Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

2 Απρ 2015

Βούτσης: Θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, όχι το ΔΝΤ αν δεν πάρουμε χρήματα

Σαφή προειδοποίηση, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποπληρώσει εγκαίρως τη δόση της 9ης Απριλίου προς το ΔΝΤ, αν δεν υπάρξει ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα διατύπωσε ο Νίκος Βούτσης.

Σε δηλώσεις του στο Spiegel, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει πρώτα μισθούς και συντάξεις και μετά θα ζητήσει να καταβάλει αργότερα τη δόση προς το ΔΝΤ, αν δεν εκταμιευθούν χρήματα προς την Αθήνα.
«Απειλή από την Αθήνα: Η Ελλάδα δεν θα τηρήσει την προθεσμία πληρωμής στο ΔΝΤ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Spiegel, που κάνει λόγο για «άνευ προηγούμενου προσβολή» και κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει 450 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Αν αυτό δεν συμβεί «Θα είναι ξεκάθαρη παραβίαση των άρθρων του καταστατικού του ΔΝΤ, σύμφωνα με τα οποία μία αποπληρωμή δεν μπορεί να αναβληθεί. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του ΔΝΤ», τονίζει το γερμανικό περιοδικό. Σύμφωνα με την Telegraph, στα 70 χρόνια ιστορίας του ΔΝΤ, μόνο χώρες σαν το Σουδάν, τη Ζιμπάμπουε και τη Σομαλία έχουν αναβάλει μία πληρωμή προς το Ταμείο.
«Δεν έχουμε πάρει χρήματα από τον Αύγουστο. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να τακτοποιεί τα χρέη της μόνο από τους δικούς της πόρους, χωρίς να παίρνει δάνεια», δήλωσε στο Spiegel ο κ. Βούτσης.
«Αν δεν πάρουμε χρήματα ως τις 9 Απριλίου, πρώτα θα καλύψουμε τους μισθούς και τις συντάξεις και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους συναίνεση και κατανόηση για να μην πληρώσουμε τα 450 εκατομμύρια προς το ΔΝΤ εγκαίρως», πρόσθεσε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτό θα πρέπει να γίνει με συμφωνία, ώστε να μην συμβεί πιστωτικό γεγονός».  
Τα χρήματα αρκούν μέχρι τα μέσα Απριλίου, τόνισε ο κ. Βούτσης, ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα ζητά τα 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και το 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, καθώς και στις δύο περιπτώσεις είναι χρήματα τα οποία δικαιούται η χώρα.

 Αντίδραση ΠΑΣΟΚ
«Σήμερα εκτός από την ανοικτή σύγκρουση Κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής είχαμε και ανοικτή σύγκρουση της Κυβέρνησης (δηλαδή του κ. Τσίπρα) με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση ως προς την καταβολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της χώρας στο  ΔΝΤ» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:
«Πώς είναι όμως δυνατόν ο κ. Βούτσης να έχει εκφραστεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε διεθνές περιοδικό χωρίς συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό; Μήπως η επανόρθωση δεν αφορά τον κ. Βούτση, αλλά τις αντιφατικές και ακαταστάλακτες απόψεις του ίδιου του κ. Τσίπρα σε μείζονα θέματα;
Πάντως η 1η Απριλίου, θα μπορούσε να καθιερωθεί ως ημέρα κυβερνητικού συντονισμού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου