Τα φαινόμενα της βίας και του εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών στο σχολείο έχουν γίνει αντικείμενα προσοχής, συζήτησης και μελέτης. Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την εμφάνιση περιστατικών επιθετικότητας στα σχολεία τους και την αναγκαιότητα στήριξη τους για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. H επιθετικότητα επηρεάζει αρνητικά και επιβαρύνει ιδιαίτερα τους μαθητές που την υφίστανται. Επηρεάζει αρνητικά την αυτοεικόνα τους, τη συναισθηματική τους ασφάλεια και την κοινωνικότητα τους.
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας αλλά και του Κοινωνικού Σχολείου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλειας Καλαμπαλίκη και τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Εύβοιας οργάνωσε και πραγματοποίησε με επιτυχία διήμερο βιωματικό σεμινάριο με θέμα « Αντιμετωπίζοντας την επιθετικότητα στο σχολείο».
Στο σεμινάριο έγινε παρουσίαση και επεξεργασία του πρωτότυπου προγράμματος πρόληψης για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας στο σχολείο βασισμένου στο εγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό «Το σπίτι των παιδιών» κατάλληλο για μαθητές Δημοτικού Σχολείου. Το υλικό αυτό αποτελείται από δώδεκα θεματικές ενότητες και είναι σχεδιασμένο ώστε να εφαρμόζεται από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις τάξεις τους. Στην εφαρμογή του αξιοποιείται η βιωματική προσέγγιση και οι ενεργητικές μέθοδοι μάθησης. Η χρήση της ομάδας της τάξης αποτελεί βασικό εργαλείο και είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Η δυνατότητα για μάθηση και αλλαγή βρίσκεται στη συνεργασία, στην ομαδικότητα στην αλληλεπίδραση των μελών της ομάδας. Η επιλογή του τίτλου ως «Το σπίτι των παιδιών» έγινε με το σκεπτικό ότι η επιθετικότητα είναι μέρος της ζωής μας, τη βιώνουμε μέσα από διάφορες μορφές στο οικείο μας περιβάλλον με ποικίλους τρόπους και προέρχεται είτε από εμάς τους ίδιους είτε από τους άλλους γύρω μας. Στο υλικό αυτό η επιθετική συμπεριφορά εκλαμβάνεται ως κάτι που μπορεί να είναι οικείο και καθημερινό, που μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ή όχι και που συχνά δε μας είναι εύκολο να την αναγνωρίσουμε.
Στόχοι του προγράμματος είναι να αναγνωρίσουν οι μαθητές τις αντιλήψεις τους για την επιθετικότητα. Να μάθουν να αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα μέσα στην τάξη. Να εξοικειωθούν με την αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων και να εκπαιδευτούν στο να ακούνε τους άλλους.
Χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ότι:
• Οι ενότητες στο «Σπίτι των παιδιών» έχουν συνέχεια. Ξεκινάει με την γνωριμία των ενοίκων, συνεχίζει με μια σειρά δραστηριοτήτων ενίσχυσης της συνοχής της ομάδας, όπου και εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια διαφωνιών και συγκρούσεων.
• Ακολουθούν θέματα που συνδέονται άμεσα με την επιθετικότητα, όπως είναι τα συναισθήματα που εκφράζονται ή δεν εκφράζονται, που είναι εμφανή μέσα από συμπεριφορές ή ακόμη και αυτά που δε γίνονται άμεσα ορατά αλλά διαμορφώνουν κάποια μορφή επιθετικότητας.
• Το υλικό αυτό επικεντρώνεται στην επιθετικότητα των παιδιών, δίνει βαρύτητα στις εκδηλώσεις της (τις πράξεις και τον λόγο), αναφέρεται σε ένα βαθμό στην επιθετικότητα των ενηλίκων και στο δικαίωμα των παιδιών να την αναγνωρίσουν και να της αντισταθούν.
• Γίνεται λόγος για τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων, για αποδοχή, για ενσυναίσθηση, για σεβασμό στην ατομικότητα και τη διαφορετικότητα. Το υλικό κλείνει με το «κλείδωμα» του σπιτιού. Τα παιδιά «κλειδώνουν» το σπίτι παίρνοντας τις αναμνήσεις που αποκόμισαν σε αυτό.
Παράλληλα στο πλαίσιο του σεμιναρίου έγινε επεξεργασία από ομάδες εκπαιδευτικών ολιγόλεπτων βίντεο με θέμα την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών στην καθημερινότητα μέσα στο σχολείο. Επίσης έγινε αναφορά στο Κοινωνικό Σχολείο και στα προγράμματα και τις επιμορφωτικές δράσεις της σχολικής χρονιάς 2014-15.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας (1 & 8/11) με την υποστήριξη του Δ/ντη Ευάγγελου Γιαλού ,του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων. Επιμορφώτριες του σεμιναρίου ήταν οι ψυχολόγοι του Κέντρου Πρόληψης Φραντζέσκα Ακριώτη και Μαρία Κίσσα και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Θάλεια Καλαμπαλίκη. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 42 εκπαιδευτικοί της Α/θμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας που αναμένεται να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στο σχολείο τους.
Επιμέλεια : Θάλεια Καλαμπαλικη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου