Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

13 Φεβ 2014

Όταν το παιδί δεν ξεκολλά από το Ίντερνετ!

Ηχηρό καμπανάκι προς γονείς και εκπαιδευτικούς για το σοβαρό πρόβλημα του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο, χτυπούν παιδοψυχίατροι και ψυχοθεραπευτές.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το πρόβλημα τείνει να πάρει διαστάσεις «επιδημίας» σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς στην Ασία το ποσοστό εθισμού είναι πάνω από 10%, στην Αμερική φτάνει το 7.5% και στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο 10%.

Στην Κίνα υπολογίζονται σε πάνω από 10 εκατομμύρια οι εθισμένοι νέοι, ενώ στην Νότια Κορέα μετά από 10 θανάτους, που προκλήθηκαν από υπερβολική παρορμητική χρήση του διαδικτύου, ο εθισμός θεωρείται από τα πιο σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας

«Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο που έχει αλλάξει την ζωή μας σε μεγάλο βαθμό. Διευκολύνει την καθημερινότητα μας , δίνει απίστευτες πληροφορίες, αλλά ουδέν καλό αμιγές κακού» αναφέρει η παιδοψυχίατρος κ. Μερσύνη Αρμενάκα, με την ευκαιρία του εορτασμού της σημερινής Διεθνής Ημέρα Ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Και προσθέτει:

«Στην κλινική παιδοψυχιατρική πρακτική τα παιδιά που φτάνουν στο σημείο να εθιστούν στο διαδίκτυο είναι παιδιά με ελλειπή επικοινωνία με τους γονείς τους και δύσκολη- παθολογική καθημερινότητα. Παιδιά που ψάχνουν τρόπο να αποκοπούν από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να κατευνάσουν τα έντονα αισθήματα που τα κατακλύζουν μέσω ενός τρόπου που τους αποσυνδέει από την πραγματικότητα».

Ενδείξεις εθισμού νέων
Οι γονείς θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα όταν το παιδί τους :
Έχει καθημερινή πολύωρη πλοήγηση στο διαδίκτυο
Παραμελεί τις υποχρεώσεις του λόγω της πλοήγησης
Έχει μειωμένη απόδοση στο σχολείο
Προτιμά την πλοήγηση από την επαφή με κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειας
Γίνεται επιθετικό σε ερωτήσεις γύρω από την χρήση του διαδικτύου
Σκέφτεται ότι η ζωή θα είναι ανιαρή χωρίς το internet
Χάνει ώρες ύπνου εξαιτίας πολλών ωρών παραμονής στο διαδίκτυο
Προσπαθεί να κρύψει πόσες ώρες είναι online
Προτιμά την πλοήγηση από την έξοδο με φίλο από το σπίτι
Έχει μεγάλο εκνευρισμό
Αποτυγχάνει, μετά από συζήτηση, να μειώσει τις ώρες στο Ιντερνέτ παρά την προσπάθεια του.

Οι πρώτες τους κινήσεις θα πρέπει να είναι ο έλεγχος του email, του facebook και του twitter, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ζητήσουν την γνώμη ενός παιδοψυχίατρου.
Η θεραπεία είναι είτε ατομική ψυχοθεραπεία βασισμένη σε Γνωσιακού Τύπου παρεμβάσεις και ψυχοεκπαίδευση, είτε ομαδική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία σε εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης του Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Υπάρχουν και κάποια εγχειρίδια αυτοβοήθειας ξένης βιβλιογραφίας που βοηθούν σε ηπιότερα προβλήματα ή για αρχική ενημέρωση του ατόμου. Επίσης υπάρχουν ιστοσελίδες (netaddiction.com, globaladdiction.org, healthyplace.com) για τεστ , τα οποία μπορεί να συμπληρώσει το παιδί για μια αδρή εκτίμηση αν χρειάζεται να γίνει άμεση παραπομπή για αντιμετώπιση του φαινομένου από ειδικούς της ψυχικής υγείας.

επιπτώσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (πανελλαδικό δείγμα 1007 εφήβων 15-16 χρόνων) τα εθισμένα παιδιά έχουν χαμηλή βαθμολογία σχολειού (βαθμός <12) σε σύγκριση με αυτά που ασχολούνται με το διαδίκτυο σε φυσιολογικά πλαίσια.
Επίσης, επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σημαντικά συχνότερα από τους υπόλοιπους.
«Παρατηρώντας την ψυχοπαθολογία που παρουσιάζουν οι εθισμένοι νέοι διαφαίνονται αυξημένες τάσεις αυτοεπιθετικότητας και παραβατικών συμπεριφορών, ενώ ακόμα και οι νέοι με την οριακή χρήση (στάδιο προ της «εξάρτησης», ωστόσο προβληματική χρήση) παρουσιάζουν τάσεις καταθλιπτικού συναισθήματος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνικό άγχους. Γενικά οι έφηβοι με προβληματική χρήση φαίνεται να αποκτούν μια κακώς εννοούμενη «άνεση» με το διαδίκτυο καταργώντας όρια και παρουσιάζοντας συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» καταλήγει η κ. Αρμενάκα.
Πέρα από τους κινδύνους αυτούς οι νευροεπιστήμονες προχωρούν ένα βήμα ακόμη ανησυχώντας για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές σε επίπεδο ανατομικό και παθοφυσιολογικό.
Κι αυτό γιατί είναι γνωστό τις τελευταίες δεκαετίες ότι ο εγκέφαλος δεν είναι ένα στατικό όργανο αλλά διαμορφώνεται σε όλη μας την ζωή. Από την νευροβιολογική οπτική φαίνεται ότι η λειτουργία του εγκεφάλου μας είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς σύνδεσης νευρωνικών κυκλωμάτων που επηρεάζονται από την φύση μας, την ανατροφή μας, τις εμπειρίες μας και την κληρονομικότητα που φέρουμε.


http://www.diaforetiko.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου