Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

27 Αυγ 2014

Κρατούν ζωντανή την παράδοση της σφυριχτής γλώσσας στα Αντιά Καρυστίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη διεθνής συνάντηση μελέτης και προώθησης της σφυριχτής γλώσσας που έγινε στο χωριό των σφυριχτάδων στα Αντιά, στις 23/08/14 και στο πρώτο δημοτικό σχολείο της Καρύστου στις 24/08/14. 
Η διοργάνωση έγινε από τον Σύλλογο των Απανταχού Αντιωτών με συντονιστή τον Πρόεδρο του συλλόγου Παναγιώτη Τζαναβάρη με την συμμετοχή του Δήμου Καρύστου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στα Αντιά πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στον πρώτο επιστήμονα που ασχολήθηκε με την σφυριχτή γλώσσα, τον Γάλλο καθηγητή Rene Brusnel και τον κύριο Παναγιώτη Κεφαλά από τα Αντιά που για πολλά χρόνια συνέβαλε με τον δικό του τρόπο για να γίνει γνωστή η σφυριχτή γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Στην ημερίδα, βασικοί ομιλητές ήταν ο κ. Παναγιώτης Καμηλάκης, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας Αθηνών (αναζητώντας τα σφυρίγματα στα Αντιά), από την Αγγλία, ο κ. Άντριου Νέβινς. καθηγητής Γλωσσολογίας του University College of London (Σφυριχτές Γλώσσες και πως Λειτουργούν), η κα, Σόφη Ζάλφνερ από το Αρχείο Απειλουμένων Γλωσσών University of London (Γλωσσική Τεκμηρίωση), από την Αμερική, η γλωσσολόγος κα, Μαρία Κουνέλη (τρόποι διάσωσης της σφυριχτής Γλώσσας), από τη Γαλλία, ο κ. Φιλίπ Μπιού καθηγητής Γλωσσολογίας και δάσκαλος της σφυριχτής Γλώσσας του Univesite de Pau (θεωρητικές πρακτικές που είναι κοινές στην μεσόγειο), ο κ. Ζεράρ Πουσέ, πρωτεργάτης της διάσωσης της σφυριχτής γλώσσας στα Πυρηναία της Γαλλίας (σφυριχτός λόγος γύρο από την Μεσόγειο και δυνατότητα κοινών δράσεων) και ο συντονιστής της διοργάνωσης κ. Παναγιώτης Τζαναβάρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών και δάσκαλος σφυριχτής γλώσσας (σφυριχτή γλώσσα, μύθος και πραγματικότητα). Παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι συμμετέχοντες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Νικόλαος Πέππας, από το Υπουργείο Πολιτισμού, η κα. Βιργινία Ματσέλη Εθνολόγος, η κα. Στέλλα Κοντογιάννη Εθνολόγος, η κα. Φανή Σταυρουλάκη Αρχαιολόγος, ο φοιτητής γλωσσολογίας κ. Αθανάσιος Σουλτάτης, η κα. Άμπι Χάντγκαν από το Αρχείο Απειλουμένων Γλωσσών, η Γαλλίδα Σαμπρίν Σεπέντα διδάσκαλος της τοπικής σφυριχτής διαλέκτου Οσιτά. 

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κάρυστο την Κυριακή 24/08 στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου, ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Τζαναβάρη ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στις εργασίες του διημέρου έκανε μία σύντομη αναφορά για τις δράσεις του συλλόγου στο θέμα της σφυριχτής γλώσσας και παρουσίασε τους 2 από τους 3 νέους τους οποίους έχει εκπαιδεύσει και αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της ημερίδας στα Αντιά. Επίσης τόνισε, ότι θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να δουν το θέμα σαν ένα σημαντικό αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προβολής της περιοχής και της Ελλάδος και όχι να αντιμετωπίζετε σπασμωδικά σαν ένα τοπικό θέμα των Αντιωτών. Κατόπιν, απεύθυνε χαιρετισμό ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Μανώλης ο οποίος έγκαιρα εντόπισε την σημαντικότητα της σφυριχτής γλώσσας, κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση της Γλώσσας και την υποβολή του φακέλου προς την Ουνέσκο. Ο κ. Μανώλης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την συμβολή του και υποσχέθηκε την συνεχή στήριξη του και από την θέση της αντιπολίτευσης. Στην συνέχεια ο νέος Δήμαρχος κ. Ραβιόλος στον χαιρετισμό του, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής και θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο για την πραγματοποίηση των στόχων. Μετά από τους χαιρετισμούς των υπολοίπων, ακολούθησε ομιλία του Άντριου Νέβις, προβολή παλαιών και νεότερων βίντεο με αναφορά στην σφυριχτή γλώσσα, έγιναν σφυριχτοί διάλογοι από τους νεότερους σφυριχτές Γιάννη Ξανθάκη και Παναγιώτη Μπουρνουσούζη.

Ακολούθησε σφυριχτός διάλογος με τον κ. Τζαναβάρη και τον Γάλλο κ. Μπιού στα Ελληνικά και στην τοπική διάλεκτο Occitan των Πυρηναίων. Κατόπιν σφυριχτές από το χωριό Αντιά έκαναν διάλογο μεταξύ τους και αφού απενεμήθη τιμητικό δίπλωμα στην οικογένεια του κ Παναγιώτη Κεφαλά για την προσφορά του στην πολιτιστική κληρονομιά, η βραδιά έκλεισε με το υπέροχο χορευτικό Καρύστου και με τον καταπληκτικό Γιάννη Μαμά στην τσαμπούνα.
Η ιδέα της διεθνούς συνάντησης ήταν του κ. Τζαναβάρη ο οποίος ασχολούμενος εδώ και τρία χρόνια με την διάσωση της σφυριχτής γλώσσας του Χωριού του και μέσα από επικοινωνία που είχε με τις περιοχές των άλλων χορών που χρησιμοποιούν την σφυριχτή γλώσσα, διαπίστωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σφυριχτή γλώσσα είναι κοινά. Άρα, θα ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί μία διεθνής συνάντηση στην οποία να συμμετέχουν σφυριχτές από τις περιοχές που χρησιμοποιούν την σφυριχτή γλώσσα και επιστήμονες που έχουν μελετήσει θεωρητικά την γλώσσα προκειμένου να γίνει ανταλλαγή γνώσεων απόψεων σε επιστημονικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο και παράλληλα την δημιουργία φιλίας μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών με απώτερο στόχο αυτό να έχει μία συνέχεια σε βάθος χρόνου. Αρχική επιδίωξη ήταν να συμμετέχουν εκτός της Γαλλίας και σφυριχτές από την Ισπανία και την Τουρκία αλλά δεν κατέστη δυνατόν διότι το Υπουργείο Πολιτισμού παρόλο που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς αρκέστηκε στον τίτλο της αιγίδας χωρίς την παραμικρή οικονομική ενίσχυση. 


Έστω και με αυτές τις συμμετοχές, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά γιατί μέσα από τα θέματα που αναπτύχτηκαν βγήκαν πολύ θετικά συμπεράσματα διότι αφ ενός μεν θα εδρεύσουν μία μόνιμη συνεργασία αλλά αφετέρου θα δώσουν το έναυσμα για μία γόνιμη και δημιουργική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (Σύλλογος, Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας) προκειμένου να τεθούν οι σωστές βάσεις για μία μόνιμη λύση που θα διασφαλίζει την συνέχεια της σφυριχτής γλώσσας όσο ακόμα υπάρχουν άνθρωποι να μεταδώσουν την γνώση τους σε νεότερους και να μην επαφίεται στην περιστασιακή μετάδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου