Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

29 Αυγ 2014

Γ.Μητροπέτρος: Δίκαιο «κούρεμα» του χρέους προς την εφορία.

Πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος για τον φόρο «κατοχής» τον ΕΝΦΙΑ, βγαίνουν πάλι νικητές και τροπαιοφόροι, όλοι όσοι τον ψήφισαν, συνεπικουρούμενοι και από τους λαλίστατους «παπαγάλους» των Μ.Μ.Ε. γιατί, μετά από ακόμα μια φορά «παρέμβαση του Πρωθυπουργού» θα αρθούν οι αδικίες και θα μας κάνουν πολλές δόσεις.
Άλλωστε όλοι το λένε , υπάρχει ξέφωτο, η οικονομία πάει καλύτερα..! 
Η κυβέρνηση το λέει με «νούμερα», ακόμα και οι μη κυβερνόντες σχεδόν το αποδέχονται, με την υποσημείωση «με τις θυσίες του λαού και με συνέπειες στους εργαζόμενους»
Πάντως οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ έγιναν εξ(6). 

Και για τα υπόλοιπα ληξιπρόθεσμα της Εφορίας θα διευκολυνθείς φίλε πολίτη, με εκατό (100) δόσεις.! 
Άρα, αν δεν έχεις να πληρώσεις και σου παίρνουν το σπίτι, με τις δόσεις θα τα βρεις; 
Που να τα βρει ο άνεργος, ο επαγγελματίας που έκλεισε το μαγαζί του, ο συνταξιούχος που βλέπει καθημερινά η σύνταξη του να μειώνεται; 
Δεν είναι το θέμα που απασχολεί τον πολίτη σήμερα σε πόσες δόσεις θα πληρώσει αφού δεν έχει να πληρώσει.
Είναι λάθος, όλοι να μιλάνε για περισσότερες δόσεις, ακόμα και στην κοινή συνέντευξη τύπου σήμερα των Προέδρων των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΟΕΙΑΤΑ και ΠΣΧΕΜ μεταξύ των προτάσεων να είναι και οι… περισσότερες δόσεις.!
Η φορολογική καταιγίδα το μόνο πράγμα που κάνει είναι να αυξάνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. 
Αυτό μας λένε τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 
Το συσσωρευμένο χρέος των φορολογουμένων προς την εφορία λόγω της βαριάς φορολογίας που έχει επιβληθεί τα χρόνια του μνημονίου έφθασε στα 67,2 δις. τον Ιούνιο του 2014. 
Άλλα 1,28 δισ. ευρώ άφησαν απλήρωτα οι φορολογούμενοι τον Ιούλιο, και έγιναν 68,48 δισ. ενώ αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός αυτών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. 
Ο αριθμός διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στους 2.428.233 οφειλέτες αφού προστέθηκαν μονό τον Ιούλιο 2014 επιπλέον 171.784 φορολογούμενοι. 
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ εκφράζουν ανησυχία για την αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που ανέρχονται στα 68,48 δισ. ευρώ και πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Το γεγονός αυτό είναι συνδεδεμένο με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας του και περιλαμβάνει αλλαγές για τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου για το οποίο πιέζει η τρόικα.
Για όλα μιλάμε, αλλά κουβέντα για το υπάρχον χρέος προς την εφορία.!
Με την παρούσα παρέμβαση θέλουμε να βάλουμε στον δημόσιο διάλογο, το τι θα γίνει με την συνεχιζόμενη αυξητική πορεία των ληξιπροθέσμων οφειλών προς την Εφορία, καταθέτοντας συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για προβληματισμό αλλά και για σημείο έναρξης ανοιχτού διαλόγου με στόχο την οριστική επίλυση του θέματος. 
Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ιδιωτική αλλά και την δημόσια περιουσία στα νύχια των οικονομικών αρπαχτικών. 
Το λαϊκό εισόδημα προβλέπεται ότι θα μειωθεί γύρω στα 6% έως το τέλος του έτους.
Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. 

Η ανεργία καλά κρατεί. 
Οι φόροι που μπαίνουν δεν έχουν λογική, αφού επιβάλλονται σε τεκμαρτές αξίες (παγκόσμια πατέντα) σε λανθάνουσες περιουσίες, απρόσοδες και εξωπραγματικές.! 
Το μόνο σίγουρο είναι πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον το χρέος θα αυξάνεται και ο κίνδυνος δήμευσης των ιδιωτικών περιουσιών είναι πλέον πολύ κοντά. 
Το χρέος προς την εφορία θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.
Πως θα γίνει αυτό; 
Με το να επανεκδοθούν νέα εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος τουλάχιστον για τα τελευταία τρία χρόνια (χρήσεις 2011-2012-2013) λαμβάνοντας υπ΄όψη :
Αφορολόγητο όριο για όλους τους φορολογούμενους.(μισθωτούς και επαγγελματίες).
Εξαίρεση από τα τεκμήρια της Α΄ κατοικίας και του αυτοκίνητου,
Επαναφορά αφορολόγητου ποσού ανάλογα με τα παιδιά.
Χρήση της Φορολογικής κλίμακας Χρήσης 2011 (Οικ.Έτος 2012) για όλα τα χρόνια. 
Με αυτό τον τρόπο θα ύπαρξη μια δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ελάφρυνση των νοικοκυριών από τον βραχνά της κατάσχεσης, αλλά και μιας πραγματικής απεικόνισης των υπολοίπων χρεών προς την εφορία. 
Είναι μια πρόταση που θα πρέπει να δουν οι φορείς, αλλά πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση.
Δεν έχει νόημα να μιλάμε για άδικους φόρους των μνημονιακών επιταγών χωρίς ταυτόχρονα να μιλάμε για ένα δίκαιο «κούρεμα» των αυξανόμενων χρεών τα οποία ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να εισπραχθούν, γιατί φοροδοτική ικανότητα το 60% και πλέον των πολιτών δεν έχει.! 
Δημοσιονομικό κόστος δεν υφίσταται στην ουσία αφού το 2013 π.χ από σύνολο χρέους 62,3 δις εισπράχθηκαν μόνο 3,2 δις. 
Το 2014 μέχρι τον Ιούνιο από τα 67,2 δις εισπράχθηκαν με χίλια ζόρια και απειλές κατασχέσεων μόλις 1,7 δις, δηλαδή το 2,5% των συνολικών οφειλών.
Τα ποσά που εισπράττονται έναντι των οφειλών είναι ασήμαντα και μπορούν κάλλιστα να αντικαταστούν από την φορολογική ασυλία των πολυεθνικών, των κυκλωμάτων του λαθρεμπορίου, των ανείσπρακτων βεβαιωμένων τελών εισαγωγής και γενικά από όλους αυτούς που χαίρουν μιας ιδιότυπης φορολογικής θαλπωρής. 
Επομένως δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος δημοσιονομικός λόγος στο να μη προχωρήσει αυτή η δίκαιη, αναλογική και ουσιαστική διαγραφή μέρους των ιδιωτικών ανείσπρακτων φορολογικών χρεών προς την εφορία.! Σημειώνουμε πως από το συνολικό χρέος τα περίπου 15 δις είναι από πτωχευμένες επιχειρήσεις και τις ΔΕΚΟ. 
Μόνο έτσι, με την εξάλειψη ή μείωση του φορολογικού άγους, με μια δίκαιη «νέα σεισάχθεια», μπορεί να σχεδιαστεί σε υγιείς βάσεις ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. 
Δεν μπορούμε να μιλάμε για… δόσεις και φορολογική δικαιοσύνη με τον πελέκι της κατάσχεσης πάνω από το κεφάλι του κάθε πολίτη. 
Πρέπει να αλλάξουμε τον ορίζοντα του διαλόγου για το τεράστιο αυτό θέμα των χρεών προς την Εφορία, με ρεαλιστικές, τεχνικά εφικτές και δίκαιες προτάσεις για λύση των επιμέρους προβλημάτων, δίνοντας ελπίδα και ζωή στην ραχοκοκαλιά της Ελληνικής παραγωγικής βάσης και των νοικοκυριών.
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν.! 

Γιώργος Μητροπέτρος 
Οικονομολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου