Σε μια πρωτόγνωρη για τα προεκλογικά δεδομένα διαδικασία, οι κάτοικοι της περιοχής Αλιβερίου, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και συζήτησαν για τα προβλήματα της περιοχής τους.
Πέρα από, στείρες προεκλογικές αντιπαραθέσεις, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την φθίνουσα πορεία της τοπικής οικονομίας, συμμετείχαν σε μια συζήτηση η οποία κατέγραψε την σημερινή πραγματικότητα και προσδιόρισε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για να ξαναμπεί η περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης.
Η τοπική οικονομία στηρίχθηκε στην δημιουργία των μονάδων της ΔΕΗ στην δεκαετία του 50 και ακολούθως στην λειτουργία της ΑΓΕΤ στο τέλος της δεκαετίας του 70. Η φθίνουσα πορεία αυτών των μονάδων και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, μείωσε δραματικά τις θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την ένταση της ανεργίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων που λειτουργούσαν υποστηρικτικά για τις δύο μεγάλες αυτές επιχειρήσεις.
Στην τοποθέτηση του ο υποψήφιος Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει για το Αλιβέρι η συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ και η μετατροπή του σε ενεργειακό Κέντρο, Μίλησε για τις ενέργειες τις οποίες έκανε ο ίδιος για να μην χαθεί η μονάδα φυσικού αερίου, ενέργειες για τις οποίες έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια.
Αναφέρθηκε στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, που έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής και δήλωσε πως ο ίδιος σαν Δήμαρχος δεν θα κινηθεί με καμιά του απόφαση απέναντι στις αποφάσεις των τοπικών φορέων και της κοινωνίας. Για το θέμα της καύσης του RDF από την ΑΓΕΤ, τόνισε ότι ο ίδιος την μόνη απόφαση που έχει υπογράψει είναι αυτή της άρσης της αδειοδότησης, ενώ την ίδια στιγμή η πολεοδομία του Δήμου έχει δώσει όλες τις εγκρίσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας καύσης.
Αυτό που είναι αναγκαίο και απαραίτητο, είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού με περιβαλλοντικούς και άλλους φορείς, με την συμμετοχή επιστημόνων και του Δήμου, που θα ελέγχει τις επιπτώσεις και θα επιβάλλει όρους ασφαλείας που θα εγγυώνται την Δημόσια υγεία και θα επιτρέπουν νέες επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η σύγχρονη τεχνολογία είναι τέτοια που εξασφαλίζει ασφαλείς προϋποθέσεις λειτουργίας, προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κ. Μπουραντάς τόνισε πως όλα θα γίνονται με την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και ποτέ εναντίον της.
Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μίλησε για την ανάγκη ενός νέου περιφερειακού σχεδιασμού, με την δημιουργία βιώσιμων μονάδων, που θα αντιμετωπίζουν συνολικά το ζήτημα, θα χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και θα προστατεύουν το περιβάλλον και την Δημόσια υγεία.
Στην σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, είπε ο κ. Μπουραντας είναι αναγκαίο να αξιοποιήσουμε κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα και κάθε πλουτοπαραγωγικό πόρο της περιοχής μας δίνοντας την δυνατότητα στο πλούσιο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό της περιοχής μας να δραστηριοποίηθει προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
Ο τουρισμός είναι ένα πεδίο που εμφανίζει τεράστιες ευκαιρίες, με τα πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής στο Αιγαίο και στον Ευβοϊκό, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα αναξιοποίητα μνημεία.
Τεράστια ώθηση στον τουρισμό μπορεί να προσφέρει η ολοκλήρωση του φράγματος των Μανικίων, με την αξιοποίηση του ως προορισμού εναλλακτικού τουρισμού, δεδομένου και της κοντινής απόστασης από την Αθήνα.
Η ολοκλήρωση του φράγματος, θα λύσει προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ύδρευση όλων των οικισμών του Δήμου και με την άρδευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων που σήμερα έχουν προβλήματα.
Μ ε αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθεί η αγροτική οικονομία με την παραγωγή ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων. Για την διευκόλυνση των παραγωγικών δραστηριοτήτων είναι απαραίτητη η υποστήριξη μέσω των αναγκαίων υποδομών, αγροτική οδοποιία, γραφείο ενημέρωσης και συμβουλών κλπ.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής είναι η οδική σύνδεση με τα αστικά κέντρα. Η ολοκλήρωση των μελετών των παρακάμψεων Χαλκίδας, Βασιλικού, Αμαρύνθου και Αλιβερίου, για τα οποία ο ίδιος έχει δώσει μεγάλους αγώνες, βρίσκονται πλέον σε καλό σημείο και η υλοποίηση τους θα ανακουφίσει ιδιαίτερα την περιοχή και θα ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη της. Στις προτεραιότητες βρίσκεται και η ολοκλήρωση της μελέτης του δρόμου, Λέπυρα - Στόμιο που θα συνδέει με ασφάλεια τα δύο Αστικά κέντρα του Δήμου και το λιμάνι της Κύμης.
Στον διάλογο που αναπτύχθηκε, μπήκαν ζητήματα που αφορούν την εντεινόμενη ανεργία και την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και στην αναγκαιότητα δημιουργίας υποστηρικτικών υποδομών.
Όπως είπε ο κ Μπουραντάς, αυτά θα αντιμετωπισθούν μέσα από την ολοκλήρωση των ΣΧΟΑΠ, την αξιοποίηση των ΕΣΠΑ και των άλλων επενδυτικών προγραμμάτων που με την συμβολή του ντόπιου επιστημονικού δυναμικού θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου