Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

25 Οκτ 2014

Αρβελέρ: Ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στον Κάσσανδρο

Η νέα άποψη για το πρόσωπο που βρίσκεται θαμμένο στην Αμφίπολη εκφράζεται, από τη βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της που αποτυπώνονται στο νέο της βιβλίο στο μεγαλοπρεπές μνημείο, βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα ο Κάσσανδρος.
Το λίγων σελίδων βιβλίο με τίτλο: «Εικασίες, Βεργίνα-Αμφίπολη», αναφέρει στην εισαγωγή του πως αναζητά τον ένοικο στο περιβάλλον του στρατηγού Κασσάνδρου, επίγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με δύναμη και εξουσία.

Η κυρία Αρβελερ υποστηρίζει ότι η μεγαλοπρέπεια του μνημείου σε συνδυασμό με τις ενδείξεις και τις ιστορικές πηγές, υποδεικνύουν ότι το ταφικό μνημείο θα μπορούσε να είναι παραγγελία του Κάσσανδρου. «Πιστεύω ότι η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με το χαρακτήρα του Κασσάνδρου, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, διακρινόταν για την ευρυμάθειά του, αλλά και για την εχθρότητά του απέναντι στον Μεγάλο Αλέξανδρο, με τον οποίο είχε έρθει σε σύγκρουση στη Βαβυλώνα. Να ονομάσω, λοιπόν, Κασσάνδρειον το μνημείο της Αμφίπολης;», γράφει η κυρία Ελένη Αρβελέρ. «Πού, άραγε, θάφτηκαν ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η σύζυγός του, Θεσσαλονίκη; Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανόν ο οικιστής -που είχε, μάλιστα, καταλάβει την Αθήνα και είχε γνωρίσει το κτιριακό μεγαλείο της- να ανέγειρε μεγαλοπρεπές, για την οικογένειά του, μαυσωλείο στην Αμφίπολη». «Πιστεύω ότι με το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη.

Πιθανότατα (να πω ασφαλώς;) ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη»
«Όσο για τους δολοφονηθέντες από τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη, Ρωξάνη και τον τότε δωδεκαετή Αλέξανδρο Δ΄, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και την Ολυμπιάδα, που δολοφονήθηκε στην Πύδνα, αν ο Κάσσανδρος ήθελε να τηρήσει τα προσχήματα -κυρίως απέναντι στους υπόλοιπους διαδόχους αλλά και απέναντι στο νομοταγές στη δυναστεία του Μ. Αλεξάνδρου στράτευμα-, θα πρέπει να τους έθαψε, ως βασιλείς που ήταν, στους βασιλικούς τάφους των Αιγών», σημειώνει.

Μια ακόμη εκδοχή που αναφέρεται στο σύγγραμμα της κυρίας Αρβελέρ είναι το ενδεχόμενο του πολυάνδριου τάφου: «Μνημείο, πιθανώς, επιφανών νεκρών, δηλαδή ένα νεκροταφικό πολυάνδρειο, που ίσως σχετίζεται ιδιαίτερα με τους ναυάρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεδομένου ότι από εκεί ξεκίνησε ο στόλος του στρατηλάτη, ή μάλλον ταφικό βασιλικό συγκρότημα; Το μνημείο της Αμφίπολης αποτελεί, αναμφισβήτητα, πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο για τη μελέτη της Μακεδονίας, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εποχή».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου