Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

1 Φεβ 2015

Όταν ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης κατέθεταν ερωτήσεις κατά της Lazard που επέλεξε και ο Βαρουφάκης

Σχεδόν λακωνικά το υπουργείο Οικονομικών και ο Γιάννης Βαρουφάκης ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία LAZARD ανέλαβε να συμβουλεύει το ΥΠΟΙΚ και την ελληνική κυβέρνηση για θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.
Κι όμως, μερικά μόλις χρόνια πριν, ο σημερινός Πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατέθετε γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις γιατί επελέγη και με ποια κριτήρια η εν λόγω εταιρεία.
Στην πρώτη ερώτηση, που κατετέθη στις 22 Νοεμβρίου 2011, λίγο πριν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Αλ. Τσίπρας υπολόγιζε ότι το κόστος ανάθεσης στην εταιρεία είναι 25 εκατ. Ευρώ και επέκρινε την τότε κυβέρνηση «με ποιο σκεπτικό, σε μια περίοδο πλήρη εξαγγελιών περικοπής των δημοσιονομικών εξόδων, αποφασίζεται αυτή η δαπάνη, ενώ το κράτος διαθέτει νομικούς συμβούλους και εξειδικευμένους επιστήμονες, στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην ΤτΕ;».
·         Ιδού το κείμενο της ερώτησης:
«Στην εταιρεία LAZARD FRERES SAS, στην οποία θα ανατεθούν σύμφωνα με τη Νο 188/20-9-2011 απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου, η αμοιβή που εγκρίνεται με την προαναφερθείσα απόφαση θα αποτελεί ποσοστό 0,015% επί του ονομαστικού ποσού του χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγορασθεί, εκτιμάται δε ότι αυτό θα ανέλθει σε 25.000.000 EUR.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Με ποια κριτήρια και διαδικασίες επιλέχθηκαν οι παραπάνω εταιρείες; (Επιλογή με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων; Καθορισμός του ποσού σύμβασης με διαπραγμάτευση; Επιλογή με Ανοικτό διαγωνισμό; Ποιοι προσκλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά; Ποιοι Συμμετείχαν; Ποιες ήταν οι ενέργειες δημοσιότητας; Ποιες οι εισηγήσεις των αρμόδιων οργάνων για την υπογραφή αυτών των συμβάσεων;)
2. Με ποιο σκεπτικό, σε μια περίοδο πλήρη εξαγγελιών περικοπής των δημοσιονομικών εξόδων, αποφασίζεται αυτή η δαπάνη, ενώ το κράτος διαθέτει νομικούς συμβούλους και εξειδικευμένους επιστήμονες, στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας;
3. Ποιος ο ρόλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε αυτήν την επιλογή και την Υπουργική απόφαση έγκρισης αυτών των δαπανών;
4. Εφόσον η συμφωνία της 21.7.2011 ουσιαστικά έχει ακυρωθεί από την συμφωνία της 27.10.2011: α) η ανάθεση της παροχής νομικών υπηρεσιών επεκτείνεται και στην συμφωνία της 27.10.2011 και με ποιό τίμημα; β) η ανάθεση των υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου στην LAZARD FRERES SAS και το ποσό των 25.000.000? αφορά μόνο στα προβλεπόμενα ποσά της συμφωνίας της 21.7.2011 ή επεκτείνεται και στην συμφωνία της 27.10.2011 και με ποιούς όρους και τίμημα;»
Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξης Τσίπρας»

·         Σε άλλη ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας επανέρχεται στα ερωτήματα που θέτει τονίζοντας:
«Κατά τη συζήτηση ψήφισης του προϋπολογισμού έτους 2014, κατάθεσα στο Σώμα της Βουλής πίνακα του κωδικού εξόδου 6311 από το 2004 μέχρι 2012, στον οποίο καταγράφονται απολογιστικά τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους.»
» Από τον πίνακα αυτό διαπιστώνεται ότι η δαπάνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα χρόνια των μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Συγκεκριμένα, η δαπάνη έχει υπερτριπλασιασθεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012.»
» Το 2012 -χρονιά του PSI- η δαπάνη ανήλθε στα 635 εκατ. Σύμφωνα με δημοσιευμένη απόφαση (ΦΕΚΒ 2454/2011) δόθηκαν στην εταιρεία LAZARD 25 εκατ. ευρώ και στην δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ ανά μήνα καθυστέρησης, ως σύμβουλους για την διεκπεραίωση του PSI.»
» Επειδή, το συνολικό ποσό δαπάνης, 1 δισ. 116 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί σε μία χρονική περίοδο όπου λήφθηκαν μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για τους λόγους της ραγδαίας αύξησης των δαπανών αναφορικά με τα έξοδα του δημοσίου χρέους κατά την μνημονιακή τριετία 2010-2012
Για τον τρόπο επιλογής των εταιρειών- συμβούλων, αν δηλαδή διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός όπως προβλέπεται από το δημόσιο λογιστικό.
Για τις εταιρείες που έχουν ορισθεί σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου ανά κατηγορία προσφερόμενων υπηρεσιών και έτος (αναλυτική κατάσταση).
Για τα ποσά που έχουν καταβληθεί ανά εταιρεία (αναλυτική κατάσταση)».

Και τρίτη ερώτηση-κόλαφος για Lazard
Επιπλέον. βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ τους ο σημερινός υπερυπουργός Ανάπτυξης Π. Λαφαζάνης) σε ερώτησή τους τον περασμένο Ιούνιο, αμφισβητούσαν την Lazard (όπως και την Morgαn Stanley) για την πως κατέληξαν στην εκτίμηση για την αξία του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.
·         Οπως τόνιζαν: «Στη σύνοψη του ΤΧΣ για την κατάρτιση των εκθέσεων αποτίμησης, ο καθένας εκ των συμβούλων Lazard και Morgan Stanley εξέτασαν σειρά από στοιχεία και δεδομένα.
Η σύνοψη αυτή, όμως, που δημοσιοποίησε το ΤΧΣ δεν δίνει καμία απολύτως πληροφορία για το πώς Lazard και Morgan Stanley κατέληξαν στο εκτιμώμενο εύρος τιμών για τη δίκαια αγοραία αξία του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank (...)
Κατόπιν τούτων ζητάμε από τον κ. Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή:
Όλα τα σχετικά στοιχεία και έγγραφα που τεκμηριώνουν και αφορούν τη μεθοδολογία που υιοθέτησαν Lazard Freres και Morgan Stanley για την αποτίμηση της δίκαιης αγοραίας αξίας της Eurobank
Προκειμένου, επίσης, να τεκμηριωθεί η ορθότητα των αποτιμήσεων ζητούνται όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με την αποτίμηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Eurobank, τον υπολογισμό ή μη της αναβαλλόμενης φορολογίας αλλά και ενδεχόμενων εκτιμώμενων μελλοντικών ζημιών. Ζητούνται, ακόμα προς κατάθεση, όλα τα συγκεκριμένα στοιχεία που ζήτησαν και έλαβαν από την Eurobank οι Lazard Freres και Morgan Stanley προκειμένου να διαμορφώσουν πληρέστερη εικόνα.
Οι αιτούντες βουλευτές
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Γελαλής Δημήτρης
Σαμοΐλης Στέφανος
Κούβελα Φωτεινή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου