Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

12 Ιαν 2015

Η πιο ανανεωμένη και με τη χειρότερη σύνθεση Βουλή

Η ψήφος στις εκλογές του 2012 είχε συμβάλει, όπως επισημάνθηκε τότε, στο να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό εντός Κοινοβουλίου σε ποσοστό άνω του 50%, σε σύγκριση με εκείνο που υπήρχε στα έδρανα επί των διαδοχικών κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Το στοιχείο της «ανανέωσης» εμφανιζόταν διαχρονικά ως στόχος για τη βελτίωση του πολιτικού σκηνικού. Αποδείχθηκε, ωστόσο, ότι κάθε άλλο παρά επαρκές είναι ένα τέτοιο στοιχείο από μόνο του.

Δύο χρόνια αργότερα, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες συνοδεύεται από τον απόηχο εκτιμήσεων ότι αυτή που έφυγε ήταν μία από τις χειρότερες συνθέσεις της ελληνικής Βουλής, και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο! Οι λόγοι πολλοί: Η είσοδος, και μάλιστα ενισχυμένη, της Χρυσής Αυγής στον ναό της Δημοκρατίας προκάλεσε –όπως ήταν αναμενόμενο– δραματική πτώση της λειτουργίας και της ποιότητας της εικόνας του Κοινοβουλίου. Η κλιμακούμενη πολιτική πίεση, σε συνδυασμό με τη διογκούμενη κοινωνική δυσφορία, ήρθαν με τη σειρά τους να προκαλέσουν πρωτόγνωρους κραδασμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι η διαλυθείσα Βουλή άρχισε με επτά κόμματα και με τρικομματική κυβέρνηση. Την ημέρα της πρόωρης λήξης των εργασιών της είχε δικομματική κυβέρνηση, τα έξι από τα επτά κόμματα (πλην του ΚΚΕ) με απώλειες στη σύνθεσή τους και μια 25μελή «ομάδα» ανεξάρτητων βουλευτών. Στις ελάχιστες συζητήσεις στο περιστύλιο, με αντικείμενο τον λόγο που η Βουλή παρουσίασε αυτή τη διετία μια τέτοια εικόνα, οι εκτιμήσεις συνέκλιναν στο ότι η κάλπη του Ιουνίου του 2012 μαγνήτισε όλη την οργή των πολιτών εξαιτίας των γεγονότων που είχαν προηγηθεί (προσφυγή στο ΔΝΤ, μνημόνια, αλματώδης αύξηση ανεργίας, καταιγιστική μείωση εισοδημάτων κ.ά.).

Ωστόσο, η τάση για κάτι διαφορετικό άρχισε ήδη να κάνει την εμφάνισή της εκ των έσω: Για παράδειγμα, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος (Ν.Δ.) δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος. Από τις επίσης αξιοπρεπείς παρουσίες την τελευταία περίοδο, ο καθηγητής κ. Γ. Πανούσης (ΔΗΜΑΡ), δημοσιοποίησε την ίδια πρόθεση. Ούτως ή άλλως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του κ. Κουβέλη δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στα 9 έδρανα που κατείχε ώς «χθες» (από τα 17 που κέρδισε στις εκλογές του ’12), θα κάθονται σίγουρα κάποιοι νέοι βουλευτές.

Οσον αφορά τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αν και δηλώνουν ειδικά τις τελευταίες ημέρες απολύτως σίγουροι για τη μάχη της 25ης Ιανουαρίου, ουδείς ξεχνά την εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (συνέντευξη ΣΚΑΪ) ότι δεν είναι σίγουρη η παρουσία του συγκεκριμένου κόμματος στη νέα Βουλή. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει άλλα 12 έδρανα (η Κ.Ο. του κ. Καμμένου από 20μελής κατέληξε 12μελής) να περιμένουν νέους βουλευτές.

Το τι θα γίνει με τους 25 ανεξάρτητους, παραμένει θολό. Κάποιοι προσέγγισαν κομματικούς μηχανισμούς διεκδικώντας προοπτική επανεκλογής.

«Λογικά», μερίδιο του λέοντος στην όποια ανανέωση διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ανερχόμενη δύναμη, ενώ «ενέσεις» αναβάθμισης επιχειρεί και η Ν.Δ. – με την περίπτωση του πρώην ευρωβουλευτή Γ. Κουμουτσάκου να ξεχωρίζει.

Μέσα σε όλα αυτά, οι ΡΙΖΕΣ του κ. Π. Μπαλτάκου μοιάζουν να περιμένουν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, κάτι που δεν συμβαίνει βεβαίως στην περίπτωση του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ανακοίνωσε ήδη τη δημιουργία του δικού του κομματικού μηχανισμού.



http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου