Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

15 Φεβ 2014

Παγώνει η τσιμινιέρα της Χαλυβουργικής. Σε διαθεσιμότητα 194 εργαζόμενοι

Έσβησαν... οι φούρνοι και πάγωσε η τσιμινιέρα της μεγαλύτερης και μακροβιότερης χαλυβουργίας στην Ελλάδα. Η «Χαλυβουργική» της οικογένειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, αν και μία από τις βιομηχανίες με τις πλέον σύγχρονες μονάδες στον κόσμο, λυγίζει... και παλεύει... για να αποφύγει το «λουκέτο»...


Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας από το 2008, η οικονομική ύφεση, η έκρηξη του ενεργειακού κόστος και η έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν την εταιρεία, που συμπληρώνει 89 χρόνια ζωής, στην απόφαση να βγάλει σε διαθεσιμότητα 194 εργαζομένους σε σύνολο 263. Θα πληρώνονται με το 50% του μισθού τους και το 10% του επιδόματος ανεργίας από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2014.

«Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και εν αναμονή θετικότερων εξελίξεων, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε., μετά από έξι χρόνια συνεχούς κρίσης, επέλεξε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας», εξηγεί με ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρείας. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωση κάνει γνωστό ότι η ετήσια ζήτηση των προϊόντων της έπεσε στους 300.000 τόνους από 2,5 εκατ. το 2008.

Εθελουσία
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Χαλυβουργικής Γιώργος Γάκης, μιλώντας στο «Έθνος», σημειώνει ότι «πριν έναν χρόνο η εταιρεία εφάρμοσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 148 άτομα, ενώ μειώθηκαν και οι μισθοί κατά περίπου 13%. Δεν αρκούσαν όμως για να κρατηθεί η χαλυβουργία όρθια», λέει και εντοπίζει τα προβλήματα: «Ο κλάδος των κατασκευών έχει υποχωρήσει κατά 80 με 90%».

Η εταιρεία στράφηκε στις εξαγωγές, αλλά σύμφωνα με τον Γάκη, «το ενεργειακό κόστος της Χαλυβουργικής είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με των ανταγωνιστών της στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία». Το ίδιο υπογραμμίζει και η βιομηχανία: «Η εξαγωγική δραστηριότητα καθίσταται ολοένα και πιο ζημιογόνος, εξαιτίας πολλών παραγόντων, ιδιαίτερα, δε, λόγω του ενεργειακού κόστους».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου με επιστολή της τον περασμένο Νοέμβριο προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αναφερόταν στο ενεργειακό κόστος: «Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στις ελληνικές χαλυβουργίες είναι 57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στην Ιταλία είναι 32 ευρώ, τη Γαλλία 25 και την Ισπανία 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το κόστος του φυσικού αερίου είναι υψηλότερο κατά 40% σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη», σημειώνει η ΠΟΕΜ. Ο κ. Γάκης εξηγεί για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ότι «στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται το μέτρο των συμβάσεων διακοψιμότητας που πριμοδοτεί τις βαριές βιομηχανίες. Στην Ελλάδα, αν και ψηφίστηκε ο νόμος από τον Νοέμβριο, δεν εφαρμόζεται».

Οι συμβάσεις διακοψιμότητας υπογράφονται ανάμεσα στις βαριές βιομηχανίες και στους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν αυτοί έχουν ανάγκη από περισσότερη ενέργεια, ζητούν από τις επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας να μη δουλεύουν για συγκεκριμένες ώρες και αποζημιώνονται.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα και με πηγές του ΥΠΕΚΑ, ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς η ενεργοποίησή του προϋποθέτει την έκδοση υπουργικής απόφασης. Το περιεχόμενό της βρίσκεται σε διαβούλευση με την Ευρ. Επιτροπή. Η Κομισιόν ζητά το κόστος να το επιμεριστούν οι οικιακοί καταναλωτές, λένε πηγές, και η κυβέρνηση διαφωνεί και αναζητά τρόπο κατανομής των βαρών.


http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου