. Το σενάριο του νέου… ανάρτικου την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή και να οδηγηθούμε σε διαδικασία εξεύρεσης νέας πλειοψηφίας χωρίς εκλογές. Τότε παίζει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στήριξη βουλευτών και ενός μεταβατικού πρωθυπουργού που θα κληθεί να εφαρμόσει την συμφωνία με τους δανειστές. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχει μακρύ βίο αλλά μπορεί και βραχύ και το φθινόπωρο να πάμε σε εκλογές και ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ομως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει πρακτικές «τύπου Παπαδήμου», δηλαδή να στηρίξει κυβέρνηση με άλλους πρωθυπουργούς, «δοτούς» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει πολλάκις.
  4. Δεν αποκλείεται να θελήσει ο πρωθυπουργός να... μπαλώσει τις πληγές με ριζικό ανασχηματισμό και με αποχώρηση των ΑΝΕΛ ή άλλων υπουργών και τη συνεργασία π.χ. με το Ποτάμι. Υπάρχουν άλλωστε πολλά κενά στον κυβερνητικό σχηματισμό. Π.χ. είναι κενή η θέση που είχε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, του αναπληρωτή υπουργού. Επίσης, ο Ν. Χουντής μπορεί να αποχωρήσει από το υπ. Εξωτερικών και να αντικαταστήσει τον Μ. Γλέζο στην ευρωβουλή. Βεβαίως, θα πρέπει να αντικατασταθούν οι υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας, Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Κ. Ησυχος.
  5. Υπάρχει και το δραματικό σενάριο της ρήξης με τους δανειστές, της οριστικής χρεοκοπίας και των πολιτικών εξελίξεων που θα είναι απρόβλεπτες. Στο σενάριο αυτό τα πάντα ανατρέπονται και πάει περίπατο ακόμη και η πολύ δυνατή εξουσιοδότηση που δόθηκε στον Αλ. Τσίπρα με τις 251 ψήφους.

http://www.imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου