Συνάντηση του Αντιπρόεδρου της ‘’ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ‘’ κ. Νίκου Νικολόπουλου, μετά από αίτημα αυτού, με τον Πρόεδρο κο Παναγιώτη Σίμωση και Μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εύβοιας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 και ώρα 12.30 στην αίθουσα του 3ου ορόφου του Επιμελητηρίου.
Κύριο Θέμα συζήτησης, κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου και εκπροσώπων των Παραγωγικών Τάξεων του Νομού, με τον κο Νικολόπουλο, αποτέλεσε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα όπως επίσης ο Νομός Ευβοίας και η Ευβοϊκή επιχειρηματική κοινότητα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελληνική επικράτεια. Στην συνάντηση παρευρέθη μεταξύ άλλων και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και τέως Βουλευτής κος Μιχάλης Σίδερης.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Παναγιώτης Σίμωσης εξέθεσε στον κο Νικολόπουλο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Ευβοίας και η τοπική επιχειρηματικότητα, όπως αυτά δημιουργήθηκαν εδώ και αρκετά χρόνια και όπως αυτά επιδεινώθηκαν με την σημερινή συγκυρία. Επίσης σημαντικό κεφαλαίο που ανέπτυξε ο κος Σίμωσης αποτέλεσε αυτό των δανείων των πυρόπληκτων νομών, το οποίο και ανέλυσε εφ όλης της ύλης στον Αντιπρόεδρο της ‘’ Ένωσης ‘’ . Τοποθετούμενος για την γενικότερη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα και η επιχειρηματικότητα, την χαρακτήρισε τραγική. Υποστήριξε ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθούν τρόποι να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να ορθοποδήσει η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία και κυρίως να στηριχτεί η μεσαία τάξη και η μικρομεσαία επιχείρηση. Να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα για να ξανακινηθούν οι τροχοί ανάπτυξης, μέσα από ένα νέο και υγιές μοντέλο ανάπτυξης. Να ξαναστηθεί ο Πρωτογενής τομέας και να συνδεθεί με τον Δευτερογενή και Τριτογενή Τομέα, με τη χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών. Να υποστηριχτεί η εξωστρέφεια, ως βασικός μοχλός για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και της ανταγωνιστικότητας. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας να μειωθεί μέσα από την διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, στοχεύοντας στην επαναπροσέγγιση των παραδοσιακών προορισμών και τη διείσδυση σε νέες αγορές, με προεξέχον τομέα αυτής της προσπάθειας, το τουριστικό μας προϊόν. Συζητήθηκε επίσης το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στα Επιμελητήρια από την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής και το αίτημα τους, για την ψήφιση τροπολογίας με την οποία ζητείται να αποκατασταθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους επιμελητήρια. Συγκεκριμένα, τα Επιμελητήρια ζητούν να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής κάθε επιχειρηματικού φορέα και να αποκατασταθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός της επιχειρηματικότητας και της δημόσιας οικονομικής ζωής. Ο κος Σίμωσης σημείωσε την ανάγκη για δυναμική ύπαρξη των Επιμελητηρίων, ως εταίροι τόσο της πολιτείας όσο και των επιχειρήσεων. Η δυναμική ύπαρξη τους όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελεί αναγκαία συνθήκη της καθημερινής οικονομικής ζωής στην χώρα.
Ο κος Νικολόπουλος, συμφωνώντας σε πολλά εκ των ανωτέρω από την τοποθέτηση του κου Σίμωση, έθεσε ως μείζον ζήτημα το λαθεμένο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα, το οποίο όπως υποστήριξε πρέπει να ανατραπεί, θεωρώντας ότι πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την μικρομεσαία τάξη ευνοώντας ταυτόχρονα την επικράτηση και τον πλουτισμό των μεγάλων αγορών. Ανέφερε ότι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για ένα πρωτογενές πλεόνασμα που προήλθε αποκλειστικά και μόνο από τις θυσίες του λαού και όχι από την ανάπτυξη, είναι χάρτινοι πύργοι που θα καταρρεύσουν όταν θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή και ανεπτυγμένη χώρα που έχει βιώσει τέτοια οικονομική και κοινωνική πανωλεθρία. Σε αυτή την Ελλάδα των δανειστών, η ανθρωπότητα γύρισε 100 χρόνια πίσω, τότε που τα δικαιώματα στην καλά αμειβόμενη εργασία, στην υγεία, στην περίθαλψη και στην παιδεία, αποτελούσαν κρίσιμες διεκδικήσεις. Ακολούθως πρότεινε, την αναδιανομή του πλούτου μέσω του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, για να μην απειληθεί η κοινωνική συνοχή του τόπου, υποστηρίζοντας ότι το πρωτεύων είναι, μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, να προστατευτεί η μικρομεσαία επιχείρηση η μεσαία τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή και την εργασία. Εξέφρασε την άποψη ότι η λύση του προβλήματος δεν αποτελεί μονόδρομο, ο μονόδρομος υπάρχει μόνο ως πρόφαση για να δρομολογηθούν κάποια πράγματα που αποτελούν μέρος συγκεκριμένου πολιτικοοικονομικού σχεδίου. Συμπλήρωσε δε, ότι υπάρχουν λύσεις, ωστόσο για να δοκιμαστούν αυτές, θα πρέπει να ληφθούν από όλους, προσωπικές αποφάσεις και προσωπικές ευθύνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου