Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

4 Νοε 2014

Προσωπικότητες: Κώστας Γυφτοδήμος (Καραγιώργης) 1905 - 1954

Γεννημένος το 1905 στη Λίμνη της Εύβοιας, ο Κώστας Γυφτοδήμος - στην Αντίσταση πήρε το ψευδώνυμο Καραγιώργης - θα σπουδάσει γιατρός στην Αθήνα και θα αφιερώσει στο Κομμουνιστικό Κίνημα όλη του τη ζωή, από τα δεκαπέντε του, που οργανώνεται στην Κομμουνιστική Νεολαία, μέχρι τον τραγικό του θάνατο.

Θα ζήσει την απίστευτα δύσκολη ζωή του επαναστάτη του μεσοπολέμου -φυλακές, εξορίες, δραπετεύσεις, παρανομία. Θα βρεθεί διωκόμενος στη Γερμανία της Βαϊμάρης και μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγ στο Παρίσι και σε συνέχεια στη Μόσχα, απ' όπου θα επιστρέψει στην παρανομία της Αθήνας, για να καταλήξει στα ξερονήσια του Μεταξά.

Θα δραπετεύσει από την Κίμωλο, θα ενταχθεί στον απελευθερωτικό αγώνα, θα καθοδηγήσει με εξαιρετική επιτυχία τη μάχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στη Θεσσαλία, όπου το όνομά του θα γίνει θρύλος και τραγούδι. Στην πολυτάραχη επαναστατική ζωή του θα ασχοληθεί συχνά με τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τον Νοέμβρη του 1944 θα διοριστεί από το Πολιτικό Γραφείο διευθυντής του Ριζοσπάστη και θα παραμείνει στη δουλειά αυτή μέχρι τον Νοέμβρη του 1947, οπότε θα υποχρεωθεί να βγει πάλι στο βουνό.

Σαν έτοιμος από καιρό θα ξεδιπλώσει αυτή την τριετία ένα αξεπέραστο δημοσιογραφικό ταλέντο, θα προσδώσει με τις αντιλήψεις και τα άρθρα του στην εφημερίδα του ΚΚΕ ένα κύρος και μια κυκλοφορία, μοναδικά στην ιστορία της. Στον εμφύλιο, που ο ίδιος προσπάθησε να αποτρέψει, θα συμμετάσχει ως Στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού, θα τραυματιστεί σοβαρά και θα βρεθεί τελικά πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, όπου και οι διαφωνίες του με τον Ζαχαριάδη θα είναι η αφορμή για να οδηγηθεί από το ίδιο του το Κόμμα στα βασανιστήρια και στον θάνατο.

«Το Κόμμα κατέβαλε πολλές προσπάθειες για να γίνει κομμουνιστής ο Καραγιώργης. Αυτό δεν το κατόρθωσε γιατί ο Καραγιώργης ήταν ύποπτης ποιότητας αριβίστας συνοδοιπόρος, που νόμιζε ότι θα γίνει ηγέτης του Κόμματος. Όλη η ζωή του Καραγιώργη είναι βασικά αντικομματική», αποφαίνεται το Πολιτικό Γραφείο στην απόφαση, που ουσιαστικά θα αποτελέσει τη θανατική του καταδίκη. Θα ακολουθήσει η σύλληψη, η ανατριχιαστική του ανάκριση στο κελί της ρουμάνικης ασφάλειας και το τέλος του μετά από λίγα χρόνια στις άθλιες φυλακές του Μαρτζινένι.

Τραγικές αντιφάσεις
Εγκάρδιος, απλός, με χιούμορ και βαθιά μόρφωση, άνθρωπος που κερδίζει αβίαστα την αγάπη των φίλων και τον σεβασμό των αντιπάλων, άνδρας που γοητεύει χωρίς προσπάθεια τις γυναίκες, κομμουνιστής γεμάτος αυτοπεποίθηση -έτσι περιγράφουν τον Καραγιώργη αυτοί που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Κι όμως αυτός ο άνθρωπος που θέλει πιο πολύ απ' όλα να μην αμφιβάλλει, αμφιβάλλει για πολλά. Και την ίδια στιγμή αισθάνεται ένοχος για τις ίδιες του τις αμφιβολίες.

Πώς θα ζήσει μέχρι το τέλος της ζωής του όρθιος ανάμεσα στις συμπληγάδες, που τελικά θα τον συντρίψουν; Κανένας δεν πρόκειται να το κατανοήσει αυτό, αν δεν δει τον άνθρωπο μέσα στον τεράστιο ιστορικό πίνακα της εποχής του. Η δεκαετία του 20 που ο Καραγιώργης συναντιέται με το κομμουνιστικό κίνημα είναι η δεκαετία του μεγάλου σεισμού: η Οκτωβριανή Επανάσταση θα ανοίξει την αγεφύρωτη τάφρο ανάμεσα σε όσους βλέπουν μια νέα κοινωνία να γεννιέται και σε όσους υπερασπίζονται τα κεκτημένα.

Η Ρωσία θα δυναμώσει αφάνταστα το επαναστατικό δυναμικό, που παράγουν οι συνθήκες εκμετάλλευσης και καταπίεσης σε κάθε χώρα, αλλά θα αφυπνίσει και τις πανίσχυρες δυνάμεις της κοινωνικής συντήρησης. Η ένοπλη επέμβαση όλων των μεγάλων δυνάμεων εναντίον της νεαρής Σοβιετικής Ένωσης, τα μέτρα καταστολής σε όλη την Ευρώπη κατά των κομμουνιστών, η άνοδος του φασισμού που στρέφεται με δολοφονική μανία εναντίον όλων όσοι αμφισβητούν το σύστημα, ο ψυχρός πόλεμος, οι σκληροί τοπικοί πόλεμοι, θα γράψουν την ιστορία του εικοστού αιώνα ως μια ιστορία αιματηρής σύγκρουσης, που διεξάγεται με όλα τα μέσα και χωρίς κανόνες.

Ο Κώστας Καραγιώργης θα ζήσει σ' αυτές τις συνθήκες. Θα πάρει από πολύ νέος τη θέση του στο στρατόπεδο των επαναστατών και θα την κρατήσει μέχρι το τέλος της ζωής του. Το πολιτικό και προσωπικό του δράμα διαπλέκεται με την ιστορία όχι μόνο κάποιων διανοουμένων, αλλά και με την ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων που το τεράστιο ωστικό κύμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο αντιφασιστικός αγώνας, το όραμα του σοσιαλισμού, έσπρωξαν στο κομμουνιστικό κίνημα, στις δεκαετίες του 20, του 30 και του 40. Ωστόσο, ούτε το εκρηκτικό ηθικό και πολιτικό τους φορτίο, ούτε η πίστη τους σε μια ιστορική θεωρία που απαντά με σιγουριά σε κάθε ερώτημα, ούτε η αφοσίωσή τους στην υπόθεση του σοσιαλισμού, -στοιχεία, που θα οδηγήσουν σε αμέτρητες θυσίες και απίστευτους ηρωισμούς- δεν θα σταθούν αρκετά για την παγκόσμια νίκη που ονειρεύονται.

Ο αντίπαλος είναι πολύ πιο ισχυρός απ' ότι υπέθεταν οι πατέρες του ιστορικού υλισμού κι έτσι τα ιστορικά αδιέξοδα, που τότε εμφανίζονται ως πρόσκαιρες αλλά πάντως τεράστιες δυσκολίες, θα μετατρέψουν σιγά-σιγά το κομμουνιστικό κίνημα σ' ένα σύνολο τραγικών αντιφάσεων -στην Αθήνα οι κομμουνιστές θα δολοφονούνται από τους εχθρούς τους γιατί διεκδικούν κάποιες στοιχειώδεις ελευθερίες και την ίδια στιγμή στη Μόσχα κομμουνιστές θα δολοφονούνται από το ίδιο τους το Κόμμα, που δεν ανέχεται καμιά αμφισβήτηση της αυθεντίας του.

Το κόμμα νέου τύπου, που δημιούργησε ο Λένιν ως μια πρωτοπορία αφοσιωμένων ιδεολόγων, ανθρώπων ανιδιοτελών και έτοιμων να θυσιαστούν για τα ιδανικά τους, θα εξελιχθεί στις συνθήκες αυτές σ' ένα τρομακτικό μηχανισμό εξουσίας. Και η ιστορία θα τσαλαπατήσει άλλη μια φορά προθέσεις, ιδεαλισμούς και ήρωες και θα αναδείξει στο θρόνο της εκείνους που διαθέτουν τα όπλα της εξουσίας και την εξουσία των όπλων.

Ο Καραγιώργης αφοσιώνεται στο κόμμα, αλλά καθώς ο σκληρός ηγετικός πυρήνας του κόμματος τον θεωρεί πάντα «συνοδοιπόρο», εξαντλεί τον εαυτό του στην αγωνιώδη προσπάθεια να γίνει αποδεκτός. Από τη μια μεριά η μόρφωσή του, ο χαρακτήρας του, η δημιουργική του σκέψη κι από την άλλη οι άτεγκτες επιταγές και η απόλυτη βεβαιότητα του κόμματος. Ο Καραγιώργης θα είναι σε όλη του τη ζωή παρών στα πεδία της ταξικής μάχης. Και ταυτόχρονα θα είναι ο ίδιος ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στην ανάγκη της βεβαιότητας και την αξιοπρέπεια της αμφιβολίας. Κι αυτό τον κάνει εντελώς ξεχωριστό...


http://www.iskra.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου