Τα αιτήματα των πτηνοτρόφων και κτηνοτρόφων της Εύβοιας στηρίζει ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, εντείνοντας τις προσπάθειες για την επιβίωση του κλάδου.
Ο βουλευτής συμπαραστέκεται στον αγώνα τους για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στη νομιμότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, την αδειοδότηση των υφιστάμενων υδροληψιών και την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων.
Τα αιτήματα και οι προτάσεις του κλάδου αποτέλεσαν αντικείμενο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου κας. Γιαννακοπούλου Νάντιας, του Γενικού Γραμματέα Υδάτων κ. Κωνσταντίνου Τριάντη και του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Αλεξιάδη Σωκράτη, καθώς και εκπροσώπων του πτηνοκτηνοτροφικού κλάδου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της τακτοποίησης των αυθαίρετων κτιριακών εγκαταστάσεων, δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη ζωική παραγωγή. Στην υπό έκδοση εγκύκλιο του Ν. 4178/2013 ζητάνε να συμπεριληφθούν:
1. να καταργηθεί ο περιορισμός των 50 m² για αυθαίρετες ισόγειες αποθήκες των οποίων το πρόστιμο υπολογίζεται με μειωτικό συντελεστή 50% τουλάχιστον για τις εγκαταστάσεις μεταποίησης πρωτογενούς τομέα όπως ίσχυε παλαιότερα.
2. Να επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαίρετων κτιριακών εγκαταστάσεων, δραστηριοτήτων που έχουν άμεση σχέση με τη ζωική παραγωγή που βρίσκονται σε ξεχωριστό αγρόκτημα από τη σταυλική εγκατάσταση με 300 ευρώ παράβολο όπως οι μύλοι ζωοτροφών.
3. Να επανέλθει σε ισχύ αυτό που προέβλεπε ο Ν. 4014/2011 και στην αρχή ο Ν. 4178/2013, ότι δηλ. όπου στο παρελθόν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, να συνεχίσουν να θεωρούν με οικοδομική άδεια το ακίνητο.
4. Για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτιριακών εγκαταστάσεων σταυλικών μονάδων να μην απαιτείται ως δικαιολογητικό η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, λόγω του ότι κάποιες από τις εγκαταστάσεις μπορεί να είναι ανενεργές.
5. Να συμπεριληφθεί η απαλλαγή καταβολής του παραβόλου των 300 ευρώ για την τακτοποίηση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων όσων σταυλικών κτισμάτων είχαν καταθέσει αίτημα εξαίρεσης από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων τους μέχρι 30-08-2012, όπως ορίζει ο Ν. 4235/2014.
Σχετικά με την αδειοδότηση των υφιστάμενων υδροληψιών μεταξύ άλλων ζητάνε:
Να καταρτιστεί νομοθετικό πλαίσιο από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων ώστε να επιτρέπεται πλέον η ύπαρξη υφιστάμενης εφεδρικής γεώτρησης κυρίως σε μονάδες με μεγάλο ζωικό πληθυσμό, ώστε να μπορεί να αδειοδοτηθεί πλέον και η κύρια και η εφεδρική γεώτρηση και να επιτρέπεται η λειτουργία υφιστάμενου έργου υδροληψίας, καθώς και η διέλευση αγωγών μεταφοράς νερού από δασική και αναδασωτέα έκταση.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε είναι το τεράστιο πρόβλημα της διάθεσης των υγρών αποβλήτων των πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Όπως επισημάνθηκε από τον Αύγουστο του 2014 διεκόπη η χορήγηση πράξεων εφαρμογής από τα κατά τόπους Δασαρχεία λόγω της υποχρεωτικής ανάρτησής τους σε ιστότοπο ο οποίος ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει πάρα πολλές υποθέσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων. Όσον αφορά στη διάθεση των υγρών αποβλήτων ζήτησαν να δοθούν αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τα υγρά απόβλητα της κάθε δραστηριότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου