Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

7 Μαρ 2014

Ανακύκλωση λαδιού στο 4ο Δημοτικό Χαλκίδας!

 Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί.  Επειδή πάντα υπάρχουν έστω και λίγα υπόλοιπα χρησιμοποιημένου λαδιού από το τηγάνι, τη σαλάτα, το φαγητό!  Και συνήθως το ρίχνουμε στο νεροχύτη, γιατί δεν έχουμε άλλη λύση! ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ. Ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!

Το χρησιμοποιημένο λάδι. Τι πρέπει να αποφεύγουμε:
Δεν το πετάμε στη θάλασσα γιατί διώχνει το πλαγκτόν και τα ψάρια.
Δεν το πετάμε στην ύπαιθρο γιατί μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.
Δεν το ταΐζουμε στα ζώα μας, γιατί θα καταλήξει στο πιάτο μας.


Δεν το τρώμε εμείς γιατί μας βλάπτει σοβαρά.
Δεν το κάνουμε σαπούνι ή καλλυντικά γιατί βλάπτει το δέρμα μας.   
Δεν το πετάμε στα σκουπίδια γιατί τα κάνει εύφλεκτα.
Δεν το ρίχνουμε στην αποχέτευση γιατί μολύνει και βουλώνει.

Τα συγκεκριμένα απόβλητα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον. Η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο σύστημα αποχέτευσης έχει ως αποτέλεσμα να φράζουν οι σωληνώσεις πάνω στις οποίες επικολλούνται σιγά-σιγά.

Όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές. Έτσι βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές. Επίσης αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφορείς. Τα χρησιμοποιημένα λάδια είναι ελαφρώς μόνο βιοδιασπώμενα. Η διάθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον είναι επομένως επικίνδυνη για τα φυσικά συστήματα. Παράδειγμα : χρησιμοποιημένα λάδια πεταμένα μέσα σε ένα σώμα νερού θα μειώσουν το ποσόν του οξυγόνου που είναι διαθέσιμο για τη χλωρίδα και την πανίδα. Επιπλέον, η καύση των απόβλητων λαδιών κάτω από μη ελεγχόμενες συνθήκες θα παράγει εκπομπές και υπολείμματα καύσης τα οποία είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον.

Πως ανακυκλώνουμε:
Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο το τηγανόλαδο μετατρέπεται σε προϊόν σαπωνοποιίας ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών. Η ανακύκλωση γίνεται είτε μαζικά, πηγαίνοντας σε σημεία όπου υπάρχουν οι ανάλογοι κάδοι, είτε ατομικά, τηλεφωνώντας στην εκάστοτε εταιρεία, η οποία εγκαθιστά δωρεάν δοχείο ανακύκλωσης στην πολυκατοικία σας. Αυτό ανανεώνεται κάθε φορά που γεμίζει. Η υπηρεσία προσφέρεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ποιο λάδι ανακυκλώνεται:
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, όπως σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κτλ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μηχανέλαια (ορυκτά λιπαντικά) ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμιγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης.

Ξεκινάμε δυναμικά την ανακύκλωση λαδιού ΤΩΡΑ!!

Τα λάδια τα φέρνουμε σε πλαστικά δοχεία από νερό, ή αναψυκτικό, σφραγισμένα καλά όχι γυάλινα. Δεν τα αδειάζουμε στον κάδο, αλλά τα ρίχνουμε σφραγισμένα όπως είναι μέσα σ’ αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου