Εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ανακούφιση ασθενών κοινωνικών ομάδων και της σπουδάζουσας νεολαίας.
Ο Κώστας Μαρκόπουλος συμβάλει ενεργά στην τελική μορφή των επερχόμενων αλλαγών, ευρισκόμενος σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλο.
Ειδικότερα στον τομέα των πανεπιστημιακών μετεγγραφών, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικών οικογενειών, το σχέδιο νόμου που θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, προβάλλει δικαιότερα κριτήρια και σύγχρονες διαδικασίες που θα βοηθήσουν σπουδαστές και γονείς να αντεπεξέλθουν στις πάσης φύσεως υποχρεώσεις που συνεπάγεται η φοίτηση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.
Συγκεκριμένα:
• Σημαντική αλλαγή συγκριτικά με πέρυσι, αποτελεί το γεγονός πως δίδεται δικαίωμα μετεγγραφής εκτός των πρωτοετών και σε φοιτητές του δεύτερου και τρίτου έτους. Δηλαδή, όλοι οι επιτυχόντες, που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 τεκμαίρουν δικαίωμα μετεγγραφής, εφόσον το ετήσιο κατά το έτος 2012 εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των επτά χιλιάδων πεντακοσίων (7.500) ευρώ κατά κεφαλήν.
• Το εισοδηματικό κριτήριο υπολογίζεται στο διπλάσιο ήτοι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000)ευρώ κατά κεφαλήν, για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α` ή β`βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά,έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα (8) μήνες ανεργίας εντός του έτους 2013.
• Στις αλλαγές πρέπει να σημειώσουμε και την μείωση κατά δύο (2) μήνες του χρόνου ανεργίας ως προϋπόθεση για θεμελίωση δικαιώματος μετεγγραφής, άρα πλέον οι γονείς ή κηδεμόνες των σπουδαστών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά, πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οκτώ (8) μήνες ανεργίας εντός του έτους 2013 και όχι δέκα (10) όπως ίσχυε πέρυσι.
• Σημαντικό κριτήριο κατάταξης των δικαιούχων παραμένει η ύπαρξη αδελφού ή αδελφής ενεργού φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών.
Εκτός των προαναφερθέντων, σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας την τελική μορφή του νομοσχεδίου με όλες τις επιπλέον βελτιώσεις που θα υποστεί, κατόπιν της διαβούλευσης που λαμβάνει χώρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ως εκπρόσωπος των πολιτών της Εύβοιας σας διαβεβαιώ πως παρακολουθώ το θέμα πολύ στενά και επικροτώ κάθε πρόοδο των όρων επιτέλεσης των σπουδών των παιδιών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου