Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

26 Οκτ 2014

Ανοιχτή επιστολή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας - Συνεχίζονται οι βανδαλισμοί

Συνεχίζονται οι δόλιοι βανδαλισμοί στα κτήρια της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας (ΔΑΧ) που στόχο έχουν την μετατροπή τους σε ερείπια. Το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014, η Ομάδα μας ειδοποιήθηκε από πολίτη ότι διαπληκτίστηκε με «αγνώστους» που «διαμένουν» στην αγορά διότι με κασμάδες γκρέμιζαν τοίχους. Ειδοποιήσαμε την αστυνομία η οποία μετέβη στο χώρο μετά από λίγο, οι συγκεκριμένοι «άγνωστοι» όμως είχαν φροντίσει να εξαφανισθούν μαζί με τα εργαλεία τους.

Είναι η πολλοστή φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών τα οποία έχουμε καταγγείλει με επιστολές μας επανειλημμένα στο Δήμο, στον Εισαγγελέα, στο αστυνομικό τμήμα.
Η κατάσταση αυτή άρχισε να δημιουργείται από το καλοκαίρι του 2013, όταν γνωστοποιήθηκε η για καθαρά τυπικούς λόγους ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προηγούμενης απόφασης χαρακτηρισμού της ΔΑΧ. Από τότε άρχισαν να εγκαθίστανται στη ΔΑΧ άστεγοι. Μέχρι τότε (από το 2009), η ΔΑΧ ήταν κλειστή.
2. Είναι πλέον φανερό ότι η εγκατάσταση των άστεγων στους χώρους της αγοράς είναι απολύτως χρήσιμη σε αυτούς που επιδιώκουν το γκρέμισμα της, ότι επιτελούν συγκεκριμένο έργο με την παρουσία τους εκεί:
-Κάποιοι από τους αστέγους (μερικοί των οποίων διαθέτουν πολυτελή αυτοκίνητα σταθμευμένα μέσα στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς!) εδώ και ένα χρόνο γκρεμίζουν ανενόχλητοι ότι μπορούν μέσα στην αγορά, αποστερώντας τα ιστορικά κτίσματα από πολύτιμα στοιχειά (κιγκλιδώματα, φωτιστικά κ.α.). Στις 24.02.2014 η Ομάδα μας κατέγραψε την ύπαρξη 15 σφυρήλατων σιδεριών σε υπέρθυρα καταστημάτων των κτηρίων της β΄φάσης (Κυδωνιάτη) ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 46! Κάποιοι προφανώς πιστεύουν ότι «φτωχαίνοντας» το μνημείο και ενώ καθυστερεί η Υπουργική Απόφαση, θα μπορέσουν να επανεισαγάγουν το θέμα του χαρακτηρισμού στο ΚΣΝΜ-ΚΑΣ, έχοντας δημιουργήσει άλλα δεδομένα από τα σημερινά- ευνοϊκότερα για τα επιχειρήματα τους.
-Οι άστεγοι, οι όποιοι έχουν πληθυνθεί και κατοικούν πλέον σε όλα σχεδόν τα κτίσματα της αγοράς
δημιουργούν ένα αποτρόπαιο σκηνικό τριτοκοσμικής χώρας: διαβιούν σε χώρους χωρίς τουαλέτες
μεταβάλλοντας τμήματα της αγοράς σε υπονόμους που αποδίδουν την αποφορά τους στους γύρω δρόμους και στους περαστικούς, πλένονται σε δημόσια θέα, προξενώντας αισθήματα αποστροφής και απόγνωσης στους πολίτες που ζητούν να απαλλαγούν με κάθε τρόπο από αυτήν την εικόνα και την ρυπαρότητα, συναινώντας, κατά τους εμπνευστές αυτής της κατάστασης, ακόμη και στο γκρέμισμα της αγοράς.
3. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι, εκτός των άλλων, «η από άγνωστα άτομα ... - μεταξύ τους και μικρά παιδιά- κατάληψη του χώρου της Αγοράς και η επί μακρό διαμονή τους εκεί, θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους την υγεία και σωματική ακεραιότητα, λόγω των συνθηκών υγιεινής που επικρατούν σε όλο το κτηριακό συγκρότημα της Αγοράς».
4. Ο Δήμος, ως ο κατά νόμον ιδιοκτήτης, μέχρι σήμερα προέβη σε έναν καθαρισμό του χώρου, άφησε όμως κάθε δυνατότητα να εγκαθίστανται ανενόχλητοι οι άγνωστοι και να βανδαλίζουν και να λεηλατούν το χώρο.
Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να απομακρύνει άμεσα αυτά τα άτομα από τους χώρους της αγοράς με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει και να εξασφαλίσει στους πραγματικούς αστέγους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε κατάλληλους για διαβίωση χώρους.
Μέχρι δε την απομάκρυνση ο Δήμος οφείλει και μπορεί να τοποθετήσει αμέσως στερεά περίφραξη τουλάχιστον στην είσοδο επί της οδού Αρεθούσης από όπου εισέρχονται με αυτοκίνητα τόσον οι «άγνωστοι» όσο και οι εγκατεστημένοι άστεγοι και τα σταθμεύουν εντός του χώρου της ημοτικής Αγοράς ώστε να διευκολύνονται στην μεταφορά των λεηλατούμενων αρχιτεκτονικών στοιχείων !
Πρέπει επιτέλους η δημοτική αρχή να ορθώσει ένα τείχος προστασίας στα ελάχιστα μνημεία που απέμειναν στην πόλη ώστε να διασωθεί και προβληθεί ό,τι έχει απομείνει (νεκροταφείο Αι Γιάννη, βιομηχανικά κτήρια Αγ. Στεφάνου, προσφυγικοί συνοικισμοί...) .
Η διαφύλαξη των ιστορικών κτηρίων όλων των εποχών συμβάλλει τα μέγιστα στην απόκτηση μιας ιστορικής ταυτότητας της πόλης και κατ επέκτασιν στην απόκτηση ιστορικής συνείδησης από πλευράς των κατοίκων της πόλης.
Αυτή η δημιουργία ιστορικής συνείδησης είναι αναγκαιότητα προκειμένου οι πολίτες να αγαπήσουν και να σεβαστούν την πόλη τους, και έπρεπε να είναι πρώτο μέλημα των δημοτικών αρχών.
5. H οφειλόμενη δρομολόγηση της αποκατάστασης της ημοτικής Αγοράς Χαλκίδας καθυστερεί με ευθύνη των αρμόδιων φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, ήμος), διαιωνίζοντας ένα μεγάλο πρόβλημα μέσα στην καρδιά της πόλης.
Η απόφαση του ΚΑΣ-ΚΣΝΜ της 13ης Μαρτίου 2014 που επανέλαβε τον χαρακτηρισμό της Αγοράς ως μνημείου για την πόλη, άνοιξε τον δρόμο για να μπει ένα τέλος στην ανερμάτιστη πολιτική των δημοτικών αρχών γύρω από την Δημοτική Αγορά και να δρομολογηθεί η αποκατάσταση της.
Ωστόσο, η καθυστέρηση, εδώ και 7 μήνες μέχρι σήμερα, της υπογραφής της απόφασης αυτής από τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού, επιτρέπει στον υπεύθυνο φορέα της πόλης, στο ήμο, να συμπεριφέρεται ανεύθυνα: να απαξιώνει το μνημείο και να περιμένει, όπως διαμηνύει εδώ και εκεί, νέα απόφαση του ΚΑΣ-ΚΣΝΜ για γκρέμισμα του.
Ο χρόνος περνά και η αγορά κινδυνεύει όχι από επίσημη απόφαση κρατικού φορέα που θα λύνει τα χέρια του ιδιοκτήτη της, του Δήμου, για γκρέμισμα της, αλλά από το πραγματικό γκρέμισμα των αξιόλογων και γερών κτηρίων της. Η κατάσταση αυτή, όσο διαρκεί, θα προσθέτει στο κόστος αποκατάστασης το οποίο, ας σημειωθεί , θα είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερο οποιασδήποτε νέας κατασκευής.
6. Η ομάδα μας καλεί όλους τους Χαλκιδαίους να περιφρουρήσουν την ΔΑΧ, που τους ανήκει και αποτελεί
κληρονομιά ανεκτίμητη για την πόλη. Να απαιτήσουν :
-να υπογραφεί άμεσα η υπουργική Απόφαση επικύρωσης του χαρακτηρισμού της Αγοράς ως μνημείου.
- να μπει ένα τέλος στην ανερμάτιστη πολιτική των δημοτικών αρχών γύρω από την ημοτική Αγορά και να καταστρωθεί άμεσο πρόγραμμα δρομολόγησής της αποκατάστασής της αξιοποιώντας για το λόγο αυτό και την ανιδιοτελή βοήθεια των πανεπιστημίων, που ήδη έχει προσφερθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου