Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

28 Φεβ 2015

Χρηματοδοτικό κενό παραλύει τη χώρα - «Μαύρη τρύπα» 20,4 δισ. ευρώ

*Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σε παγίδα ρευστότητας βρίσκεται η Ελλάδα, θέμα που εξελίσσεται σε υπ' αριθμόν ένα απειλή για την πραγματική οικονομία, την πολιτική σταθερότητα και τη δυναμική των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.
Φέτος η Ελλάδα, αποκλεισμένη από τις αγορές, αντιμετωπίζει υποχρεώσεις 35 δισ. ευρώ για τοκοχρεολύσια και αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων, ενώ εντείνονται τα σενάρια για τρίτο πακέτο στήριξης, έως και 30 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα υποστεί το μαρτύριο της σταγόνας μέχρι τα τέλη Απριλίου, με δεδομένη την υστέρηση των εσόδων και τη σκληρή στάση του Ευρωσυστήματος, με τους θεσμούς να φαίνονται αποφασισμένοι να πιέσουν όσο περισσότερο μπορούν προκειμένου να "κερδίσουν" πόντους στο μπρα - ντε - φερ για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η κυβέρνηση.

Η μεγάλη μάχη ως προς αυτό αναμένεται να κορυφωθεί τον Απρίλιο, ενώ στο μεσοδιάστημα το "κλειδί" για την χρηματοδότηση της χώρας είναι η ΕΚΤ. Αυτή θα αποφασίσει εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αντικαταστήσουν τόσο την συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις επόμενες προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με την πρώτη κρίσιμη έκδοση να αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και εάν το δημόσιο θα μπορέσει να εκδόσει επιπλέον έντοκα για να καλύψει με σχετική άνεση τόσο τις πληρωμές προς το ΔΝΤ το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις είναι έντονες στο παρασκήνιο αυτές τις ώρες επί δέσμης προτάσεων που έχει παρουσιάσει η Αθήνα, κυρίως προς την ΕΚΤ, ώστε να επιλυθεί το ταμειακό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πάντως πως η στάση της ΕΚΤ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο που θα επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση σε βασικά σημεία της συμφωνίας, αρχής γεννομένης από τη νομική της επικύρωση. Άλλα στελέχη κοντά στις διαβουλεύσεις εκτιμούν πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο οι υποχρεώσεις του Μαρτίου θα καλυφθούν, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσουν πάντως πως είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο το ΔΝΤ να κάνει αποδεκτή πρόταση για χρονική μετάθεση των πληρωμών που πρέπει να γίνουν προς αυτό το Μάρτιο.

Εμφανίζονται όμως πιο ανήσυχοι για την τροπή που θα πάρει το πρόβλημα της ρευστότητας στην οικονομία τον Απρίλιο, μήνα που χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμο από όλες τις απόψεις με δεδομένο ότι τότε θα πρέπει η Αθήνα ?να μιλήσει με αριθμούς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις? επί της καταρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε προ ημερών.
Την ίδια ώρα το χρηματοδοτικό πρόβλημα της οικονομίας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα: Παραμένει μετέωρη η εκταμίευση δόσεων 7,2 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αφού οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η πορεία των φορολογικών εσόδων έχει σημάνει συναγερμό, ενώ η ΕΚΤ μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει μια ιδιαίτερα σκληρή στάση, η οποία όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Σφίγγει ο κλοιός για τρίτο πακέτο
Το ελληνικό χρηματοδοτικό πρόβλημα απασχολεί έντονα ευρωζώνη και ΔΝΤ και οι συσκέψεις δίνουν και παίρνουν στο τρίγωνο Βρυξελλών - Βερολίνου - Ουάσινγκτον ενώ δεν είναι τυχαίες οι εντεινόμενες διαρροές περί πιθανής ανάγκης χορήγησης τρίτου πακέτου στήριξης στη χώρα, της τάξης των 30 δισ. ευρώ. Ενδεχόμενο που φέρεται να βρίσκει θετικό το Β. Σόιμπλε, αφού με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιζόταν η αυστηρή εποπτεία προς τη χώρα και ο περιορισμός του κινδύνου ενός νέου σοβαρού δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τη χορήγηση τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα διατήρησε χθες ανοικτό και ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, που έσπευσε πάντως να στείλει μήνυμα προς την Ελλάδα πως δεν είναι καιρός για να μιλήσουμε για την αναδιάρθρωση χρέους.


Ανησυχούν οι πιστωτές
Η δυνατότητα του δημοσίου να εξυπηρετήσει απρόσκοπτα τις υποχρεώσεις του και να αποφευχθεί ένα ατύχημα ρευστότητας, αποτελεί πλέον πηγή ανησυχίας, εντός και εκτός Ελλάδας και ο Μάρτιος θα είναι ο πρώτος σκόπελος. Πάντως οι πρόσφατες δηλώσειςς τόσο του Γ. Βαρουφάκη όσο και του Αλ. Φλαμπουράρη που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι εύκολη υπόθεση η αποπληρωμή των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέσα στο Μάρτιο, προκάλεσαν έντονη ανησυχία όχι μόνο στην Ουάσινγκτον αλλά και στην ευρωζώνη. Και αυτό επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιες επιπτώσεις θα είχε στην αγορά και στη στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα, αφού στη σκιά, καραδοκεί η απειλή πιστωτικού γεγονότος. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα περίπλοκο το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι πληρωμές προς το ΔΝΤ, όχι απλά για την επίπτωση που θα υπάρχει στην αγορά αλλά και γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο πως θα γίνει αποδεκτό από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.


Αναφερόμενος, χθες στα προβλήματα ρευστότητας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η χώρα θα καταφέρει να βρει τα χρήματα που χρειάζεται λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουμε αρκετές πόρτες για να βρούμε τα λεφτά». Τόνισε μεταξύ άλλων πως στην ΤτΕ υπάρχουν χρήματα από φορείς του δημοσίου που μπορεί να χρησιμοποιηθούν αλλά και από ομόλογα.

http://www.imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου