Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

18 Οκτ 2013

Ομηρία εργαζομένων, πιστωτών, προμηθευτών και τραπεζών από επιτήδειους εργοδότες στην Εύβοια

Ερώτηση του βουλευτή Κώστα Μαρκόπουλου προς τους συναρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την τακτική εργοδοτών και επιχειρήσεων να αποφεύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς τους εργαζόμενους. 

Η αποβιομηχάνιση του νομού Ευβοίας, δυστυχώς, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, τα δε ποσοστά της ανεργίας στο νομό κατατάσσουν την Εύβοια στις πρώτες θέσεις, πανελλαδικώς.
Μεσούσης της κρίσης και των «λουκέτων» μεγάλων ή μικρών βιομηχανικών μονάδων, είναι καθήκον όλων ημών που ασχολούμαστε με τα κοινά, να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης, να συνδράμουμε στην διάσωση των τοπικών επιχειρήσεων, να αποτρέψουμε τις παράτυπες και παράνομες συμπεριφορές και κυρίως, πάνω και πέρα απ’ όλα, να διασφαλίσουμε την κατά γράμμα εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας θωρακίζοντας τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, που πλήττονται οριζόντια και κάθετα από την οικονομική ύφεση.
Με αυτήν την αξιωματική παραδοχή και με το περιεχόμενο της παρούσας ερώτησης, επιδιώκω να δημοσιοποιήσω την πάγια τακτική μεγάλων εταιρειών για την αποφυγή εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους προς τους πολύπαθους εργαζομένους τους.
Η πάγια αυτή τακτική ορισμένων επιχειρηματιών ή αλλιώς το «κόλπο γκρόσο», όπως το χαρακτηρίζει η ιστοσελίδα newsit, είναι πρόθεση τους, που πολλές φορές γίνετε πράξη, να «υπαχθούν» στο άρθρο 99 και ακολούθως να ιδρύουν νέες εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται το απόθεμα των προϊόντων – stock, των προηγούμενων, υπό πτώχευση ή πτωχευμένων εταιρειών τους, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Με άλλα λόγια, ένας επιχειρηματίας έχει στην ιδιοκτησία του δύο βιομηχανίες που η μία χρωστάει στην άλλη και αναστέλλει την λειτουργία της μίας, ενώ η άλλη, η νέα, εμφανίζετε υγιής από τα πλασματικά κέρδη. 
Όμως, η συγκεκριμένη πρακτική έχει ως δραματικό αποτέλεσμα την «ομηρία» χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι ούτε απολύονται, ούτε αποζημιώνονται, χάνουν τα δεδουλευμένα τους και δεν «δικαιούνται» επιδόματος ανεργίας. Βρισκόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με μία παρελκυστική εφαρμογή των νόμων και με μία κατάφωρη αδικία εις βάρος των εργαζομένων που βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση και την άρση κάθε κρατικής προστασίας προς αυτούς και τις οικογένειες τους.
Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μία γκρίζα ζώνη σε μία «ζώνη του λυκόφωτος» χωρίς δικαιώματα και απόδοση δικαιοσύνης. Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν είναι ούτε άνεργοι, ούτε απασχολούμενοι, δεν έχουν επίδομα ανεργίας, ούτε ασφαλιστική κάλυψη, ούτε μισθό γιατί δεν εργάζονται αλλά παράλληλα οι εταιρείες τους δεν έχουν κλείσει. 

Στον νομό Ευβοίας, οι εταιρείες που έχουν εφαρμόσει την προαναφερθείσα τακτική, ξεπερνούν τις δέκα, με τα σωματεία των εργαζομένων να καταγγέλλουν, δυστυχώς χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση, την αδιανόητη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας τους. Ήρθε η στιγμή, να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να δοθούν άμεσες λύσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς. Η επείγουσα ρύθμιση του νομοθετικού κενού είναι εκ των ουκ άνευ.

Περαιτέρω και πιο συγκεκριμένα, τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν οι εταιρείες ΝΕΟΣΕΤ και ΣΕΛΜΑΝ.

Στην περίπτωση της ΝΕΟΣΕΤ, οι 130 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Χαλκίδας είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ από τις 27 Φεβρουαρίου 2013 έως σήμερα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Στην παρούσα φάση, η εταιρεία χρωστάει αμοιβές και αποζημιώσεις στους εργαζομένους που ανέρχονται στο ποσό των ±10εκατομμυρίων ευρώ. Παρά ταύτα, η ΝΕΟΣΕΤ συνεχίζει να εμπορεύεται τα προϊόντα της και σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπογράψει συμβάσεις για την παράδοση 2.000 παραγγελιών.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2012 λειτουργεί στην Κύπρο με την μορφή εξωχώριας εταιρείας (offshore) και με επωνυμία Hazarezo ltd. Εν συνεχεία, τον Μάιο του 2013 η Hazarezo ltd εξελίσσεται σε κύριο μέτοχο της εταιρείας Νew Line Furniture η οποία έχει αναλάβει και πραγματοποιεί πωλήσεις του stock της «παλαιάς» ΝΕΟΣΕΤ με τους εργαζόμενους της τελευταίας να μην απολύονται – αποζημιώνονται και συγχρόνως να μην πληρώνονται τους μισθούς τους. Την διαχείριση της εταιρείας Νew Line Furniture σύμφωνα με το καταστατικό της έχει αναλάβει μέλος του νυν Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΟΣΕΤ.

Στην περίπτωση της ΣΕΛΜΑΝ, η εταιρεία έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στο άρθρο 99, αλλά συνεχίζει την λειτουργία της, παραβιάζοντας διαρκώς το εργατικό δίκαιο και συσσωρεύοντας νέες ζημίες. Το εργοστάσιο στο Βασιλικό Ευβοίας απασχολεί 77 εργαζόμενους σε σχέση με τους ±750 εργαζόμενους που είχε το 2010. Στους εκατοντάδες απολυμένους, από το 2011 και μετά κατέβαλε μόνο ένα ποσοστό της αποζημίωσης που δικαιούντο ενώ σε αυτούς που εξακολουθεί να απασχολεί οφείλει δεδουλευμένα καθώς και επιδόματα για τα οποία ο ποινικός κώδικας προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία των υπευθύνων.
Και σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία κρατά σε ομηρία τους εργαζόμενους, δεν τους απολύει, δεν τους αποζημιώνει και ταυτόχρονα δεν τους μισθοδοτεί κατά τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις τους και την νομοθεσία.
Επιπρόσθετα, η ΣΕΛΜΑΝ παραβιάζει και τις διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος διότι, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί με ευλαβική συνέπεια την μονάδα βιολογικού καθαρισμού (ΒΙΟ.ΚΑ.) για την οποία έχει αδειοδοτηθεί, εκείνη δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν εφαρμόζει την τυπική διαδικασία για την διαχείριση των λυμάτων που δημιουργούνται από την παραγωγή και την επεξεργασία ξυλείας που λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις της. 
Επίσης, η εταιρεία διατηρεί παρανόμως μονάδα ανακύκλωσης πρώτης ύλης στον Ασπρόπυργο και το Βαθύ Αυλίδος, την οποία και έχει μεταφέρει εκεί από την περιοχή του Βασιλικού. 
Τέλος, η εταιρεία παρά το γεγονός ότι νομικά έχει παύσει τις εργασίες της από τις 8 Φεβρουαρίου 2013, συνεχίζει να κατέχει ειδική άδεια διαχείρισης της λιμενικής εγκατάστασης της στο Βασιλικό. 
Και στις δύο περιπτώσεις, είναι αξιοσημείωτο πως οι εν λόγω εταιρείες δεν εκπληρώνουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους προς τράπεζες, δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους προς τρίτους, όπως προμηθεύτριες εταιρείες πρώτων υλών, ιδιοκτήτες καταστημάτων «franchise» και δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφελείας, καταπατώντας κάθε έννοια νομικής και φορολογικής ευταξίας ενώ την ίδια στιγμή οι πιστωτές τους καταρρέουν οικονομικά μέσω του φαινομένου ντόμινο (domino effect) που δημιουργείται. Είναι προφανές πως οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να πράξουν τα δέοντα ώστε να αντιμετωπιστεί το αδίκημα της καταδολίευσης πιστωτών.
 Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτούνται οι κ. κ. Υπουργοί

1. Έχει εξετασθεί η πιθανότητα επιδίωξης δόλιας πτώχευσης των ανωτέρω εταιρειών NEOSET Α.Ε. και SHELMAN Ελληνοελβετική Βιομηχανία Επεξεργασίας Ξύλου Α.Ε.; Έχουν ελεγχθεί οι εταιρείες για παραβάσεις ενδοομιλικών συναλλαγών και φοροδιαφυγής; Εάν ναι, ποιά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων και ποιές οι οικονομικές και ποινικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους παρανομούντες; Εάν όχι, προτίθεστε άμεσα να προβείτε σε ελέγχους, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης;
2. Έχει ερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της καταδολίευσης πιστωτών από τις ανωτέρω εταιρείες; 
3. Έχει γίνει έλεγχος των καταγγελιών για σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας στις προαναφερόμενες εταιρείες; Ποιά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων και ποιές ποινές επιβλήθηκαν στους παρανομούντες; Εάν δεν έχει γίνει έλεγχος για ποιό λόγο δεν γίνεται;
4. Με ποιό τρόπο προτίθεστε να απελευθερώσετε τους εργαζόμενους από το ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής ομηρίας στο οποίο τους έχουν εγκλωβίσει, αφού ούτε τους απολύουν αλλά και ούτε τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα τους; Τυπικά εργαζόμενοι, που όμως δεν πληρώνονται, δεν καταβάλλονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν έχουν ασφάλεια αλλά ούτε απολύονται ώστε να αποζημιωθούν και να μπουν στο ταμείο ανεργίας.
5. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να διασφαλίσετε τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από τις ιδιοκτησίες των εταιρειών αυτών;
6. Με τον τρόπο που συνεχίζουν να λειτουργούν οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν παραβαίνουν τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού; Με ποιο τρόπο θα σταματήσετε αυτές τις τακτικές λειτουργίας; Προτίθεστε να τιμωρήσετε τους υπεύθυνους; Ποιά μέτρα προτίθεστε να λάβετε για αποφυγή παρόμοιων τακτικών;
7. Οι ανωτέρω εταιρείες έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις από αναπτυξιακό νόμο, από προγράμματα ΕΣΠΑ ή γενικότερα από επιδοτούμενα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα ενισχύσεων όπως π.χ. για εκπαίδευση προσωπικού; Ελέγχθηκαν εάν τήρησαν τις συμβατικές υποχρεώσεις του κάθε προγράμματος;
8. Έχουν ελεγχθεί οι εταιρείες εάν τηρούν τους κανόνες που επιβάλλονται από την νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος; Για παράδειγμα έχει γίνει έλεγχος εάν λειτουργεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ο βιολογικός καθαρισμός της SHELMAN; Λειτουργεί νόμιμα η μονάδα ανακύκλωσης της ίδιας εταιρείας;
9. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε το λιμένα τον οποίο χρησιμοποιούσε η εταιρεία SHELMAN, αφού πρώτα διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό του καθεστώς;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου