Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

4 Μαρ 2015

Πώς να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών. Σε αντίθεση με τους ενήλικες όμως, όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, πολλές φορές χρειάζεται εντατική ενασχόληση και παρατήρηση, για να διαπιστώσουμε αν έχουν έλλειμμα αυτοπεποίθησης.


Τι εννοούμε λοιπόν όταν μιλάμε για αυτοπεποίθηση στα παιδιά; Η έννοια της αυτοπεποίθησης έχει να κάνει με τη θετική εικόνα του εαυτού, την πεποίθηση ότι αξίζουμε και ότι είμαστε σημαντικοί, τη δεξιότητα να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετυχαίνουμε, την αποδοχή και την αξίωση της αγάπης των άλλων, τη δεξιότητα να ξεπερνάμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες της ζωής.
Τα παιδιά χωρίς αυτοπεποίθηση είναι ανυπόμονα, αποτυγχάνουν στους στόχους τους, καθώς αυτοί δεν είναι ρεαλιστικοί, δεν μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους, δε δέχονται την ήττα τους και καταρρακώνονται στις αποτυχίες τους, είναι απαισιόδοξα και δε σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους.

Χρήσιμες τεχνικές για τους γονείς
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για την ευτυχία των παιδιών τους, οι γονείς να καλλιεργούν με κατάλληλο τρόπο την αυτοπεποίθησή τους. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να το πετύχουν:
Να καθρεφτίζουν τα προτερήματα και τα χαρίσματα των παιδιών τους. Αυτό βέβαια είναι χρήσιμο μόνο όταν γίνεται με γνήσιο τρόπο. Τα παιδιά συχνά αντιλαμβάνονται τη χειραγώγηση και χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους γονείς τους. Αν όμως αυτοί έχουν μία σταθερή «καλή ματιά» προς τα παιδιά τους, τα εξοπλίζουν με αυτοπεποίθηση.
Πώς να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σαςΝα τα ενθαρρύνουν σχετικά με τα όνειρα και τις επιδιώξεις τους. Να δείχνουν δηλαδή με τον τρόπο τους ότι πιστεύουν σ’ αυτά και να μη διστάζουν να τους το εκφράζουν. Ταυτόχρονα, να τα ενθαρρύνουν να πάρουν ρίσκα και να εκτίθενται με ασφάλεια.
Να τα εμπιστεύονται. Να τους αναθέτουν δουλειές και θελήματα ανάλογα με την ηλικία τους και να εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις που τα ίδια τα παιδιά είναι πρόθυμα να πάρουν. Για παράδειγμα: «Μπορείς να παίξεις με τις φίλες σου, αν δεσμευτείς ότι θα τελειώσεις τα μαθήματά σου μέχρι τις 9.»
Να τα βοηθούν να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους. Να τα ενθαρρύνουν να εξελίξουν κάποιο ταλέντο τους ή  ακόμα και να πειραματιστούν ώστε να διερευνήσουν τα ταλέντα τους.
Η αυτοπεποίθηση στη ζωή των παιδιών είναι μείζονος σημασίας για την ευτυχία τους. Δυστυχώς όμως δεν καλλιεργείται από γονείς που δε νιώθουν έτσι και οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Από ένα γονιό με γνήσια, θετική αυτοεικόνα θα γεννηθεί ένα παιδί με αντίστοιχα συναισθήματα. Για το παιδί ενός γονιού παραιτημένου από τη ζωή και τον ίδιο του τον εαυτό όμως τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Το σημαντικότερο ρόλο για την αυτοπεποίθηση του παιδιού παίζει λοιπόν η αυτοεικόνα του ίδιου του γονέα και ο τρόπος που έχει επιλέξει να ζει τη ζωή του.



www. flowmagazine.gr με την ψυχολόγο κ. Μεσσαριτάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου