Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

9 Φεβ 2015

Πρωτοβουλία Γιούνκερ φέρνει συμφωνία και συμβιβασμό -Σχέδιο 10 σημείων

Προς συμφωνία και συμβιβασμό προχωρά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης πάνω στη βάση επιστολής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία εστάλη για να συζητηθεί στο Eurogroup της Τετάρτης.

"Στο τέλος θα επικρατήσει" η λογική
Αυτή είναι η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το κρίσιμο EUROGROUP της Τετάρτης, όπου όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα επιλέξουν τη ρήξη, καθώς το σχέδιο 4 αξόνων που ετοιμάζεται να τεθεί υπόψιν τους, βασίζεται στη λογική.
Κατ' αρχήν ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα τεθεί σε ρεαλιστικά επίπεδα- όπως λένε χαρακτηριστικά στην Αθήνα- ήτοι όχι πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι σε βάθος 4ετίας θα εξοικονομηθούν περίπου 21 δισ ευρώ σε σχέση με τις σημερινές προβλέψεις του Προγράμματος. Μέρος αυτών θα διατεθεί για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης- ο δεύτερος άξονας- με μέτρα όπως η παροχή ρεύματος στα φτωχά στρώματα πληθυσμού, η "ομπρέλα" υγιεινομικής περίθαλψης κ.λ.π., ενώ τα υπόλοιπα θα πέσουν στη "μηχανή" της πραγματικής οικονομίας που έχει χάσει πάνω από το 25% μέσα στο διάστημα της κρίσης.
Σημείο- κλειδί της διαπραγμάτευσης παραμένει η χρονική "γέφυρα" που ζητάει η Αθήνα και μάλιστα τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν, καθώς ενώ έως τώρα ο σχεδιασμός ήταν ως το τέλος του Μαίου, λόγω των "κόκκινων" γραμμών που επικαλούνται οι Ευρωπαίοι- σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο- μιλάμε πλέον για μεταβατική περίοδο ως το τέλος Αυγούστου. Το προφανές είναι ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Όσον αφορά, δε, στο ζήτημα της χρηματοδότησης σε αυτήν την περίοδο, από την Αθήνα επιμένουν στην άνοδο του πλαφόν των εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ ευρώ, όπως επίσης στην εκταμίευση του 1,9 δισ ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος.
Ο τέταρτος άξονας του πακέτου που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη αφορά σε δέσμη 10 μεταρρυθμίσεων, που έχουν σχεδιαστεί μαζί με τον ΟΟΣΑ και όπως λένε από την κυβέρνηση, θα προκαλέσει αίσθηση, αφού δεν έχει να κάνει με τίποτα απ' όσα έχουν ακουστεί και εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πακέτο δεν περιλαμβάνονται αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Αν και μπαίνει σε δεύτερη φάση η διαπραγμάτευση του Χρέους, η ιδέα είναι ένα μενού swaps, δηλαδή ανταλλαγής ομολόγων, που θα καταστήσει το Χρέος μικρότερο και βιώσιμο στην εξυπηρέτηση του.
Αναλυτικά: Πρόγραμμα-γέφυρα ως τέλος Αυγούστου
Πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου, αντί τέλους Μαΐου που σχεδίαζε αρχικά, σκοπεύει να παρουσιάσει στο κρίσιμο Γιούγκρουπ της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά.
Το σχέδιο συμφωνίας αφορά σχέδιο δέκα βασικών μεταρρυθμίσεων. Τεχνική παράταση του Μνημονίου θα θεωρείται από την πλευρά των Βρυξελλών, αλλά θα ονομαστεί συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά.
Θα συζητηθεί την Τετάρτη στο Eurogroup
Το σχέδιο συμφωνίας θα συζητηθεί στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και θα οριστικοποιηθεί, εάν υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει:
·         καταβολή των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ- συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ ευρώ προς την Ελλάδα με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
·         Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.
·         Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελεχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
·         Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Saaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
·         Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.
·         Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1, 49% του ΑΕΠ.
Τα 4 σημεία της ελληνικής πρότασης στους δανειστές
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δίνουν τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πρόταση της κυβέρνησης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης στο πλαίσιο της επίτευξης μιας συμφωνίας γέφυρας η οποία θα έχει ισχύ εώς τις 31 Αυγούστου.
·         Να διαγραφεί το 1/3 των "τοξικών" δεσμεύσεων του υφιστάμενου προγράμματος και να αντικατασταθεί με δέκα ελληνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμφωνηθούν με τον ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κρατάει το 70% του Μνημονίου.
·         Κατάργηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ το 2015. Οσο δηλαδή έκλεισε και το 2014.
·         Ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους μέσω ανταλλαγών, η οποία θα συζητηθεί από το τέλος Αυγούστου και μετά.
·         Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα βάση του προγράμματος που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Πέραν αυτών, η χρηματοδότηση της χώρας στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου μπορεί να καλυφθεί είτε με επιπλέον έντοκα γραμμάτια είτε με εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσας δόσης. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ζητά την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος επί των αναλυτικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ είτε την απευθείας διάθεσή τους στο ΔΝΤ για την εξόφλησή του. Επίσης, ζητεί την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και την χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητα (ΕLΑ) ανάλογα με τις ανάγκες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας και αναφέρουν ότι προσέρχεται με ανοιχτό μυαλό αλλά με κόκκινη γραμμή να μην συνεχιστεί η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.
Γεφυροποιός ο Φάιμαν μεταξύ Ελλάδας-ΕΕ
Η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που σημειώνουν ότι ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε τη σημασία και την ανάγκη που υπάρχει για να προκύψει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Φάιμαν θεώρησε ρεαλιστικές και λογικές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και πως επισήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θεωρεί σημαντικό να δώσει η Ελλάδα διαβεβαίωση προς τους δανειστές ότι θα τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η προσωρινή συμφωνία-γέφυρα. Με την τελευταία, άλλωστε, ο καγκελάριος συμφωνεί και θα την υποστηρίξει ως θέση στη Σύνοδο Κορυφής.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμφωνία, υπήρξε και στο θέμα της Ρωσίας. Κοινή θέση τόσο του Αυστριακού καγκελάριου όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας και όχι επέκταση των κυρώσεων, επισημαίνουν από την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου