Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

9 Ιουν 2015

Πώς γίναμε... Ζάμπια

Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα μας ήταν αυτή που υπέβαλε αίτημα να πληρωθούν όλες οι δόσεις του ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου. Και το αίτημά της έγινε αποδεκτό. Αντιθέτως, πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης (που αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις αλλά μετέχει από τα μετόπισθεν στις τηλεδιασκέψεις) επέμενε ότι το ΔΝΤ από μόνο του μας προσέφερε τη διευκόλυνση στις δόσεις.
Λέει μάλιστα (προφανώς για να γίνει πιο πειστικός) ότι όντως τον περασμένο Απρίλιο είχαμε προτείνει στο ΔΝΤ να πληρώσουμε τις δόσεις στο τέλος του μήνα. Τότε το ΔΝΤ έδωσε αρνητική απάντηση με το επιχείρημα ότι αυτό έγινε μόνο μία φορά σε αφρικανική χώρα, τη Ζάμπια, πριν από χρόνια και έκτοτε άλλαξαν οι κανόνες. Μάλλον μας... λυπήθηκαν και αποφάσισαν να αλλάξουν ξανά τους κανόνες για χάρη μας.

Το ερώτημα που τώρα τίθεται είναι: Θα πληρώσουμε στο τέλος Ιουνίου συνολικά όλες τις δόσεις προς το ΔΝΤ; Μην το παίρνετε δεδομένο ότι θα πληρώσουμε γιατί όπως μου είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης (αμέσως μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή): «Αν δεν το πληρώσουμε, τι θα μας κάνουν; Το πολύ-πολύ να μας δώσουν παράταση, δηλαδή να πληρώσουμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μαζί στο τέλος Ιουλίου». Το έλεγε σοβαρά, με το επιχείρημα ότι όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να υπάρξουν εκ μέρους της κυβέρνησης κάποιες κινήσεις πίεσης προς τους δανειστές. Η πρώτη είναι αυτή που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας για τις συλλογικές συμβάσεις και η δεύτερη είναι η νομοθέτηση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.  Και αυτό θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν σύντομα, προτού αρχίσουν τα θερινά τμήματα στη Βουλή. Είναι ένας τρόπος, όπως είπε, να τους πιέσουμε λιγάκι - «τι άλλο να κάνουμε;».


http://www.tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου