Με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη, η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ καθιέρωσε το 1980, τη 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια ημέρα διατροφής.
Από τη μία παρατηρούμε μέσω της διατροφής στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας να απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών και από την άλλη στις υπό ανάπτυξη χώρες 850 εκατομμύρια άνθρωποι να απειλούνται από την πείνα, ενώ ο υποσιτισμός οδηγεί 2 δισεκατομμύρια ανθρώπων σε παθήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων ενώ 5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.
Σήμερα 300 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι και μέχρι το 2020 οι επιπλοκές της παχυσαρκίας θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως.
Από τα 1979 μέχρι τα μέσα του 1990 η ετήσια κατανάλωση κρέατος αυξήθηκε κατά 70 εκατομμύρια τόνους στο νότιο ημισφαίριο ενώ στο βόρειο κατά 26 εκατομμύρια τόνους. Αν για παράδειγμα κάθε Αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, δηλαδή αν τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δις δολάρια και υπολογίστηκε ότι το 14% των προϊόντων αυτών πετιέται πακεταρισμένο χωρίς να έχει λήξει.
Η παγκόσμια ημέρα διατροφής λοιπόν είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη δική μας διατροφή και το πόσο αυτή είναι συνδεδεμένη με την παγκόσμια σίτιση, με την οικονομική κατάσταση και με την εξέλιξη της υγείας στο μέλλον.
Δασκαλάκη Μαρίνα
Υπεύθυνη Παροχής Συσσιτίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου